Svenska nätbutiken The Sabot introducerar nu japanska Joe Works på den västerländska marknaden. Joe Works har fått mycket uppmärksamhet online för sina mycket stilrena klassiska skor, som kanske inte sticker ut nämnvärt, men har den där estetiska perfektionen som gör att nästan alla gillar dem.

 

Namnet Joe Works klingar knappast japanskt, men som många andra japanska märken väljer man namn på engelska eller italienska då det ofta fungerar bra på hemmaplan. Firman består av tre personer med en bakgrund hos Central Shoes, och de har en liten workshop i stadsdelen Asakusa i Tokyo, ett riktigt skomecka. Läs ett större reportage om Joe Works här.

Annan sulmålning.

Joe Works-sula.

Göteborgsbaserade The Sabot, som idag säljer sitt egna märke gjort av Antonio Meccariello, dennes Argentum Dux-linje, Andrés Sendra och Yohei Fukuda, kommer nu också börja sälja Joe Works. Inledningsvis kan kunder lägga förhandsbeställningar på skor som väntas levereras om cirka 12 veckor, då kommer det också finnas ett antal modeller på lager. Nu är det kängor som gäller i början, främst några varianter av chukkas, samt en grövre apron-känga. Intressant alternativ kan vara att göra en egenutformad MTO-chukka som man får till samma pris som övriga modeller. Priserna ligger på 7 200 SEK, vilket är dryga tusenlappen över vad de ligger på i Japan, med tanke på importkostnaderna. I Japan upplever jag dem som väldigt prisvärda, här fortfarande bra skor för det pris de hamnar på.

En av modellerna som kan förhandsbeställas nu.

En av modellerna som kan förhandsbeställas nu. Denna på lite grövre lästen 6.

Och en annan av dem., denna på 0-lästen med mjukt fyrkantig tå.

Och en annan av dem., denna på 0-lästen med mjukt fyrkantig tå.

När väl det kommande frihandelsavtalet mellan EU och Japan träder i kraft kommer det att bli ännu intressantare alternativ. Då kommer tullen direkt att plockas bort för skor från Japan som importeras till EU, medan det åt andra hållet trappas ned under ett antal år. Läs mer om det här. Fler japanska alternativ är på väg in i Europa, mer om det här på Shoegazing inom kort.