Ikväll presenterar Stockholmsbutiken Skoaktiebolaget sitt nya märke i uppställningen, och det handlar alltså om portugisiska Carlos Santos. Butiken börjar med ett utbud av ett antal grundmodeller som ligger på 2900 kronor, och erbjuder också ett antal modeller med en patineringsservice.

 

Carlos Santos var som bekant en av utställarna på förra årets Shoegazing Super Trunk Show, och märket gjorde ingen hemlighet då med att man var väldigt intresserade av att hitta återförsäljare i Sverige. Nu tar man så plats hos den kanske allra främsta, som dessutom har en nätbutik som är stor på internationell handel. Något som är utmärkt för Santos som annars har relativt få återförsäljare i Europa och USA (i Japan och ett par andra asiatiska länder är man rätt stora).

 

En plain cap toe oxford med lite annorlunda mönster är en av modellerna som nu börjar säljas.

En plain cap toe oxford med lite annorlunda mönster är en av modellerna som nu börjar säljas.

Skoaktiebolaget börjar med ett antal basmodeller från Carlos Santos egna utbud. Det handlar om bland annat en plain cap toe oxford, en dubbel munksko, en chukka och en derbykänga, vissa i flera olika läder. Skorna kostar 2 900 kronor, vilket alltså innebär att de ligger en bra bit under Carmina som tidigare varit det billigaste märket hos butiken. Senare i vår kommer det in ett antal egna modeller som man tagit fram ihop med märket.
I butik nu har de också en derby med tre snörhål i tolv olika nyanser, den här och sex andra modeller kan man beställa i crustläder med valfri patinering för 400 kronor extra, alltså 3 300 SEK, med leverans efter ungefär en månad. Den här typen av lite mer stängd men därmed också billigare patineringsservice blir allt vanligare från olika märken, och är ett utmärkt sätt att erbjuda en större flexibilitet för kunderna.

 

Åtta mer färggranna nyanser som Skoaktiebolaget nu erbjuder för beställning på sex modeller. Fyra bruna nyanser syns också på översta bilden.

Tio av tolv olika nyanser som Skoaktiebolaget nu erbjuder för beställning på sex modeller.

Skorna från Carlos Santos är Goodyear-randsydda med öppen kanal i sulan och en svagt välvd midja. Lädret som används är från de stora garverierna i Frankrike, främst Du Puy och D’Annonay. Jag recenserade en modell gjord med patineringsservicen förra året, och som jag skriver där är det riktigt bra skor, särskilt nu med prissättningen hos Skoaktiebolaget kommer det här bli en intressant ny aktör på den svenska marknaden.

 

Klassisk variant av double monk.

Klassisk variant av double monk.


Känga med stormrand. Bilder: Skoaktiebolaget

Känga med stormrand i fin mörkbrun ton med mycket djup. Bilder: Skoaktiebolaget