Shoegazing har tidigare skrivit om de tveksamma arbetsförhållanden och miljöbrister som råder inom stora delar av garveriindustrin i länder som Indien och Bangladesh, som varit ifrågasatta länge. Nu har en domstol i Bangladesh tvingat hundratals garverier i huvudstaden Dhaka att stänga.
Bangladesh är en av världens största producenter av läder. Läderindustrin står för landets näst största exportintäkter, efter klädproduktionen, och sysselsätter runt 30.000 människor. De flesta av dem finns belägna i området Hazibargh i Dhaka, som har utsetts till jordens femte mest förorenade plats. Enligt regeringen släpper garverierna varje dag ut mer än 22 000 liter giftiga utsläpp i floden Buriganga. Garveribranschen har också i många år anklagats för barnarbete och för mycket bristfälliga arbetsförhållanden.
På senare år har myndigheterna i landet gått allt hårdare åt garverinäringen, för att få bukt med problemen. Högsta domstolen beslutade 2009 att alla garverier i Hazibargh skulle flytta till industrizonen Savar utanför huvudstaden. Deadline för flytt har skjutits fram vid flera tillfällen, då garverierna motsatt sig flytten, då satte domstolen in ett dagligt bötesbelopp för miljöförstöring på alla kvarvarande garverier. Trots det har hittill bara 35 av 152 garverier flyttat sin verksamhet till Savar.
Vid årsskiftet lämnade Bangladesh Environment Lawyers Association (BELA) in en formell ansökan om stängning av samtliga garverier som fanns kvar i Hazibargh, som inkluderade omfattande bevis på fortsatta arbets- och miljöbrister hos garverierna. Nu rapporterar lokala medier att Bangladesh Högsta domstol och domarna Syed Refat Ahmed och Mohammed Selim slagit fast att garverierna ska tvingas stänga med omedelbar verkan. Berörda myndigheter och polis i Dhaka har fått uppgiften att se till att stängningen genomförs, och el, vatten och gas till fabrikerna har stängts av.
Garverinäringen i Asien har på flera håll gjort framsteg det senaste decenniet, och att myndigheter går så här hårt åt de som inte förbättrat sig är glädjande. Det ger större möjligheter för de garverier som jobbat för att utvecklas åt rätt håll, och är en tydlig signal till andra tveksamt skötta både i Bangladesh och på andra håll att de också måste förändra sin verksamhet. Det här vinner i längden alla på, så väl arbetarna som boende i områdena, miljön, läderindustrin i stort, och kunderna. Efterfrågan på läder är stor, det finns ingen tvekan om att bättre skötta garverier, även om det är dyrare för dem, kommer kunna sälja bättre produkter till ett högre pris. Jag är övertygad om att vi om ett decennium kommer se betydligt mer läder från Asien även i finare kvalitetsskor.
Bra för arbetarna, miljön, kvaliteten och konkurrensen! Tycker gott våra regeringar och myndigheter här i väst även kan trycka på företagen (som jag antar driver efterfrågan på billigt läder) i högre utsträckning att använda bättre fabriker. Gäller klädbranschen som helhet. Det har tagits en hel del positiva steg på vägen men det finns mycket kvar att göra, inte minst gällande grundläggande fackliga rättigheter.
Påverkar detta Myrqvists produktion, eller var inte den förlagd till Bangladesh?
Random: Ja absolut är det så att företag och kunder runtom i världen kan påverka detta, men prispressen på kläder och skor och den gigantiska efterfrågan på så låga priser som möjligt skickar tvärtom signalerna till företagen att det är priset som i många fall är viktigast. Det är alltför mycket ”greenwashing” inom kläd- och skoindustrin idag i mina ögon, tyvärr. Man gör något bra någonstans, för att komma undan allt dåligt som görs på de flesta andra ställena. Och så länge vi konsumenter köper grejerna kommer de fortsätta hitta billigaste sätten att producera, och då är det tyvärr så att det ofta är människor och miljö någonstans som blir lidande. Att myndigheter och domstolar går in på det här viset tror jag därför är nödvändigt för att snabba på den här förändringsprocessen, samtidigt som vi konsumenter behöver börja vänja oss vid att betala mer för våra plagg och skodon (jag är själv i högsta grad skyldig, jag köper också en del kläder till både mig och mina barn från kedjor som ligger väldigt lågt i pris).
Rasmus: Nej, Myrqvist producerar i Indien. Och vad jag hört (från dem själva, så ingen objektiv källa så, men får lita på dem) är att deras garveri och även fabrik håller bra nivå när det gäller miljö och arbetsmiljö.
Det är givetvis glädjande att utvecklingen går i rätt riktning. Man kan vrida och vända på det hur man vill (förlorade jobb nu, förlorade försörjningar etc.) men i slutändan lever vi på lånad tid och måste ta krafttag för att kunna överleva på vår planet på lång sikt. Det är bara glädjande om tillverkning i Asien får ökade krav, ökat pris, ökad kvalitet och i längden gladare anställda och ökad status!