Den fantastiska hästskoklacken och sula som är målad i en av signaturmålningarna för Mayaro. Bild: Mayaro Paris

Vi pratar ofta om att det på många sätt är lite av en nyrenässans för klassiska skor som pågår, och ännu ett exempel på detta är hur det på flera håll arbetas med skor på ett sätt som på många sätt ligger närmre konst än bruksprodukter. Det är också vad Christophe Corthays nya intressanta projekt Tranchet Vif handlar om. Också info om en tävling i nästa Shoegazing-nyhetsbrev där man kan vinna en välfylld skovårdslåda från Care of Carl.

 

Vid inledningen av förra århundradet, och även innan det, fanns det en relativt stor sfär inom skotillverkningen som gjorde skor som fokuserade enbart på att maximera hantverksnivån och skapa skor som var utställningsobjekt snarare än något som skulle bäras. Exempelvis var det vanligt med tävlingar där man gjorde en sko på ett så exceptionellt vis som möjligt, som sedan bedömdes av en jury och vinnare utsågs. Projekt som låg nära konstvärlden var också ganska vanligt. Den här delen av den klassiska skosfären gav också eko i tillverkningen av framför allt bespokeskor för vanlig användning, man pushade helt enkelt sig själva att utveckla hantverk och tekniker, vilket sedan på vissa sätt kunde föras över även för den vanliga produktionen.

 

Konstnärligt och experimentellt från Hidetaka Fukaya.

Konstnärligt och experimentellt från Hidetaka Fukaya.

Sko från Misawa.

Ett av många fantastiska verk, som man nästan måste kalla det, gjort av Noriyuki Misawa. Bild: Misawa

 

Vid mitten av 1900-talet hade det här mer eller mindre helt försvunnit, och det är först på senare år som vi sett ett ökande intresse för liknande ämnen, där man mer gör skor for show än något annat. Exempel på detta är Florensbaserade japanen Hidetaka Fukaya som gjort många skor som bara experiment och konstverk, och även hans skor för kunder tar ofta ut svängarna rejält. Eller Japanska Noriyuki Misawa som nästa år kommer ställa ut i Tokyo där han återskapat olika typer av historiska skor och gjort de som något som mer liknar skulpturer, ett mycket intressant projekt.

 

Konstnärligt och experimentellt från Tranchet Vif.

Konstnärligt och experimentellt från Tranchet Vif. Bild (även översta bilden): Mayaro Paris

 

Tranchet Vif är helt nystartat, så vilken väg projektet kommer att ta är än så länge lite svårt att säga. Christophe Corthay lämnade som kanske bekant för en tid sedan företaget som han sedan början av 90-talet drivit ihop med sin bror Pierre. Corthay är ett av de märken som alltid har gjort skor som varit relativt konstnärliga till sin natur i många fall, och det är den sidan som Christophe nu jobbar vidare på. Tillsammans med en annan bespokeskomakare och en som sköter utveckling och administration har de startat Tranchet Vif. De håller till i ett hantverks/konstnärskollektiv kallat Mayaro Paris, där de nyligen fick ordning på sin workshop. Nu har så de första sampleskorna börjat tillverkas. Tanken är som jag förstått det att Tranchet Vifs skor ska vara en sorts fusion mellan just konst och hantverk, man gör skor som bespoke men det är också modeller som är allt annat än konventionella. Det är också tydligt på de första bilderna som synes här i artikeln, med exempelvis den mycket intressanta hästskoformade klacken och speciellt designade modeller. Prislappen väntas också landa väldigt högt för en beställning, men målsättningen är att göra så vackra och välgjorda skor att det absolut kommer finnas en efterfrågan ändå.
Den 2 december kommer Christophe Corthay delta i ett event i Brüssel anordnat av Styles & Crafts, där man förmodligen kommer få veta mer om och se mer från Tranchet Vif.

 

Speciell ghillie

Speciell ghillie, där tåparti och patinering har en del gemensamt med Corthay. Bild: Hugo Canivenc

Tranchet Vifs verkstad.

Tranchet Vifs verkstad.

Läster i olika typer av material.

Läster i olika typer av material.

Modellutveckling.

Modellutveckling.

Mönster och delar till en sko.

Mönster och delar till en sko, som ser ut att vara en salig blandning av material med såväl kalv, ödla, alligator och eventuellt också mocka. Bilder ovan: Styles & Crafts

En annan samplesko med en kraftig "reva" utskuren ur lädret. Bild:

En annan samplesko med en kraftig ”reva” utskuren ur lädret. Bild: Hugo Canivenc

Den fantastiska hästskoklacken och sula som är målad i en av signaturmålningarna för Mayaro. Bild: Mayaro Paris

Den fantastiska hästskoklacken och sula som är målad i en av signaturmålningarna för Mayaro. Bild: Mayaro Paris

 

 

 


 

 

 

För er som missat det så har Shoegazing sedan en tid ett nyhetsbrev som varannan vecka sammanfattar vad som hänt på bloggen, har en kalender över skoevent runtom i världen, med mera. Det kommer också vara en del tävlingar och exklusiva erbjudanden i nyhetsbrevet emellanåt, och i nästa veckas utskick är det dags för den första tävlingen. Den genomförs i samarbete med nätbutiken Care of Carl som storsatsat på kvalitetskor den senaste tiden, med bland andra Loake, Heschung, Crockett & Jones, John Lobb Paris och Edward Green i utbudet. Vinnaren av tävlingen kommer att få en lyxig skovårdslåda i trä från Loake, välfylld med olika skovårdsprodukter och borstar. Mer info kommer i nyhetsbrevet, och om man inte är anmält sig för det än så gör man det här.

 

Lådan man kan vinna i nästa veckas nyhetsbrevstävling. Bild: Care of Carl

Lådan man kan vinna i nästa veckas nyhetsbrevstävling. Bild: Care of Carl