För en vecka sedan ägde den första upplagan av Isetan Shoes Expo 2019 rum – en riktig skobonanza med herrskor i alla dess former. Bortsett från de två sessionerna jag var med kring – ett samtal om världsmästerskapen i skotillverkning med topptrion och Shoe Shining Champion of Champions-tävlingen – skedde massor av utställningar och events. Här är en sammanfattning.

Isetan Shoes Expo 2019 hölls mellan 11-16 september i Isetans huvudbyggnad i deras gigantiska varuhus i stadsdelen Shinjuku. Här i en stor utställningslokal kunde du hitta allt från nylanserade skor som är speciellt gjorda för detta evenemang av märken från hela världen, till hundra år gamla bespokeskor. Du kunde hitta helt handgjorda konstskor – såväl som 3D utskrivna läster gjorda av digitala skanningar på folks fötter. Och så vidare.

Skor från olika utställare, limiterade upplagor, på display.

Besökare kunde måla läderskohorn tillsammans med FG Trente.

Vintageskor till salu.

På invigningsdagen hade vi en samtalssession där jag och topptrion i världsmästerskapen i skotillverkning – Daniel Wegan, Christophe Corthay och Eiji Murata – diskuterade tävlingen och deras respektive bidrag. Massor av folk i publiken, och det var ett bra samtal som satte fokus på den stora inverkan som denna tävling har haft, både för bespokeskomakariet i allmänhet och för deltagarna som fick topplaceringarna.

Pratet om VM i skotillverkning, Christophe Corthay, Daniel Wegan och Eiji Murata i mitten, med mig till höger i bild.

Publik som följde samtalet.

Besökare inspekterade tävlingsskorna, som var utställda alla dagar.

Topptrion minglade med besökare efteråt, pratadeom sina skor, skrev autografer och poserade för bilder.

Patina-vinnarskorna ställdes också ut.

Utställningen när det var lite lugnare.

På utställningsgolvet fanns olika sektioner, där VM-skorna var de som välkomnade besökarna när de gick in i lokalen. Bortsett från detta var min favoritplats i Shoes garage, med både japanska och internationella vintageskor utställda. Som ofta är fallet kunde vi se några fina gamla bespokeskor, men det som var mer intressant var ett gäng gamla RTW-skor till försäljning. Höga priser, men en del fantastiska grejer.

I vintageskodelen fanns det här favoritparet. NOS vintage RTW gjorda för brittiska fimran Henry Maxwell, riktig välgjorda. Högt pris, men om de var i imin storlek hade jag definitivt varit spekulant.

Sula på skorna ovan.

Japanska vintageskor.

Det här är ett coolt par, från den en gång stora bespokefirman Bunting som huserade i London och Paris.

Klacken är klart spektakulär. När du slitit ut dem baktill, snurrar du på skivan och har ny yta slita på.

En annan intressant sektion inkluderade kallades Shoes Art Gallery. Noriyuki Misawas underbara skapelser har visats här på Shoegazing tidigare, men här kunde vi också se målningar av Bananayamamoto och de kreativa växtskor som gjorts av Shoetree.
Utöver detta fanns även andra olika typer av skor, exempelvis Shoes jungle, endast exotiska läder, med skor tillverkade i bland annat ål och kaninläder.

Skodjungeln.

Strutsläderskor av Enzo Bonafé.

Nytt verk av Noriyuki Misawa.

Speciella grejer, hälften skor, hälften växter och mossa.

Skomålningar.

Cirka tio skoputsföretag från både Japan och internationellt erbjöd sina tjänster till besökarna, och du kan skaffa dig massor av olika skovårdsprodukter.
Besökare på evenemanget kunde få sina fötter skannade och se hur lästerna skrevs ut av en 3D-skrivare, av märket Shoemaker the one, som erbjöd både klassiska Goodyear-randsydda skor och sneakers tillverkade på dessa personifierade läster.
Ett annat coolt projekt var billiga svarta oxfords tillverkade av två japanska fabriker men designade av japanska bespokeskomakare, speciellt gjorda för detta evenemang.
Det var inte bara klassiska skor, ett gäng sneakersmärken ställdes ut, Gore Tex hade en monter och så vidare. Du kunde bokstavligen hitta nästan alla sorters herrskor på eventet.

Kombination av klassiska skor och modernt Gore Tex-material.

Fina sneakers av Asics.

Tricker’s utställnignsyta.

Skoputsstånd.

Grymma strumpor.

På lördagen den 14 september ägde den viktigaste händelsen i scenområdet rum med Shoe Shining Champion of Champions. Tävlingen inkluderade de tre världsmästarna, Yuya Hasegawa (2017), John Chung (2018) och Yuta Sugimura (2019), plus en inbjuden japansk mästare, Go Ishimi, svensk mästare, Michael Håkansson (2018), och den ryska mästaren Anton Tsypin ( 2018). Det var ganska spektakulärt, eftersom de putsade tre par skor i 15 minuter vardera framför en stor folkmassa på cirka 500 personer. Först en svart plain cap toe oxford, sedan en cordovan derby och slutligen en svart grain brogue. Även för dessa proffs var det en riktig utmaning med denna korta tid och ett hela par, men några imponerande resultat visades. Jag var en del av juryn, vi hade hälften av rösterna, publiken och instagramföljare kunde också rösta och hade 50 procent. Till slut vann den första världsmästaren, japanske Yuya Hasegawa från Brift H, också denna tävling. Det var tätt, men en välförtjänt vinnare. Kolla in en livestream från tävlingen i det här inlägget.
Planen är att göra denna tävling igen om tre år, med ett liknande upplägg. Ser fram emot det redan.

Shoe Shining Champion of Champions pågår. Här från vänster John, Michael och Anton.

Från vänster Yuta, Go och Yuya.

Stor publik, allt live-streamades på YouTube.

Direkt fotades skorna för Instagram, där folk kunde rösta på sina favoriter.

Yuya Hasegawa i mitten vann tävlingen. Från vänster Yuta, Go, Yuya, John, Michael och Anton.

Yuya Hasegawas putsade skor.

Plain cap toen.

Cordovan-skon, som verkligen var fantastiskt putsade.

Grain-skon.

Michael Håkanssons skor.

Anton Tsypins.

John Chungs.

Yuta Sugimuras.

Go Ishimis.

Skovårdsgrejer.

Superga sneakers kunde personaliseras.

Läderkor, fin dekoration.

Scotch Grain-skor.

Crockett & Jones wholecuts.

Regal Shoes is one of Japan’s oldest still existing shoe brands.

Vintage Regal shoes.

3D scanner.

3D printer.

Skor från Shoemaker the one, som använder de digitala verktygen ovan.

Ett annat vintageskor till salu.

Sulan på en av dessa.

Skor överallt.

Patinasneakers av FG Trente/Floriwonne.

Arty skor av Recouture.

Gore Tex utställning.

Aggressiva grejer av Cagiana.

Vintage button boots.

Nikolaus Tuczek spectators.