De fyra deltagare som gått vidare till finalen av i SM i skoputsning under Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm den 10 september är nu utsedda, och presenteras här närmre. Under finalen kommer de ha 20 minuter på sig att putsa upp en Loake Aldwych-sko så vacker som möjligt. Tävlingen arrangeras i samarbete med Brunngård.

 

I det här inlägget kan man läsa mer höstens stora event. Det är den 10 september som vi samlar Meermin, Septieme Largeur, Vass, Hiro Yanagimachi och Roberto Ugolini tillsammans med eventets partners Brunngård, Oppermann London och Frank Clegg på Scandic Anglais nära Stureplan mitt i Stockholm. Ställer ut gör också Gaziano & GirlingItaligente och Sveriges Skomakarmästarförbund plus att Michael Håkansson målar patina live. På scen blir det skoreparationsskola och öppen frågestund med folk från skobranschen. En nyhet är också att  kommer att vara med i utställningsdelen och berätta mer om sin verksamhet, visa vad de gör och informera om hur man går till väga om man är intresserad av att bli skomakare. Det är en VIP-öppning på morgonen för föranmälda, vi bjuder på mingeldryck sen eftermiddag för anmälda, och på kvällen håller vi en middag med alla deltagare och där ni besökare också är mer än välkomna att delta. Mer info om allt i inbjudan.

Shoegazing anordnar SM i skoputsning tillsammans med skovårds och skotillbehörsgrossisten Brunngård, och tävlingen har varit ett populärt inslag med massvis med folk i publiken under finalen. Segrare och den första svenska mästaren i skoputsning 2014 blev Anders Sundström, förra året vann Johan Wennerholm. De som kvalificerat sig har skickat in bild på ett par egenhändigt putsade skor, som bedömts utefter hur vackert vi tycker att putsarbetet på skorna är. Enväldig jury är jag, forumets moderatorer tillika medarrangörer: Joakim Berggren, Adrien Combier Hogg och Roland Olsson, Niclas Andersson från Brunngård och Filip Hallerfelt från Loake. Kvalificeringsomröstningen gjordes på så sätt att jag visat upp de inskickade bilderna för övriga i juryn anonymt som sedan bedömt dem och utser sina fyra favoriter, jag är den enda som valt mina favoriter och vet vilka som skickat in bidraget, och de som sedan fick flest röster gick till final. Ett tiotal bidrag skickades in och det var en hård kamp om vilka som skulle ta sig vidare, faktiskt alla bidrag fick åtminstone någon röst. Vi hade också flera ryssar som skickade in bidrag och även intresse från Japan, men då vi inte annonserat detta som ett öppet-SM har dessa inte fått delta i tävlingen. Det är möjligt att det blir ett VM i skoputsning i något sammanhang vad det lider, där alla nationaliteter är välkomna att delta. Nåväl, här nedan de fyra som har chansen att ta hem den åtråvärda SM-titeln i år:

 

-

Anders Ericson. Den första av de tidigare finalisterna som ”vågat” skicka in bidrag igen, och med de här kraftigt glansputsade, 10 år gamla Church’s Consul går han till final i år igen.

-

Jacob Mattsson. Det här lite mer understated putsjobbet föll juryn i smaken. Skorna i fråga är ett par välanvända Crockett & Jones Chelsea 5 i Antique nubuck (som inte är nubuck, bara ett märkligt namn på lädret).

-

Michael Håkansson. Det här är alltså samma Michael som kommer att sitta och måla patina live under eventet, och vi hade inom arrangörsgruppen en diskussion om vi skulle låta honom vara med eller inte. Då det här är en så liten värld, och jag själv är mer eller mindre väl bekant med alla som skickade in bidrag till tävlingen, och flera andra i juryn också känner flera av deltagarna, kändes det inte som att det var någon större skillnad med att låta Michael vara med. Därför ingick han i kvalificeringen, och dessa vackert putsade Yanko wholecuts tog honom också till final. Litet extra plus i kanten för antiqueingen på sulan.

-

Tor Jonsson. Här har det tydligt varit fokus på tåhättan, och med en fin spit-shine med härligt djup blir det ett utmärkt resultat. Skorna är ett par Crockett & Jones Belgrave från Handgrade-linjen.

 

Klockan 15 den 10 september går finalen av stapeln, och där får alltså varje deltagare en Loake Aldwych i färgen tan/ljusbrun, en burk Collonil-polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Om deltagarna vill får de ha egen putsduk, annars erbjuder vi vanlig bomullsputsduk. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna, och det vi lärt oss från tidigare år är att duktiga putsare hinner med imponerande mycket på den korta tiden. Vi i juryn kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, om man ska fokusera på få till en fin spit-shine på tåhättan eller jobba med mer jämn glans över hela skon, om man vill få till någon sorts antiqueing, och så vidare. Den som utses till svensk mästare vinner den putsade skon och dess “syskon”. Besöker ni super trunken så se till att vara med i publiken under finalen, det brukar bli klart underhållande. Vi vill också tacka er som skickade in bidrag men som inte kvalificerade er.

Ska också nämna att det fortfarande finns fåtalet platser kvar till VIP-öppningen på förmiddagen mellan kl.9.30-11.00, så vill man knipa en av dem maila till supertrunkvip@gmail.com och ange antal. Syftet är att få lite spridning på besökarna, så att det inte är knökfullt vid 11 när det öppnar för alla.
Glöm heller inte anmäla er till mingel och middagen, två trevliga punkter på den här skospäckade dagen. Kl. 16.45 bjuder vi på ett glas cava och minglar under lite enklare former medan trunk showen pågår och frågestunden med skobranschfolket hålls. Hit krävs anmälan för att vi ska veta hur många glas vi ska beställa, vilket görs till shoegazingblog@gmail.com. Till samma adress anmäler man sig också till middagen, som i år blir av lite mer mingelkaraktär med stående bord och lite olika större och mindre snittar. Tanken är att man ska få möjlighet att prata med ännu fler av utställarna, deltagarna och besökarna som är med vid middagen, och dessutom göra den än mer lättillgänglig då priset nu blir bara 240 kr. För middagen krävs förskottsbetalning. Sista dagen att anmäla sig till mingel och middag är 25 augusti, och även då sista dagen som man behöver ha betalt in pengarna (Swisha till 070-717 61 33 eller sätt in på bankgiro 456-0124, skriv namn för de som det betalas för). Man kan alltså anmäla sig nu och betala senare, och om man anmäler sig och betalar men sedan får förhinder får man givetvis pengarna tillbaka så länge man säger till innan den 25 augusti. Middagen brukar vara riktigt uppskattad, så ta chansen och var med där om möjlighet finns.