Gamla anrika märket Wildsmith gick i graven i början av 2000-talet, men återuppstod igen under bland andra Chay Coopers vingar 2013. När denne blev värvad till Crockett & Jones häromåret gick Wildsmith åter i dvala, tills nu, när berömda brittiska nätbutiken Herring Shoes tar över ägandeskapet och nysatsar igen.

 

Wildsmith är en tillverkare som var mycket erkänd under den första halvan av 1900-talet, och som tillverkade riktigt fina bespoke- och RTW-skor. Mot slutet av århundradet såg det dock annorlunda ut, överprissatta rebrandade Crockett & Jones-skor var allt som återstod, och i början av 2000-talet ladesmärket ner. Så 2013 drogs det alltså igång igen av Chay Cooper som varit med och lyft Alfred Sargent, när han gick tillsammans med James Sleater och Ian Meiers, grundarna av succéskrädderihuset Cad and the Dandy. John Wilsdmith, femte generationen i grundarfamiljen och som sålde namnet till Cooper och co., var fortfarande inblandad och satt i styrelsen. De nya skorna då var tillverkade av Alfred Sargent och kostade drygt 3000 kronor, och höll bra kvalitetsnivå för priset, och hade läster och modeller som många uppskattade. Men så för ett par år sedan fick motorn Chay Cooper ett jobberbjudande hos Crockett & Jones som han inte kunde säga nej till, och sedan dess har märket fört en tynande tillvaro igen.

Fin single monk som släpptes 2013.

Fin single monk som släpptes 2013.

I slutet av förra året tog så Herring Shoes över ägandeskapet av märket. Ni som besöker webbutiken ofta kanske märkt att de reat ut de gamla Wildsmith-modellerna på sajten, men det är alltså inte bara att köpa upp det gamla lagret man gjort, utan de äger numera varumärket och kommer att inom kort lansera en ny kollektion med Wildsmith-skor. Det är inte känt exakt hur denna kommer se ut, förutom att den kommer göras i England, men det är väl inte för otroligt att det blir i någon form en fortsättning på det som Chay-åren satte hos Alfred Sargent, då Herring Shoes sedan länge har ett bra samarbete med fabriken.

En annan single monk-modell, dock lite mer vågad sådan. Bilder: Wildsmith

En annan single monk-modell, dock lite mer vågad sådan. Bilder: Wildsmith