Spanska budgetmärket Meermin lanserade häromdagen sin nya hemsida. En hel del nyheter jämfört med den förra, förutom så klart ett kosmetiskt lyft. Bland annat betydligt mer information i form av FAQs, en ny blogg, och så har de helt stöpt om sin MTO-tjänst.

 

Meermin behöver väl knappast presenteras närmre vid det här laget, det Mallorcabaserade företaget med en falang av Albaladejofamiljen vid rodret, som tillverkar Goodyear- och handrandsydda skor i Kina och säljer till mycket bra priser. Här har jag recenserat en av deras modeller, och som förhoppningsvis bekant så kommer de till Sverige och Stockholm för Shoegazing Super Trunk Show den 20 september.
Den nya hemsidan är som sig bör byggd med responsiv design (vilket innebär att sidan anpassar sig efter skärmstorleken), och ser riktigt trevlig ut. Merparten av modellerna har fått nya bilder tagna, delvis säkerligen då viss kritik framfördes mot färgåtergivningen på bilderna på gamla sajten. I några fall är det dock färre bilder än på förra sajten, vilket är synd, men överlag är det många och bra bilder. Och de har fortsatt föredömligt mycket information om skorna, om garveri och till och med tjockleken på lädret till exempel.
De har också lagt till en hel del information om beställningsförfarande, tillverkning och så vidare, i så kallade FAQs.

 

Även Meermin har numera museum calf-modeller i RTW-utbudet.

Även Meermin har numera museum calf-modeller i RTW-utbudet.

 

Den stora förändringen är dock att man nu slutat ta emot vanliga MTO-beställningar. Istället görs nu bara grupp-MTO:s. Dels sådana som anordnas via exempelvis Styleforum, men också på sajten där de har ett antal förslag på modeller som man kan beställa och de som får tillräckligt många beställningar sätts i produktion. Ett intressant system, med både för och nackdelar. Nackdelarna är naturligtvs att valfriheten minskar (även om man kan föreslå en grupp-MTO som man själv vill ha) och det finns risk att en grupp-MTO man är jättesugen på inte blir av för att inte tillräckligt många andra ville ha samma sak. Den stora fördelen är att prisnivån på grupp-MTO är i samma nivå som i det ordinarie utbudet.
Anledningen till den här förändringen är högst sannolikt att man vill effektivisera produktionen, och slippa ha massa singel-MTO:s som sinkar och gör det svårare att få flyt i produktionsleden. Med grupp-MTO:s kan man göra större batchar skor åt gången. Det är möjligt att man i framtiden kommer erbjuda singel-MTO:s igen, när man så att säga hunnit ikapp sig själva lite.

 

Här är några av de grupp-MTO:s som just nu går att hoppa på. Atapeln under anger hur nära man är att få tillräckligt med ordrar för att skon ska sättas i produktion.

Här är några av de grupp-MTO:s som just nu går att hoppa på. Nedräkningen anger hur länge modellen är öppen för förhandsbokning, och stapeln under anger hur nära man är att få tillräckligt med ordrar för att skon ska sättas i produktion.

 

Meermin har fått en del kritik, som framför allt handlat om vissa problem med kvalitetskontrollen och att leveranstiderna ibland varit långa. Med det nya MTO-systemet verkar man själva tro att åtminstone det sistnämnda ska förbättras, då man nu anger leveranstiden på skor som ej finns i lager till 20 dagar istället för som tidigare 30. Kvalitetskontrollen vet jag att de jobbar hårt med att få bukt på. Och de utvecklar också sina skor, bland annat har man bytt leverantör av lädersulor till ett italiensk garveri vars sulor ska hålla bättre än de tidigare.
Två saker jag önskat att de ändrat är att ha uppdatering direkt på sajten om vilka storlekar som finns i lager, och att de alltid skulle ta betalt direkt när beställningen läggs istället för när skorna är klara att fraktas, för att slippa att hela tiden ligga ute med pengar. Tyvärr är inget av detta ändrat, även om jag kan förstå hur de tänker, att de inte vill ”skrämma” bort potentiella kunder.
Det är hur som helst kul att se att Meermin fortsätter att satsa, de har onekligen varit en frisk fläkt på kvalitetsskomarknaden.

 

Mockamodellerna tyckte vissa inte återgavs helt hundra färgmässigt på förra sajten, därför är de flesta nu med nytagna foton. Alla bilde: Meermin

Mockamodellerna tyckte vissa inte återgavs helt hundra färgmässigt på förra sajten, därför är de flesta nu med nytagna foton. Alla bilde: Meermin