Intresset för vintageskor är relativt litet i Sverige, medan det i bland annat USA, Japan och Tyskland är en stor nisch med mycket engagemang och kunskap bland de som är intresserade. En inspirerande källa är bloggen Vcleat som guidar till olika tillverkare och dess historia och hur du vårdar och restaurerar gamla skor, något som även den som inte är intresserad av vintageskor kan ha stor nytta av.

 

Det är en amerikan vid namn David som ligger bakom sajten. Han har under många år samlat, köpt och sålt vintageskor, och kände att han kunde göra något vettigt av den kunskap han fått genom att 2015 starta Vcleat. Namnet kommer från den V-formade metallbit som många tillverkare förr satte baktill på klacken för ökad livslängd, som en kompromiss mellan helt i läder eller gummi. På Vcleat är fokus amerikanska märken, med särskilda avdelningar för tillverkare som Nettleton, Hanover och vintagemodeller från Florsheim. Han har bland annat gjort sammanställningar av olika märkens modeller för att hjälpa intresserade att hitta vilken modell och årgång det är de fått tag på, han publicerar gamla kataloger, med mera. För den växande skara människor som intresserar sig för vintageskor är sådant mumma.

 

Ett par slitna Florsheim Imperial som får genomgå en rekond...

Ett par slitna Florsheim Imperial som får genomgå en rekond…

...och ser ut så här efteråt.

…och ser ut så här efteråt.

 

Flera av inläggen följer rekondar av gamla skor som David fått tag på. De är ofta i rätt slitet skick och kan vara många decennier gamla, som då får gå tvätt och flera återfuktningsprocedurer och sedan puts med skokräm och polish, för att återställas till ofta alldeles utmärkt skick igen. Han beskriver hur han går tillväga och vilka produkter som används, och inte minst cordovan som ju är populärt material bland fantaster av amerikanska vintageskor har han många bra tips på hur man vårdar. De här inläggen kan vara riktigt intressanta även om man inte bryr sig om vintageskor nämnvärt, men gillar att få input kring skovård och vad man kan åstadkomma med detta.

 

Hur man får bort vattenfläckar på cordovan skriver Vcleat om.

Hur man får bort vattenfläckar på cordovan skriver Vcleat om.

Läckra Florsheim cap toes från 1968.

Läckra Florsheim cap toes från 1968.

Modellen ovan i en katalog från -69. Notera uttrycket "pre-creased vamp" som vänstra modellen ska ha.

Modellen ovan i en katalog från -69. Notera uttrycket ”pre-creased vamp” som den här modellen, längst till vänster, ska ha.

Ett par Nettleton Traditionals i cordovan inköpta för under 300 kronor.

Ett par Nettleton Traditionals i cordovan inköpta för under 300 kronor.

Så här ser skorna ut efter en skovårdsomgång.

Så här ser skorna ut efter en ordentlig skovårdsomgång. Bilder: Vcleat