Franska Orban’s är en intressant ny aktör som med en fin uppställning läster och modeller och en låg prislapp på 1 400 kronor gjort stort avtryck sedan lanseringen för 1,5 år sedan. Och i mina ögon är Orban’s ett av de mest prisvärda märkena på marknaden för klassiska kvalitetsskor. Varför går jag igenom i den här recensionen.

 

Recensionsobjektet.

Recensionsobjektet.

FAKTA:
Märke: Orban’s
Modell: Oxford Soho
Färg: Dark brown
Läst: 944
Storlek: UK10,5 standardvidd
Sula: Enkel lädersula
Pris: 1 400 SEK (€150) (skorna är recensionsex från Orban’s)

 

Tillverkaren

Full brogue i brun mocka på den klassiskt runda 544-lästen.

Full brogue i brun mocka på Orban’s klassiskt runda 544-läst.

Bakom Orban’s ligger välkände Marcos Fernandez Cabezas. Han har en bakgrund som designer och i ledningen hos de franska kvalitetsskomärkena Bowen och Emling, och har efter det startat såväl Markowski som Septieme Largeur, båda idag väletablerade och välrenommerade märken inom sina respektive gebit. Det är bara Septieme Largeur vars skor ligger i övre budgetsegmentet som han fortfarande jobbar med av de ovan, och förra hösten drog han så igång en ny satsning på ett märke i lägre budgetklassen. Främsta konkurrenter på hemmaplan är jätten Bexley, bland skointresserade runt om i Europa och övriga världen är det kanske främst Meermin de jämförs med. Skorna tillverkas i Spanien i skoregionen Almansa, och alla skor är Goodyear-randsydda förutom några enstaka durksydda loafers. De har också en randsydd damkollektion. Att det är en så pass rutinerad herre som Marcos Fernandez som är inblandad i Orban’s borgar för att det blir en aktör att räkna med.

Ren svart adelaide.

Ren svart adelaide.

 

Beställningsförfarande
Orban’s säljer precis som Septieme Largeur bara direkt till kunder, dels via sin egna butik i de östra delarna av centrala Paris och via sin webbshop, som finns på franska och engelska. Direkt till kund-approachen gör märket lite mindre tillgängligt, framför allt när gäller fysiska butiker, men gör att man kan hålla nere priserna. Modellutbudet är ganska stort och består nästan uteslutande av rätt klassiska modeller, nästan alla i åtminstone ett par olika läderväl och vissa finns dessutom på flera läster och på både läder- och gummisula. För lågskor finns två huvudläster, klassiskt runda 544 och 944 med udragen lite spetsigare tåparti, på boots-sidan främst 584-lästen som är lite av en mix av dessa två.

Orban's modeller med gummisula har den här egna varianten, där sula och klack sitter ihop i ett. Kanske inte det mest eleganta, men de ska vara väldigt bekväma.

Orban’s modeller med gummisula har den här egna varianten, där sula och klack sitter ihop i ett. Kanske inte det mest eleganta, men de ska vara väldigt bekväma.

Och just priserna är det som gjort att många tittat nyfiket på nykomlingen Orban’s. Lågskorna ligger alltså på 1 400 kronor (€150), boots kostar 1 600 SEK (€175), de durksydda loafers-modellerna ligger på mellan 850-1 200 kronor. Leverans till Sverige ligger på 180 kr (€19). Hemsidan är funktionell och innehåller all nödvändig basinformation om produkterna, storleksguide, etc, men det är ingen direkt upplevelse. Tyvärr är också produktbilderna lite halvdana och gör inte skorna rättvisa. I vissa fall har de dock en bild på skon i annan miljö än studion och de är ofta bättre.

Orban's version av den obligatoriska svarta cap toe oxforden.

Orban’s version av den obligatoriska svarta cap toe oxforden.

 

Allmänt om skorna

Oxford Soho är som namnet skvallrar om en oxford med adelaide-mönstring, en lite diskretare sådan med bara en rad med små hål och utan medaljong. Sex snörhålpar. De är gjorda på 944-lästen som har en relativt spetsig tå, i mörkbrunt full grain-läder. Enkel lädersula med öppen kanal. De levereras i en brun skokartong med en putsduk.

Rätt nätta och eleganta skor.

Rätt nätta och eleganta skor.

Som synes är tån ganska lång och spetsig.

Som synes är tån ganska lång och spetsig.

Som många franska märken använder Orban's i vissa fall sex snörhålpar.

Som många franska märken använder Orban’s i vissa fall sex snörhålpar.

 

Konstruktion och material

För att vara skor för 1 400 kronor är det en rätt fin specifikation Orban’s skor har. Det slätpressade lädret som används är från de välkända franska garverierna Du Puy och Annonay, mockan är från brittiska Charles F. Stead. Naturligtvis används relativt mycket av hudarna när det handlar om skor i den här prisklassen, men mitt par håller absolut en bra nivå kvalitetsmässigt, sett till priset till och med mycket bra. Man märker att en sak som man sparat in på är finish-delen med burnishing, skokräm etc, de är relativt lite behandlade, så det är att rekommendera att putsa dem med ett par lager kräm och eventuell polish när de är nya. De är Goodyear-randsydda, med en öppen sulkanal och en enkel lädersula. De är bra balanserade.
Då skorna bara används ett tiotal tillfällen hittills, och flera av dem varit inomhus dagar på kontoret, så är det svårt säga så mycket om hur slitstyrkan är på sulan, men de flesta lädersulorna på skor under 3 000 kronor, ibland betydligt mer än så, är inte överdrivet slitstarka, och sannolikt gäller det även Orban’s.

Helt rena lädersulor med öppen kanal.

Helt rena lädersulor med öppen kanal.

Okomplicerat och rent, men stabilt utfört.

Okomplicerat och rent, men stabilt utfört.

Ett par bilder på hur skorna ser ut idag efter ca 10 användningar.

Ett par bilder på hur skorna ser ut idag efter ca 10 användningar.

En till "action-bild".

En till ”action-bild”.

Tå- och hälkappa är som brukligt på billigare skor i celastic (plastimpregnerad textil), tåkappan är lite kortare än den yttre tåhättan så det blir lite veckbildning inne på hättan, ingenting som är något fel alls men vet att vissa av någon anledning är lite känsliga för detta.
Skorna är enkelt gjorda utan nämnvärda finesser, det är square waist, raka sulkanter utan fudge wheel, ingen klackdekoration etc. Inte ens undersidan har någon märkning. Saker och ting är dock väl utfört. Visst kan du hitta små missar här och där, men ingenting större, utan skorna är stabilt och bra gjorda. Det är ingen dum approach Orban’s har, att man skalar av allt onödigt för att få ned produktionstiden och därmed kostnaden, använder skapligt material och bygger en bra, riktigt prisvärd kvalitetssko.

 

Passform

944-lästen är en av två huvudläster som Orban’s använder, en hyfsat elegant läst med en utdragen avsmalnande tå. Kanske lite för lång och spetsig för vissa, det är en smaksak. Passformen är relativt True to Size, möjligtvis aningen åt det mindre hållet. Jag har storlek UK10,5 här, vilket är ungefär som referenslästen Loake Capital, som är en stor läst, i storlek UK10. Insteget är normalt, hålfotsstödet okej för RTW, hälen passar åtminstone mig alldeles utmärkt och håller foten fint på plats.

944-lästen är lite utdragen och rätt elegant, men ganska standard passformsmässigt.

944-lästen är lite utdragen och rätt elegant, men ganska standard passformsmässigt.

Storlek UK10,5 sitter, för att vara RTW, rätt skapligt på mina knepiga fötter.

Storlek UK10,5 sitter, för att vara RTW, rätt skapligt på mina knepiga fötter.

Close-up.

Close-up.

Vad som är trevligt är att Orban’s skor är relativt bekväma redan från början, vilket inte alltid är fallet med billigare Goodyear-randsydda skor. Sulan är inte alltför hård, och redan efter någon dag har ovanlädret mjuknat fint. Att gå in dessa skor gick för mig faktiskt snabbare än vad de flesta fabrikstillverkade Goodyear-randsydda gör, trots att det är celastic-hälkappor vilket mina känsliga hälar annars ganska ofta kan ha problem med.

 

Sammanfattning

Att få Goodyear-randsydda skor av den kaliber som Orban’s håller, tillverkade i Europa, för 1 400 kronor är imponerande. Tack vare de rakt gjorda skorna utan krusiduller, bra samarbete med stor och väloljad fabrik, och en direkt till kund-affärsmodell, så har Orban’s lyckats. Ingen kan utföra mirakel, lägger du två-tre gånger så mycket får du sannolikt bättre skor, men det här är helt klart ett av de mest prisvärda kvalitetsskomärkena på marknaden idag.

Vi avslutar som vanligt med en bunt bilder på skorna.

Vi avslutar som vanligt med en bunt bilder på skorna.

-

-

-

-

-

-

-