Idag lanserar nätbutiken Skolyx en ny grupp-MTO-tjänst för sitt skomärke Yanko. Ett antal olika modeller som inte finns i grundutbudet kommer att vara tillgängliga för beställning under en månads tid, till samma pris som vanliga utbudet. Vad som är speciellt här också är att det inte finns något lägsta antal, är det bara en person som beställer en modell får kunden skon till utsatt pris.

 

Tidigare har grupp-MTO alltid inneburit att tillverkarna tar bort den förhöjda avgiften som i regel gäller vid specialbeställningar, Made to Order, om man är ett visst antal som beställer samma modell. Det brukar vara en gräns på sex beställningar eller liknande, ibland färre, ibland fler. När spanska budgetmärket Meermin lanserade sin nya hemsida för ett drygt år sedan erbjöd de en annan form av grupp-MTO som varit mycket framgångsrik och för många kommit att bli synonymt med uttrycket. Det är en sorts crowdfunding-variant där skorna produceras när tillräckligt många lagt en order på den specifika modellen. Om inte tillräckligt intresse finns görs inte skon.
Det är alltså en version av detta som Skolyx nu börjar med.

 

Fin tassel loafer i ljusbrun mocka är en av modellerna som går att beställa som grupp-MTO nu.

Fin tassel loafer i ljusbrun mocka är en av modellerna som går att beställa som grupp-MTO nu.

 

Varje månad kommer ett antal modeller finnas på Skolyx hemsida för förhandsbeställning, där priset i regel ligger på 2 595 kronor vilket är grundpriset för Yankos RTW-skor. Här finns dock alltså inget minimiantal, så även om bara en person beställer en modell så kommer den produceras. Leverans sker sedan 8-10 veckor efter att grupp-MTO:n avslutats. De avslutade modellerna finns sedan tillgängliga som vanlig MTO där prispåslaget är 600 kr, samtidigt som ett antal nya grupp-MTO:s läggs upp.

De fyra modeller som inleder satsningen nu är en brun full brogue, en så kallad Plain Toe Blucher i brunt, en tassel loafer i ljusbrun mocka och samma modell i mörkt brun mocka. Yanko erbjuder också den traditionella varianten av grupp-MTO, där krävs det fyra beställningar av en modell för att MTO-avgiften ska strykas.

 

Full brogue i brunt. Bilder: Skolyx

Full brogue i brunt. Bilder: Skolyx