Tänk dig att råvaran till dina framtida läderskor inte kommer från djur, utan odlats i stora laboratorium. Redan nästa år släpps biokemiskt framställt läder på marknaden, och i alla fall på pappret finns många fördelar. Är odlat läder framtiden?
Det är lite grann som Jurassic Park-light, fast istället för att framställa dinosaurier så är det skinn man producerar. Olika varianter av de här teknikerna har provats i vetenskapliga sammanhang tidigare, även exempelvis kött experimenterar man med att odla, och det finns försök med att framställa läderliknande material från svampprotein och textil-/lädersubstitutet Pinatex gjort av ananasbladsfiber säljs redan av diverse märken. Nu har det alltså kommit så långt på lädersidan att de första kommersiella produkterna är på väg ut på marknaden.
Med hjälp av bioteknik kan man framställa läder med hjälp av att odla celler. Man skapar ark av kollagen, proteinet som finns i skinn, som odlas med en form av jäst. Det går till så att man tar DNA, modifierar den för önskat ändamål, placerar DNA:t i celler som sedan tillförs näringsämnen och odlas till skinnfibrer, vilket sedan kan byggas samman till ark av skinn. Arken garvas sedan på liknande sätt som djurskinn och blir tillslut naturligt läder, framställt av naturliga byggstenar, men gjort i laboratorium.
Ledande på området är ett amerikanskt företag som heter Modern Meadow, som presenterade sitt odlade läder tidigare i år. Namnet på lädret är Zoa. Modern Meadow har jobbat med bioteknisk framställning under flera år (de var bland annat tidiga på odlat kött, en falang som man nu lagt ned dock, då det av logiska skäl är svårare att få igenom något som vi ska stoppa i oss än ha på oss). Bakom företaget ligger Andras Forgacs och hans pappa Gabor Forgacs, som tidigare drivit ett företag som gjorde artificiellt framställde mänsklig vävnad, vilket medicinskt kan användas vid exempelvis brännskador. Med Modern Meadow tog man steget över till animalisk vävnad, och nästa år är deras läder tillgängligt på marknaden (även om det tar ett tag innan det är någon storskalig produktion).
Fördelarna med odlat läder ska vara många. Rent funktionellt är du inte längre begränsad av djurens hudstorlek, utan kan framställa ark i precis vilket format du önskar. Du kan också ge det de egenskaper du önskar, tjockt och starkt, eller mjukt och flexibelt, till och med olika egenskaper på olika delar av lädret. Lek med tanken att du har en hårdare, tåligare läderform på tå och bakkappa, medan det över vampen där det böjs är flexibelt och följsamt. Alla skavanker som kommer från djurens leverne, det som gör att mycket läder graderas sämre, är ett minne blott. Alla ”hudar” är med biokemiskt framställt läder perfekta, i teorin i alla fall. Inledningsvis är det bara artificiellt framställt nötdjursläder som Modern Meadows jobbar med, men de kommer också producera olika varianter av exotiska läder framöver. Prisbilden för nötläder kommer enligt uppgift ligga jämförbart med vanligt läder, medan exotiska hudar kan bli betydligt billigare än sin motsvarande helt naturliga variant.
En annan fördel som lyfts fram är då så klart att levande djur inte längre behövs. Nu är som ni förhoppningsvis redan vet allt skinn en restprodukt från köttproduktion, men då vi bland annat på grund av miljöhänseenden kan behöva äta mindre kött i framtiden, så skulle inte tillgången på läder påverkas i lika hög grad om man kunde använda odlat läder. Redan idag är ju tillgången på bra läder en stor bristvara som många tillverkare av kvalitetsskor brottas med. Att funktionen på det här odlade lädret när det gäller exempelvis andningsförmåga och biologiskt nedbrytbarhet är jämförbart med vanligt läder är också en fördel, jämfört med exempelvis det som idag ofta lanseras som veganläder, vilket bara är ett annat namn på syntetiskt skinn som i princip uteslutande är tillverkat av plast, med alla brister som det innebär. I garvningen av det bioodlade lädret behövs också mindre potentiellt skadliga garvämnen, då skinnen är rena utan mycket av det som i garvningsprocessen tas bort från djurhuden.
Finns det inga nackdelar då, kan man fråga sig? En stor fråga är så klart hur bra kvalitet det odlade lädret verkligen kommer ha, hur bra det kommer hålla, hur det kommer vara att jobba med, och så vidare. Även om producenten påstår att det kommer vara fantastiskt, behöver det testas i verkligheten innan vi vet att så verkligen är fallet. Sedan är så klart den stora frågan hur vi konsumenter ser på det hela? Vi inom kvalitetsskosfären lockas ofta av det traditionella hantverket, historian, och så vidare. Hur ser vi på om man plötsligt skulle sluta använda det material som i tusentals år varit främsta alternativet för skor, skinn från djur, och börja använda artificiellt framställt läder? Även om det potentiellt skulle bli bättre skor, är det samma sak?
Framtiden får utvisa hur det odlade lädret tas emot och fungerar, men i mina ögon är det absolut en intressant produkt som jag kommer följa nära. Kanske att vi i om några decennier skakar på huvudet åt folk som är så gammalmodiga att de använder djurskinn på fötterna. ”Stofiler”, tänker vi. Kom ihåg var ni läste det först…
Nedan en film om Zoa-lädret:
Klart intressant. Min spontana känsla är dock att det kommer förta ”livet” i skon, precis som man gillar den handgjorda känslan som helt handgjorda skor har, det ska inte vara perfekt liksom.
Nils: Mmh, förstår hur du tänker, samtidigt så tycker jag att ”handgjord känsla” är lite vagt begrepp, som rent krasst lika gärna kan handla om sämre utfört arbete. Om jag tar de finaste fabrikstillverkade skorna jag sett, och jämför dem med de finaste helt handgjorda, så är de sistnämnda definitivt mer ”perfekt byggda”.
Nej tack…
Förutsatt att kvaliteten är jämförbar med vanligt läder har jag svårt att förstå varför inte detta skulle vara fantastiskt. Ett skinn med jämn kvalitet överallt utan delar som måste kasseras pga. defekter. Jag själv brukar syna skor och försöka hitta det par där det syns minst att råvaran suttit på en levane varelse. Tror inte det finns många som gör tvärt om. Det gäller för övrigt också andra lädervaror.
Skinn är ju en tredimensionell produkt som först görs platt för att sedan få en ny tredimensionell form. Tror jag läste (förmodligen här) att wholecuts är bland de svåraste att göra bra. Men tänk en sko där skinnet bokstavligen växt på lästen.
Allt beror såklart på att odlat läder är lika bra som förlagan. Men jag är inte främmande att prova och det ska bli spännande att se vad som händer på den här fronten i framtiden.
J: Så känner säkert en del, och är la ok.
Anders: Ja, med tanke på priset som många tillverkare, och sedan konsumenter, betalar för så fläckfria skinn som möjligt så är det ingen tvekan om att det är vad många efterfrågar. Tänker att det av den anledningen bör vara något som (återigen, om det håller utlovad kvalitet) är intressant för många.