Franska Heschung har det senaste året börjat säljas på allt fler ställen i Sverige, tack vare en ny nordisk agent. Här en stor recension av derbyn Crocus med dubbel gummisula och så kallad reverse welt.

 

-

Recensionsskorna.

 

FAKTA:
Märke: Heschung
Modell: Crocus
Färg: Anilcalf café
Läst: Odéon
Storlek: UK10 standardvidd
Sula: Dubbel gummisula
Pris: ca 4 000 SEK (€420) (skorna är recensionsex från Heschung)

 

 

Tillverkaren

Märket grundades av Eugene Heschung 1934 i Alsace-regionen i nordöstra Frankrike, ett område med mycket skog och vattendrag, där flera garverier har huserat och fortfarande huserar (exempelvis Hermés-kopplade Haas). Idag är det tredje generationen i familjen som styr märket, Pierre Heschung. Ända sedan starten har fokuset legat på klassiskt konstruerade rejälare modeller, från början boots för exempelvis jordbrukare och skogshuggare, pjäxor med mera, och än idag är det lite grövre och mer casual-modeller som märket förknippas med, även om de har klassiska lite nättare modeller också. En del av tillverkningen sker i Ungern men mycket görs fortfarande i ursprungsfabriken i Alsace, vilket är lite extra kul då produktionen av kvalitetsskor i Frankrike idag är relativt liten, trots att det finns en uppsjö av franska märken (de flesta gör skorna i Spanien och Portugal).

 

En bild från den ursprungliga fabriken 1934, med Eugene och hans fru Madeleine Heschung i mitten. Bild: Heschung

En bild från den ursprungliga fabriken 1934, med Eugene och hans fru Madeleine Heschung i mitten. Bild: Heschung

 

Heschung är precis som flera andra stora franska märken duktiga på att behålla sin historia och kvalitetsnivå men samtidigt slå sig in även mot en mer modeinriktad kundkrets och ha ett tilltal i design och kommunikation som ”vanligt folk” uppskattar, inte bara skonördar. Det är lite fascinerande att se på hur exempel som Heschung, Bowen, John Lobb Paris, Berluti med flera i Frankrike alla klarar av den här balansgången, medan andra länders märken, där väl Church’s Prada-kombon är rätt talande (utanför Italien dvs), har betydligt svårare att lyckas med det.

 

 

Beställning

Som sagt har man alltså sedan en tid en nordisk agent, Sarah Lafitte Levine, en fransyska bosatt i Stockholm som representerar varumärket och jobbar mot återförsäljarna här i Norden. I Sverige var Södermalms Sko & Nyckelservice först ut med märket, och idag säljs de av bland andra Hojs Skomakeri i Borås och herrekiperingen Engelska Herr i Malmö, och fler är på gång. I övriga världen är det så klart Frankrike där märket är som allra störst, men de har återförsäljare också på många andra ställen, och flera prestigefyllda butiker som United Arrows i Tokyo, Barney’s i New York och Wilkes Bashford i San Francisco saluför Heschung. Man har också en egen webbshop där de flesta modellerna finns tillgängliga.

 

Heschung Ginkgo, märkets ikoniska känga som är den de flesta återförsäljare i Sverige har, plus i flera fall några till modeller.

Heschung Ginkgo, märkets ikoniska känga som är den de flesta återförsäljare i Sverige har, plus i flera fall några till modeller.

 

 

Allmänt om skorna

Heschung Crocus är en grövre derby gjord på den runda lästen Odéon, med dubbel gummisula där sulan är Heschungs egen variant, som påminner en del om en Ridgeway-sula. Den är gjord med så kallad Reverse welt (mer om det nedan) och som alla Heschungs skor gjord i anilinfärgat, franskt full grain kalvläder. I kartongen kom skopåsar, extra skosnören och i mitt fall också deras egna skoblock som passar utmärkt.

 

Anilcalf café nyansen är en väldigt mörk brun ton.

Anilcalf café nyansen är en väldigt mörk brun ton.

Robusta skor.

Robusta skor.

Den grova gummisulan som klarar sig utmärkt även på snö och is.

Den grova gummisulan som klarar sig utmärkt även på snö och is.

 

 

Konstruktion och material

Det som omedelbart sticker ut med skorna är naturligtvis Reverse welt-konstruktionen, med en rätt ordentlig läderremsa som går upp mot ovanlädret, lite likt en hög stormrand, och som då dessutom har en söm som löper längs kanten. Skillnaden mot en Goodyear-randsydd konstruktion är att här viks alltså randen utåt, man vänder den, reversed, och syr det som motsvarar randsömmen så den blir synlig utåt istället för att den ligger under inuti skon. Sömmen fyller fortfarande samma funktion som en randsöm, det vill säga den håller ihop randen, ovanlädret och bindsulan, men är alltså gjord på sidan av skon istället för under inuti. Bilden nedan förklarar lite närmre.

 

Att den bästa illustrationen av konstruktionsmetoden jag hittar på hela internet är ett litet lågupplöst utklipp från en japansk bok säger en del om hur rörigt det är med alla de här konstruktionerna.

Att den bästa illustrationen av konstruktionsmetoden jag hittar på hela internet är ett litet lågupplöst utklipp från en japansk bok säger en del om hur rörigt det är med alla de här konstruktionerna.

 

Det är lite av en djungel vad likheterna och skillnaderna är mellan Reverse welt, Norweigan, Norweigan welted, Norvegese, Goyser, Becksöm och så vidare, olika tillverkare kallar ibland samma sak för olika namn, men generellt bygger alla ovannämnda på samma princip där den oftast största skillnaden är om man lägger dit en rand eller viker ut ovanlädret.
En fördel med Reverse welt och varför Heschung sannolikt väljer den på sina lite grövre modeller (de gör också skor med Goodyear-randsöm och lättare varianter med durksöm) är att du får mindre material som ska knö ihop sig under skon vid kanten, vilket gör att man kan göra en dubbelsulad sko som blir lite mer flexibel och mjuk än en randsydd.

 

Närbild på reverse welten.

Närbild på reverse welten, och här kan man också se om man tittar noga hur lädrets fibrer löper längs med skon.

Som synes är klacken och sulan gjord i ett stycke gummi, lite likt en EVA-sula, vilket har sina för- och nackdelar.

Som synes är klacken och sulan gjord i ett stycke gummi, lite likt en EVA-sula, vilket har sina för- och nackdelar.

Närbild på sulan.

Närbild på sulan.

 

Det anilinfärgade lädret som är från ovan nämnda lokala garveriet Haas (ca 70% av lädret Heschung använder är därifrån) är mindre behandlat än många andra kalvläder och ger en lite rustikare känsla som passar fint ihop med den här typen av sko. På mitt par har det fibrer som går lite grann längsleds med skorna, som ser lite annorlunda ut. Efter de 5-10 gånger som jag använt skorna känns veckbildningen normal.
Skorna är gediget byggda, även om det inte direkt är något finlir, men det är nog inte riktigt vad man är ute efter om man köper en sån här modell.
Heschungs egna gummisula ger bra grepp även när det är vått, snöigt och isigt. Färgen på den blev snabbt lite dassig dock, ser liksom lite blek-grå-brun ut, och i och med att den är så pass tjock så drar det ned utseendet en aning tycker jag.

 

 

Passform

Med tanke på den dubbla sulan och att gummisulan är ordentlig tjock var jag beredd på en riktigt hård sko som skulle kräva många timmar innan de upplevdes ingångna. Jag blev därför ordentligt förvånad när jag gled i skorna och de tvärtom upplevs som väldigt mjuka och bekväma redan från start. Reverse welt-konstruktionen och dess fördel som nämns ovan spelar säkert in, men sedan har Heschung sannolikt valt material för såväl bindsula, mellansula som gummisula som är relativt mjukt och ger god komfort snabbt.

 

Trots att det är en grov sko är den alltså mjuk och bekväm direkt.

Trots att det är en grov sko är den alltså mjuk och bekväm direkt.

 

Storleksmässigt är Odéon lästen aningen stor i storleken. Jag har här UK10 i standardvidd och normalt nuförtiden bär jag annars ofta en UK10,5. De sitter bra med undantaget för min hallux valgus-knöl på inre stortåled, vilken skapar problem för mig på många RTW-läster. Jag har också lite lägre placerad yttre ankelknöl, och här går den i ovanlädret lite grann, vilket även sker på skor från bland andra Gaziano & Girling. Inget de flesta märker av, men vet man med sig att man har lite lägre knöl där och går i på skor, så kan det vara värt att se till att prova dem innan köp så man är säker.
Jämfört med referenslästen Loake Capital är Odéon lite mindre överlag, men fortfarande alltså snäppet över någon sorts True to Size-läst.

 

 

Sammanfattning

Heschung är ett välkommet nytillskott på den svenska marknaden för kvalitetsskor, med en lite egen design och stabilt gjorda skor som håller en bra nivå. Deras grövre modeller som recensionsexet Crocus eller deras ikoniska känga Gingko med flera är något de som gillar looken hos robustare skor men tycker att den typen av modeller ofta är tunga och obekväma bör titta närmre på, då komforten är förvånansvärt god redan från start.

 

Så här ser skorna ut efter ett antal användningar.

Så här ser skorna ut efter ett antal användningar.

Några fler bilder.

Några fler bilder.

-