Till världens alla fötter, vad i all världen är detta, kan man undra? Det handlar om en crowdfunding-kampanj som skomakeriet Hallmans Skor i Stockholm just nu driver, där 20 testkunder ska få scanna sina fötter med en 3D-scanner, en läst tillverkas efter dessa och ett par Goodyear-randsydda skor görs nere i Portugal. En sorts modern bespokesko, helt enkelt.
Idén kommer från Michael Bergman när han läste boken Makers – The new industrial revolution av Chris Anderson, som handlar om hur modern 3D-teknik revolutionerat sättet att designa och producera på, och gjort det möjligt att i många fall göra relativt avancerade saker lokalt och småskaligt, och i samma veva såg ett avsnitt av SVT:s kulturprogram Kobra som handlade om 3D-modellering på Konsthögskolan med Esther Eriksson. Michael kontaktade Esther och lärde sig mer, och gick sedan till sin vän Mats Hallmans om driver Hallmans Skor och diskuterade fram idén att erbjuda en form av bespokeskor, där man gör lästen efter en 3D-scanning av kundens fötter och gör skorna i vanlig fabrik, för att få en produkt som är så pass billig att även gemene man kan ha chans att ha råd med den.
Michael Bergman besökte sedan Esther Eriksson på konsthögskolan och gjorde ett antal tester i att scanna sina fötter, då i en scanner som inte klarade av hela foten på en gång, utan man fick ta lite i taget. Just att hitta en scanner som kan göra en hel fot på en gång har varit en av utmaningarna, också att få tag på en fabrik som kunde tänka sig att ta in ett sådant här litet projekt och bryta den ordinarie produktionskedjan. Mycket tid har också gått till att göra tester med lästtillverkaren, för att få ihop det hela på ett bra sätt. Man har nu tillverkat ett antal prototyper som man varit nöjda med, och går nu vidare i nästa steg.
Det är alltså ett crowdfunding-projekt, där man via sajten Big Change Will och i butik hos Hallmans erbjuder 20 kunder att ingå i en första testomgång. Vecka 45 har de 3D-scannern på plats hos Hallmans, och testkunderna får då komma dit och scanna sina fötter. Där visas också skorna som man kan beställa upp, så man får se dem innan man bestämmer sig. Modellerna man kan välja mellan är en chelsea boot i mörkbrun mocka eller svart läder, en derby med cap toe i cognac eller svart läder, och en plain cap toe oxford som också går att få i cognac och svart. Det är en portugisisk tillverkare som använder vegetabiliskt garvat läder från Italien, och gör som sagt Goodyear-randsydda skor. Trevligt nog görs också en testsko, om än en simpel sådan i ett plastmaterial, som ökar chansen att passformen blir riktigt bra. Därefter tar det cirka 4-6 veckor innan skorna är färdiga.
Priset för provkunderna nu är riktigt bra, bara 2500 kronor. Och intresset är stort, trots att det idag är 22 dagar kvar innan crowdfunding-kampanjen går i mål är redan 80 procent av platserna fulla. Jag hade tänkt vänta lite med att skriva det här inlägget, men efter att ha sett hur stort intresset är kände jag att jag fick skriva det nu så att åtminstone några av er läsare som skulle kunna tänka er vara intresserade får chansen att prova. Det är framför allt kunder som har olika typer av konstiga fötter som signat upp sig, exempelvis en som har ena foten i storlek 37 och andra i 38,5, och liknande. Men också de som är nyfikna och vill se hur mycket bättre passformen kan bli än med vanlig RTW.
Om allt går vägen och Halllmans och kunderna är nöjda med resultatet av den här provomgången, är planen att börja erbjuda detta permanent. Då kommer dock priset vara lite högre, kanske omkring 5000 kronor för den här typen av bespokesko, där man också får stora anpassningsmöjligheter i valet av modell.
Här presenterar Mats Hallman kortfattat projektet:
Hur skiljer det här sig från Left Shoe Company ? Är det att de görs på bättre fabriker eller vad har jag missat ?
Gunnar Wormbs: The Left Shoe Conpany använder bara 3D-scannern för att ta reda på exakta mått och sedan hitta en läst, storlek och vidd som passar, men gör alltså inte en ny läst efter kundens fötter. Så är rätt stor skillnad mot det här projektet. Vilka skor som sedan är bäst har jag svårt att svara på, men båda känns som att de tillhör det vi vanligen kallar budgetsegmentet inom kavlitetsskoområdet.
Kul och intressant.
Ska bli kul att följa.
Tyvärr verkar det vara fullt i testomgången nu.
OK, då förstår jag skillnaden. LSC är alltså bara ett annat sätt att hitta en RTW.
Gunnar: Ja kan man säga, eller ett annat sätt att hitta en MTO.
Försökte få en plats på testomgångarna, men det var fullt. Jävlar vad besviken jag blev.
hur gick det med dessa kunder
Jerry: Fabriken som de jobbade med här drog sig ur, så kunderna fick pengarna tillbaka. Däremot så började de bakom detta sedan jobba med en annan fabrik och startade Broken Bird Bootmakers (som du kan läsa om här: https://shoegazing.se/2015/11/22/nyhet-modern-variant-av-bespoke-broken-bird-bootmakers/ ) och vet att många som skulle varit med i den här grejen gjort skor med nya satsningen istället.