Tidernas första Shoegazing Super Trunk Show är till ända, och vi kan nog utan att skämmas sammanfatta det som en stor succé. Nästan 700 besökare kom under eventets sju timmar, drygt 130 par skor köptes eller beställdes (och många fler som ska beställa de närmaste veckorna efter att de kunnat bestämma sig över vad de vill ha), skor för sammanlagt omkring en halv miljon kronor. Här en sammanfattning av dagen i text och bild, livesändningarna i inspelat format, samt en titt in i framtiden…

 

Det har varit mycket hektiska veckor för mig, Joakim Berggren, Adrien Combier Hogg och Roland Olsson som arrangerar eventet. Samma sak för Pepe och Sandro Albaladejo från spanska Meermin, Eva Vass och Rezso Kuti från ungerska Vass, Roxana och Alexandru Maftei från österrikiska Maftei, Niclas Andersson och Fredrik Elf från sponsorn och samarbetspartnern Brunngård, bespokeskomakarna Carina Eneroth och Janne Melkersson, samt alla de som var en del av scenprogrammet under dagen. Det är kul när hårt arbete lönar sig.

När vi började planera för det här eventet hoppades vi på 150-200 personer. Vi märkte att intresset var ganska stort inför, och sa att en bit över 200 personer kändes som ett rimligt mål. Redan efter en halvtimme var den siffran passerad, och sammanlagt under dagen kom alltså nästan 700 personer till eventet på Hotell Kung Carl precis vid Stureplan i Stockholm. Helt fantastiskt stort intresse. Den här anstormningen gjorde dock att det blev väldigt trångt framför allt hos Meermin och Vass och främst under eventets första två-tre timmar. Vi och folket från tillverkarna upplevde dock att stämningen ändå var god och att folk hade tålamod och förståelse för att det blev lite rörigt och någon sorts ordnat kaos ungefär, det ska ni besökare så klart ha en eloge för.

 

Stundtals var det så mycket folk att det var svårt att ta sig fram.

Under några timmar var det så mycket folk att det var svårt att ta sig fram.

Halvkaos hos Meermin.

Halvkaos hos Meermin.

Skor provas.

En av många skoprovningar som genomfördes under dagen.

 

Allra flest besökare var som väntat intresserade av Meermin, och Pepe och Sandro slet enormt för att försöka hjälpa alla besökare. Meermin hade med sig ett bredd utbud av både Classic och Linea Maestro serien att visa upp, och även en del damskor. Både boots och lågskor.
Nästan lika slitigt var det för Rezso och Eva hos Vass. Där visades bland annat den helt nya S-lästen upp, en mejslad långsmal läst med mer skarpt fyrkantig tå än U och lägre insteg. De hade också en hel del modeller i museum calf, och allt från vanliga cap toes på grövre läster till sidsömmade, extravaganta saker.
Maftei hade nästan helt fullbokat med kunder för måttagning och beställning. De flesta hade anmält sig i förväg, men ett par personer slog också till på plats. Bland annat lades en beställning på ett par sömlösa wholecuts i krokodilläder.
Sammanlagt såldes alltså omkring 130 par, skor för ungefär en halv miljon kronor. Dessutom är det många som aviserat att de kommer beställa inom kort, men behövde lite mer tid på sig för att fundera över sitt val.

Skomakeri Framåt hade med sig en hel del bespokeskor de visade upp, och Carina Eneroth och Janne Melkersson gjorde bespokeskor på plats under dagen, och även lärlingen Emelie Bergman kom på eftermiddagen och jobbade. Det här var mycket uppskattat, och många stod länge och tittade på och lärde sig om skotillverkning.
Skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård visade upp delar av sitt sortiment. I skovårdsväg var det framför allt produkter från anrika tyska Collonil, och mycket från topplinjen 1909 som är gjord på enbart naturliga produkter. De sålde också en hel del under dagen, bland annat gick deras gethårsborstar som alligatorläderskor hos nyrika ryssar.

 

Carina Eneroth visar skotillverkning för intresserade besökare.

Carina Eneroth visar skotillverkning för intresserade besökare.

Läckert från Maftei.

Läckert från Maftei.

Marcus Davidson lärde ut om skovård.

Marcus Davidson lärde ut om skovård.

 

I ena rummet hade vi själva ”scenområdet”, där Marcus Davidson från Davidsons Skomakeri i Uppsala höll i första programpunken, en skovårdsskola. Under nästan en timme berättade och visade han hur man vårdar sina skor på bästa sätt, och svarade på frågor från publiken. Detta och övriga delar i scenprogrammet filmades och sändes live i HD här på bloggen, med hjälp av utrustning och mjukvara från Intinor och Solidtango, och min lillebror Christoffer Ingevaldsson ryckte in och ställde sig bakom kameran. Cirka 200 personer var inne och tittade under lördagen. Längst ner i inlägget kan ni se bandningarna av detta.

Nästa programpunkt var SM i skoputsning. Hit hade fyra finalister kvalificerat sig genom att skicka in bilder på välputsade skor: Per Arvidsson, Behzad Nateghi, Andreas Weinås och Anders Sundström. 1:a pris var ett par Loake 1880 Aldwych i tan, värda 2600 SEK, och de var också en av dessa som de skulle putsa upp. De fick varsin burk Kiwi eller Collonil-polish, och hade sedan 20 minuter på sig. En stor publik följde intresserat tävlingen, och alla fyra tävlande använde lite olika tekniker, och fick lite olika slutresultat. Gemensamt för samtliga var dock att resultatet var imponerande efter den relativt korta tiden och begränsningen till en burk polish. Efter att juryn sammanträtt utsågs tillslut Anders Sundström till den första svenska mästaren i skoputsningen.

 

SM-deltagarna putsar febrilt. Från vänster Andreas Weinås, Behzad Nateghi, Per Arvidsson och Anders Sundström.

SM-deltagarna putsar febrilt. Från vänster Andreas Weinås, Behzad Nateghi, Per Arvidsson och Anders Sundström.

Här har vi slutresultaten, efter 20 minuters gnuggande. Denna är Andreas Weinås sko.

Här har vi slutresultaten, efter 20 minuters gnuggande. Denna är Andreas Weinås sko.

Behzad Nateghis färdigputsade Loake.

Behzad Nateghis färdigputsade Loake.

Per Arvidssons slutresultatet såg ut så här.

Per Arvidssons slutresultatet såg ut så här.

Och så vinnarskon, Anders Sundströms.

Och så vinnarskon, Anders Sundströms.

En mycket glad Anders med den färdiga skon och dess syster, där man tydligt kan se vad mycket det går att åstadkomma på 20 minuer.

En mycket glad Anders med den färdiga skon och dess syster, där man tydligt kan se vad mycket det går att åstadkomma på 20 minuter. Senaste bilderna: Pelle Björkman

 

Vid fyratiden drog minglet igång med 70-80 pers som bjöds på cava och kunde inhandla vidare förfriskningar i baren. Dagen avslutades sedan med en paneldiskussion med rubriken ”Kvalitetsskomarknaden i Sverige – dåtid, nutid, framtid”, med Filip Hallerfelt som är agent för Loake, Skoaktiebolagets butikschef Gabriel Öberg Bustad, Carina Eneroth från Skomakeri Framåt och Niclas Andersson från Brunngård. Det blev en rätt intressant diskussion om hur intresset för kvalitetsskor gick nedåt kraftigt under 90-talet men sedan återhämtat sig ordentligt de senaste 10-15 åren. Idag var alla rörande överens om att intresset vuxit sig riktigt stort, och detta även bland yngre personer. Ingen trodde att en liknande dipp som under 90-talet skulle ske igen, folk är för miljömedvetna idag och har man väl provat kvalitetsskor är det svårt att gå tillbaks till limmade plastdojjor. Det ställdes också en hel del intressanta frågor från publiken.
På kvällen var det sedan en middag med drygt 30 personer i Kung Carls bakficka. En riktigt trevlig avslutning på en mycket lyckad dag.

 

Paneldiskussionen med undertecknad som moderator längst till vänster, sedan Niclas Andersson, Filip Hallerfelt, Carina Eneroth och Gabriel Öberg Bustad.

Paneldiskussionen med undertecknad som moderator längst till vänster, sedan Niclas Andersson, Filip Hallerfelt, Carina Eneroth och Gabriel Öberg Bustad.

Brunngårds bord, fyllt med skovårdsprodukter, sulor och annat.

Brunngårds bord, fyllt med skovårdsprodukter, sulor och annat.

Damskor från Maftei.

Damskor från Maftei.

 

Vi arrangörer kommer om några veckor träffas och summera och utvärdera den här tillställningen. Vi har fått väldigt positiv feedback från alla tillverkarna som var med, övriga utställare, sponsorer, deltagare i scenprogrammet, hotellet, och inte minst ni besökare. Det gör så klart att det känns extra roligt att lägga ner allt det helt ideella arbete vi gjort på detta. Självklart finns det dock en hel del saker man kan förbättra. Vi ska försöka få en mer samlad bild av allas synpunkter, och ni får gärna skriva vad ni tyckte, vad som var bra och vad vi kan förbättra i kommentarsfältet nedan eller i tråden för eventet i forumet. Klart är naturligtvis att det var alldeles för mycket folk på för liten yta under delar av eventet, och hur vi ska lösa detta är något vi kommer diskutera, om det blir genom en två dagars tillställning, andra lokaler, omdisponeringar av dessa eller på något annat sätt återstår att se. Vad vi arrangörer, alla inblandade och som det verkar även ni besökare är rörande överens om är i alla fall att Shoegazing Super Trunk Show är här för att stanna. Vi ses nästa år igen!

 

Minglande och månglande.

Minglande och månglande.

Eva Vass hjälper en kund.

Eva Vass hjälper en kund.

En del av Vass utbud.

En del av Vass utbud.

Så här ser den nya S-lästen ut.

Så här ser den nya S-lästen ut, och också en ny modell som lanserades på eventet, med sidsöm.

En annan bild på nya lästen.

En annan bild på nya lästen.

 

Lite grövre grejer från Vass.

Lite grövre grejer från Vass.

Schyssta semi brogues.

Schyssta quarter brogues.

Ordentligt uppradat.

Ordentligt uppradat.

Knökat hos Meermin.

Mycket folk hos Meermin.

Det blev snabbt rätt rörigt på Meermins bord.

Det blev snabbt rätt rörigt på Meermins bord.

Testande och fnulande.

Testande och fnulande.

Här hos Maftei, där Roxana pratar med besökare.

Här hos Maftei, där Roxana pratar med besökare.

Ett av Mafteis bord.

Ett av Mafteis bord.

Och ett annat.

Och ett annat.

Galna skor från Maftei, på alla sätt och vis.

Galna skor från Maftei, på alla sätt och vis.

Lädersamplekartor.

Läderprovskartor.

Alexandru Maftei, företagets grundare, tar mått på en kund.

Alexandru Maftei, företagets grundare, tar mått på en kund.

Smäckert och läckert.

Smäckert och läckert.

Mer Maftei.

Mer Maftei.

Det är mycket uppgifter som ska med i en beställning.

Det är mycket uppgifter som ska med i en beställning.

Mafteis nya, handgjorda skolådor som alla som beställde under Shoegazing Super Trunk Show kommer få sina skor levererade i.

Mafteis nya, handgjorda skolådor som alla som beställde under Shoegazing Super Trunk Show kommer få sina skor levererade i.

Janne Melkersson randsyr en skor, och nyfikna besökare närgranskar.

Janne Melkersson randsyr en skor, och nyfikna besökare närgranskar.

Skomakeri Framåts del av lokalerna.

Skomakeri Framåts del av lokalerna.

Man blir trött av att titta på skor länge.

Man blir trött av att titta på skor länge och trängas med hundratals andra med samma intresse.

Fredrik Elm från Brunngård pratar skovård.

Fredrik Elf från Brunngård pratar skovård. Bilder: Adrien Combier Hogg och Per-Anders Björkman.

 

 

Filmer

Skovårdsskola med Marcus Davidson från Davidsons Skomakeri i Uppsala:

 

SM i skoputsning:

 

Paneldiskussion om kvalitetsskomarknaden i Sverige – dåtid, nutid, framtid:

 

Shoegazing Super Trunk Show – The Movie. Film som sammanfattar eventet.