Webbutiken Skolyx som tidigare mest sålt sko- och klädvårdsprodukter breddar nu sortimentet med skor från spanska Yanko. Fyra modeller i två olika färger vardera utgör basutbudet, utöver det kommer man också ha möjlighet att beställa modeller i rent crust-läder för egen patinering utan extra kostnad, och de erbjuder en Made to Order-tjänst. Allt till mycket konkurrenskraftiga priser.

 

Yanko är ett Mallorcabaserat företag som grundarna till både Carmina och Meermin jobbade för tidigare. De tre olika företagen har dock ingenting gemensamt med varandra numera. Så sent som på 80-talet var Yanko en gigant inom skovärlden, och tillverkade över en miljon par om året (som jämförelse tillverkar dagens kvalitetsskojätte, Allen Edmonds, omkring en halv miljon par om året). 90-talet innebar dock en stark backlash, och företaget gick sedermera i konkurs. Yankos konkursbo köptes 2007 upp av affärsmannen Antonio Llobera som hade god erfarenhet av skobranschen, och han har sakta men säkert byggt upp företaget igen. Man tillverkar skor i den nedre delen av mellanprissegmentet, och säljs framför allt i Spanien men även i några andra butiker i Europa och i Kina. Dessutom har Ron Rider, grundaren till Rider Boot & Co. nyligen introducerat märket brett i USA. Ron och hans fru var på besök hos skovårdsfabrikanten Tarrago för ett par år sedan, när Tarragos VD sa att de borde flyga över till Mallorca och träffa Antonio och besöka Yanko-fabriken. Ron och frun tänkte att det kunde ju vara schysst med en Mallorcatur, så de tackade ja. Väl där blev de enligt Ron Rider själv så imponerade över vad Yanko gjorde att de ville börja sälja skorna i USA.

 

Här är sex av åtta varianter som erbjuds i det basutbud av Yanko som Skolyx tar in, saknas gör plain cap toe oxford-modellen i svart och mörkbrunt (på bild nedan).

Här är sex av åtta varianter som erbjuds i det basutbud av Yanko som Skolyx tar in, saknas gör plain cap toe oxford-modellen i svart och mörkbrunt (på bild nedan) som inte kommit när jag fick en förhandstitt på skorna.

Lästen är densamma på alla modellerna, och är en modell med mejslad tåspets och svagt fyrkantig tå.

Lästen är densamma på alla modellerna, en läst med mejslad tåspets och svagt fyrkantig tå.

 

Nu får alltså också vi svenskar och övriga nordbor (Norge, Danmark, Finland) möjlighet att ha Yanko lättillgängligt, när märket från och med idag börjar säljas hos Skolyx. De kommer inledningsvis erbjuda ett grundutbud med fyra modeller i två olika nyanser vardera. En plain cap toe oxford i svart och mörkbrunt, en quarter brogue i mörkbrunt och ljusbrunt, en wholecut i svart och ljusbrunt, och en double monk i mörkbrunt och ljusbrunt. Alla är gjorda på samma läst, en elegant läst med svagt fyrkantig tå, som enligt uppgift är föregångaren till Carminas Simpson-läst. Släktskapet syns tydligt, men dock så är som jag upplever det Yankos läst lite rymligare i passformen. Jag har samma storlek i Yanko-lästen, UK10, som jag har i de flesta Crockett & Jones och Carmina-lästerna. Den är ganska normal i bredd och med normalt insteg, med en aningen smalare hälkappa än normalt och med en lite utdragen tå. Den har för RTW-skor, särskilt i den här prisklassen, ett ovanligt bra hålfotsstöd med ganska tajt skuren insida.

Priset på Yankos skor kommer vara 2595 SEK, vilket är imponerande sett till vad man får. Eventuellt kan priset höjas en aning framöver, det beror på hur mycket omkostnader det blir med returer och byten. Skolyx erbjuder nämligen gratis frakt inom Sverige och kostnadsfritt byte till annan storlek. Det gör att man inte behöver känna oro över att få en sko där storleken blev fel. Lagret med skor kommer vara begränsat nu inledningsvis, innan de vet hur intresset är, men tar en storlek slut kan man beställa på faktura och betala vid leverans, väntetiden är cirka 6-8 veckor. Det går också att bara be om uppdatering när den modell och storlek man är intresserad av är i lager igen.
Kvalitetsmässigt ser skorna vid en första inspektion riktigt bra ut för priset. De använder ovanläder från franska garverierna Du Puy och D’Annonay, och mocka från brittiska Charles F. Stead. Sulorna är riktigt läckra, med en ganska ordentligt uppbyggd bevelled waist och ritsnedläggning. Jag kommer att recensera Yankos double monk här på bloggen lite senare i höst, och då kommer ett ordentligare utlåtande om kvaliteten.

 

Sulorna är mycket trevliga, särskilt med tanke på prisnivån.

Sulorna är mycket trevliga, särskilt med tanke på att skorna bara kostar 2595 kronor.

En quarter-brogue är en väldigt mångsidig modell som funkar lika bra till jeans som en informellare kostym.

En quarter-brogue är en väldigt mångsidig modell som funkar lika bra till jeans som en informellare kostym.

 

Trevligt nog så nöjer sig inte Skolyx med att bara erbjuda det här basutbudet. Alla de här modellerna går också att beställa i ofärgat crust-läder utan någon extra kostnad, skorna tillverkas då på beställning och levereras inom ett par månader. Det här är för de som vill prova att färga och patinera skorna själva, Skolyx kommer också börja sälja läderfärg från Saphir, eller om man vill skicka in dem till professionell patinering hos exempelvis Dandy Shoe Care eller Björkmans Skomakeri.
Dessutom erbjuds en Made to Order-tjänst, där pristillägget är måttliga 600 kronor, vilket innebär att MTO-skor går på 3195 kronor. Det går att välja mellan läder i svart, mörkbrunt, ljusbrunt eller burgundy, och mocka i ett antal olika varianter och nyanser. Det går att välja fritt bland Yankos utbud av modeller och läster. Leveranstid är även här 6-8 veckor. Skolyx kommer att ha en liten MTO-guide på hemsidan nu i början men annars kan man kontakta Skolyx och få mer information och diskutera detaljer om man är intresserad av en beställning. MTO-guiden på hemsidan kommer sedan bli mer utförlig med tiden.

 

Klassikernas klassiker, den svarta plain cap toe oxforden, som är mer eller mindre legio i alla skotillverkares utbud. Bild: Skolyx

Klassikernas klassiker, den svarta plain cap toe oxforden, som är mer eller mindre legio i alla skotillverkares utbud. Bild: Skolyx

Hälar och klackar.

Hälar och klackar.

Den här double monken kommer jag att recensera om ett tag här på bloggen.

Den här double monken kommer jag att recensera om ett tag här på bloggen.