Det var ett tag sedan sist, men nu är det dags för ett reportage om ett våra många bra skomakerier i Sverige. Denna gång ett besök hos Danielssons Skomakeri i Malmö, där två generationer Danielssons arbetar. Också info om en Shoegazing After Work i Göteborg 1 december.

 

Danielssons Skomakeri ligger i utkanten av Malmö, sydväst om centrum i ett område där flera stadsdelar möts: Slottsstaden, Fridhem, Västervång, Mellanheden, Rönneholm och Dammfri. Här ligger mycket fina, stora villor med prydligt skötta trädgårdar, och närmre mot stan en del lägenhetshus. Längs en bred gata med funkislägenhetshus ligger skomakeriet, i en rätt liten lokal där verkstadsdel och butiksdel samsas om ett och samma rum. Som för många skomakare växer intresset från kunderna att också köpa skor, och här har de fått ut skor på alla tänkbara ställen för att på plats med ett relativt brett utbud. De har skor från Loake, Crockett & Jones, Italigente och RM Williams.
– Jag gillar den mix som det här yrket har blivit, att man inte bara står i verkstaden och lagar skor utan nu också är försäljare med allt vad det innebär. Det blir ännu mer kundkontakt och välkommen variation i vardagen, säger Thomas Danielsson.

 

Butiksdelen är egentligen inte mycket större än så här.

Effektivt utnyttjande av plats.

-

Åt andra hållet. Notera lagerhyllorna längs taket. Trots det lilla utrymmet och mängden med varor och maskiner så känns det inte så rörigt.

Thomas Danielsson.

Thomas Danielsson.

 

Thomas växte upp en bit inåt land härifrån, i Eslöv. Där extraknäckte han med att sälja kvällstidningar på eftermiddagarna, och en av Kvällsposten-köparna var skomakaren John Persson. När han var 12 år bytte han extraknäck, och började hjälpa till inne hos skomakaren istället. Han gick dit efter skolan och var först springpojke, städade, plockade upp grejer och tvättade skor.
– Sedan efter något halvår började jag få prova på enklare skomakarbitar, och så rullade det på. Jag var intresserad och kunde efter några år de flesta delarna inom yrket. Sedan efter jag gått ut skolan fick jag heltidsjobb i skomakeriet, berättar Thomas.
1981 tog han så över Snabb-Klacken på Köpenhamnsvägen 46 i Malmö. Det är där vi befinner oss nu. Han blev medlem i Sveriges Skomakarmästarförbund, bytte namn på det till Danielssons skomakeri, och började utveckla sin egen verksamhet. 1986 fick han sitt Mästarbrev i reparationsskomakeri.

 

Gamla verktyg på display.

Gamla verktyg på display.

En halvsulning som precis avslutats.

En halvsulning som precis avslutats.

Sofie Danielsson.

Sofie Danielsson.

 

Idag är inte Thomas ensam i skomakeriet. För ett par år sedan lyckades han övertala sin ena dotter Sofie att börja hjälpa till lite i verkstaden. Det var knappast drömjobbet för henne, men ganska snabbt insåg hon att det inte var så dumt.
– Idag trivs jag riktigt bra. Det jag framför allt kan sakna är fler kollegor, inget ont om pappa så men det hade ju inte skadat med fler arbetskamrater, säger Sofie och skrattar.
Hennes plan nu är i alla fall att fortsätta i skomakeriet, fortsätta lära sig och utvecklas och till att börja med ta gesällbrev. Hon lägger också en hel del tid på att följa med i vad som händer i herrskobranschen. Och Thomas gör ingen hemlighet att det hade varit en dröm att se henne ta över skomakeriet en dag.
– Jag vet att det är långt kvar till att det blir så, men visst vore det fint se ens barn ta över. Det är ett bra yrke, och man tjänar helt okej i alla fall på den här typen av skomakeri, säger han.

 

Gummiklackar.

Gummiklackar.

Utlästningar in process.

Utlästningar in process.

Sko som Thomas gjort själv helt för hand för ett antal år sedan, mest som ett läroprojekt.

Sko som Thomas gjort själv helt för hand för ett antal år sedan, mest som ett läroprojekt.

 

Det stora uppsvinget med intresset för klassiska kvalitetsskor har gjort att jobbet är roligare idag, det är många unga som lämnar in exempelvis Goodyear-randsydda skor för hel- eller halvsulning, och försäljningen av skor rullar på bra. Thomas hoppas att det ska fortsätta så här. För skomakeriyrket har sett många upp- och nedgångar. Innan 70-talets plastvåg fanns det tusentals skomakerier i Sverige, men även under 80-talet gick det lite uppåt igen när massa dåliga stilettklackar skulle lagas och ekonomin i allmänhet blomstrade. 90-talet var dock en ordentlig nedperiod, men sedan millenieskiftet har det åter vänt uppåt igen, mycket då tack vare intresset för kvalitet och hållbarhet.
– Det är också därför man ser att det är de mer avancerade reparationsskomakerierna som går bäst, medan klackbarerna har det lite tuffare i många fall. Samtidigt ska man vara ärlig och säga att vi lärde oss mycket av Mr Minit-intåget, de lärde oss traditonella skomakare värdet av att ha snygga butiksdelar och att ta tillräckligt betalt för arbetet, det var nyttigt för oss, säger Thomas.
En sak som gör att de ser ljust på framtiden är att det överlag är väldigt bra sammanhållning mellan skomakarna, både i Malmö och i Sverige i stort. Man umgås, lär och inspireras av varandra, tar emot varandras lärlingar för att de ska få se fler skomakare arbeta, och så vidare.
– Det finns en positiv känsla och framåtdriv i branschen just nu. Det är kul, säger Sofie.

 

Skor och skovård.

Skor och skovård.

RM Williams-kängor.

RM Williams-kängor.

Maskin för sulsömmen.

Avlappare för sulsömmen.

Nåtlingsmaskin.

Långärmad reparationssymaskin.

Slipning av sula.

Slipning av sula innan den limmas dit.

Lim som värms.

Lim som värms.

Arbetsbänk.

Arbetsbänk.

Hylla med skor.

Hylla med skor.

 

 

 


 

 

 

 

Torsdag den 1 december är inte bara den första dagen i årets sista månad, den står också värd för höstsäsongens Shoegazing After Work i Göteborg. Efter klockan 17.00 ses vi på Kungstorgets Brygghus, mittemot Avalon, för lite dryck och skosnack. Kommer säkerligen bli lika trevligt som vanligt!