Ett av de japanska RTW-märken som är mer kända även utanför hemlandet är Miyagi Kogyo. Första återförsäljaren i Europa är norska Skomaker Dagestad, jag har testat en av deras modeller från Kogyo, en sko som dissekeras i den här recensionen.

 

FAKTA:
Märke: Miyagi Kogyo
Modell: 106 Semi Brogue Derby
Färg: Old Snuff
Läst: –
Storlek: UK11 (standardvidd)
Sula: Enkel lädersula
Pris: cirka 5 950 SEK / 5 450 NOK (skorna är recensionsex från Skomaker Dagestad)

Recensionsobjekten.

Recensionsobjekten.

 

Tillverkaren

Miyagi Kogyo är en av Japans äldsta fortfarande aktiva skofabriker, som grundades 1941 på begäran av militären. I fredstid efter andra världskriget har företaget gjort olika typer av skor, främst Private Label-produktion för olika lyxmärken. För den Tokyo-baserade butiken World Footwear Gallery började de göra skor under företagets eget namn, och därifrån har de sedan fått fint renommé. Deras klassiska, rena och sofistikerade skor har uppmärksammats av skointresserade världen över efter att bilder av dem spridits i olika sociala medier och forum.

Split toe derby.

Split toe derby.

Kogyo har varit en del av Jsep, Japan Shoes Export Platform, som jobbar för att etablera japanska skomärken i Europa nu efter att vi har ett frihandelsavtal mellan EU och Japan. Norska skobutiken Skomaker Dagestad som hade bra koll på Kogyo sedan innan träffade märket på en mässa de genomförde i Paris, och bestämde sig för att satsa på märket. Norge har sedan innan ingen tull på skor från Japan. Dagestad har idag ett tiotal olika modeller från märket.

Några av modellerna som Skomaker Dagestad erbjuder från märket. Bild: Skomaker Dagestad

Några av modellerna som Skomaker Dagestad erbjuder från Miyagi Kogyo. Bild: Skomaker Dagestad

 

Beställningsförfarande

För européer och även amerikaner är det i nuläget så klart enklaste sättet att få tag i Miyagi Kogyos skor via Skomaker Dagestad. Deras modeller är också specade lite högre med bland annat europeiskt läder från Annonay och Charles F. Stead (Kogyo kör med japanskt läder i sina egna linjer). Köper du från Dagestad kan du dra av norska momsen, men får då också betala moms och eventuell tull i hemlandet.

Annars är det då i Japan som märket är mest lättillgängligt, bland annat genom nämnda World Footwear Gallery som har flera butiker i Tokyo, bland annat mitt i den centrala stadsdelen Ginza.

Insidan.

Insidan.

 

Allmänt om skorna

Modellen är en tolkning av en klassisk semi brogue derby, gjord på en läst med klassiskt rund tå i en mellanbrun mocka kallad Old Snuff. Kontrasterande sulsöm ger lite extra karaktär. Skorna har enkel lädersula med stängd kanal och en svagt välvd midja. De levereras i en vinröd skokartong med två skopåsar.

Läst med klassisk rund tå.

Läst med klassisk rund tå.

Riktigt härlig mockafärg.

Trevlig mockafärg.

Undersidan.

Undersidan.

På foten.

På foten.

 

Konstruktion och material

Som ofta är fallet när japaner gör saker så är skorna mycket välbyggda, snyggt och noggrant arbete. De anmärkningar som finns är väldigt små, som att sulsömmarna inte blir helt raka när de tagit ut för delen där lädret överlappar vid tåns brogue-mönstrade cap, vilket egentligen endast blir synbart i och med att sulsömmen är kontrasterande, och som att sulkanten svajjar en aning på något ställe. Men som sagt, randanmärkningar, bygget håller hög nivå. Kanske inte det mest avancerade bygget, men väl utfört.

Miyagi Kogyo använder en typ av ”fudge wheel” som dekorerar ovansidan av randen som ger små, symmetriska jack, ser lite annorlunda ut mot den grövre fudging som oftast används i Europa. Det i kombination med en helt slät kant ger ett rätt rent och prydligt intryck. En fin detalj är att plösen är helt perforerad i brogueingen upptill.
Klackhöjden på skorna är relativt låg, vilket är ett steg ner mot vad som brukar vara standard på de flesta randsydda skor. På en sådan här lite mer casual sko fungerar det dock fint estetiskt tycker jag.

Här synes att klacken är relativt låg.

Här synes att klacken är av lägre slaget.

Mockan är från brittiska garveriet Charles F. Stead och är deras fina full reverse calf-mocka kallad Janus Calf. Inte mycket säga om denna, klart bra nivå på det, med täta fina fibrer. Skorna har använts nu cirka tiotalet gånger och även om man inte kan säga så mycket om slitaget än så verkar lädersulorna vara klart dugliga. Hälkappan är i riktigt läder, inte dåligt.

Japansk fudging.

Japansk fudging.

På den här bilden kan man

På den här bilden kan man se att sulkanten är lite vågig.

Svagt välvd midja.

Svagt välvd midja.

 

Passform

Jag har UK11 i dessa, vilket är den storlek jag numera oftast har i RTW, varierar mellan 10,5 och 11. Trots att det är japanska läster, som ibland kan ha lite annorlunda form mot europeiska, så skulle jag säga att passformen är rätt standard, både i vidd, form på häl och insteget som är normalt. Storleken är också den ganska standard, om något aningen små i storleken.

Passformen är relativt normal.

Passformen är relativt normal.

Bakifrånvy.

Bakifrånvy.

Prydliga sömmar.

Prydliga sömmar.

De upplevs som relativt mjuka redan från start, sulan är rätt tunn och flexibel. Det här är skor du går in snabbt. Att de är i mocka gör lite till, det är ju ett material som inte behöver mjukas upp lika tydligt som vanligt slätpressat läder, men mycket är det övriga materialet.

 

Sammanfattning

Miyagi Kogyo brukar kallas för Japans Edward Green, och det är helt klart en hel del som påminner mellan märkena estetiskt. Tycker du att EG är för dyra är Kogyo helt klart ett alternativ värt att kolla in. Inte minst med Skomaker Dagestads uppspecade modeller är det här riktigt fina skor.

Som vanligt avslutar vi med en drös bilder på skorna. Här en där de använts en tid.

Som vanligt avslutar vi med en drös bilder på skorna. Här en där de använts en tid.

-