Han har jobbat med skor sedan 1967, håller skotillverkningskurser för folk från hela världen, och han har gjort läster som inspirerat självaste Tony Gaziano när han tog fram Gaziano & Girlings hyllade RTW-läster. Möt Janne Melkersson, bespoke-skomakare.

Janne Melkersson, 60, bor i den lilla byn Hara som ligger vid Storsjöns strand ett par mil nedanför Östersund. Ett litet, litet samhälle där hus ligger glest utspridda längs två vägar. En kort promenad från hans hem ligger en gård, där en liten blå barack inrymmer Jannes verkstad. Här tillverkar han bespokeskor och boots som blivit kända långt utanför Sveriges gränser.
Janne är uppvuxen ännu längre norrut i landet, i byn Bygdeå norr om Umeå. Där var hans pappa och farfar båda skomakare. På den tiden när hans farfar började fanns det i princip ett skomakeri i varje by, och man tillverkade skor åt alla i närområdet. Jannes pappa tog över skomakeriet på 50-talet, men då hade glansdagarna för de traditionellt konstruerade skorna redan börjat svikta, och det var svårare att försörja sig. Därför började pappan istället jobba på en skofabrik inne i Umeå kombinerat med att driva ett reparationsskomakeri.
– Jag hängde mycket i pappas skomakeri när jag var liten. När jag gick i åttan, 1967 eller något sånt, och vi skulle ha praktik ville jag göra den hos en kollega till pappa. Han sa bestämt nej, ”det finns ingen framtid som skomakare”, berättar Janne Melkersson.
Pappan lyckades avstyra sin son, som hamnade på posten som brevbärare istället. Men det var bara tillfälligt. I mitten på 70-talet sökte han sig åter till skomakeriyrket, och hamnade på ett reparationsskomakeri. 79 flyttade han till Norrköping och gjorde tre år som lärling på ett ortopedskomakeri, innan han flyttade tillbaka till Umeå och tillbringade tio år på Ortopedverkstan i stan.

Janne Melkersson håller på med randsömmen på ett par.

Efter det inledde han det som kommit att bli hans sysselsättning de senaste dryga två decennierna. Han startade sin egna bespoke-verksamhet. I början handlade det mycket om ridstövlar, men i mitten på 90-talet började han göra allt mer klassiska herrskor. Han gick in hårt för att lära sig att göra så eleganta skor som möjligt, och när sedan internet kom och minskade avstånden i världen kunde han plötsligt enkelt sprida bilder och information om sina verk internationellt. Janne var väldigt aktiv på bland annat StyleForum och Ask Andy About Clothes under 2000-talet. Efter ett antal år där kände han dock att det blev väldigt mycket rundgång, med samma diskussioner med ungefär samma personer, om och om igen.
– Nu för tiden håller jag mig till en internationell grupp för bespoke-skomakare på Facebook, det räcker gott för mig, säger Janne.
Med internet-kändisskapet han byggde upp gjorde han en del resor till USA där han kunde ha mängder med kunder under en resa. När banken Lehman Brothers gick i konkurs 2008 och finanskrisen slog mot USA och världen märktes dock en tydlig nedgång i intresset från bespoke-kunderna, och Janne slutade med resorna till andra sidan Atlanten.
– Det var tuffa år för många utav oss. Bespoke-skor är en konjunkturkänslig bransch, när folk blir oroliga över ekonomin är finare skor något man tidigt väljer bort.

För att inte vara låst vid hur mycket beställningar som kommer in har Janne Melkersson under många år hållit kurser i skotillverkning. I princip innebär det att kunden betalar för ett par skor (de börjar på 25 000 kronor för en helt handgjord, vanlig oxford) men samtidigt får vara med under produktionen av dem, något som tar fem dagar, och också prova på vissa av momenten. Man är med ända från början, med måttagning, lästtillverkning, tillskärning, nåtling, lästning, bottning och finish-arbetet. Kurserna har blivit en stor succé, och på senare år har de tagit allt mer av Jannes tid. Det kommer folk från hela världen för att lära sig grunderna i traditionell skotillverkning hos honom, från Ryssland, Rumänien, USA, Sydamerika, Sydafrika med mera. Och det är alla typer av människor.
– Nyligen hade jag besök av en kvinna från en fabrik i Kina som skulle börja tillverka klassiska herrskor. Hon var jätteintresserad och antecknade febrilt för att suga åt sig allt. Jag frågade vad det var för fabrik hon jobbade för. ”Vi är 40 000 anställda”, svarade hon. Sen var visserligen hennes avdelning ganska ”liten”, med ungefär hundra man, där man då skulle tillverka herrskorna. Men kursbesökarna är allt från såna som henne till svenskar som bara tycker det skulle vara kul att se hur det går till när man gör skor, säger Janne.

Jannes senaste skapelse, ett par sidsömmade boots i renläder. Enligt honom är detta ”the next big thing”, sidsömmade höga boots, men gjorda på eleganta lågskoläster. Enligt uppgifter från Northampton stämmer den iakttagelsen mycket väl. Kom ihåg var ni läste det först…
Ett par mer traditionella boots, också mycket trevliga.

Just nu är Jannes egna företag Melker Shoes & Boots vilande, då han efter en tids sjukdom behövde en säkrare tillvaro, och därför nu är anställd av Skomakeri Framåt i Stockholm. Så alla bespoke-beställningar och kurser går via dem. Många, inklusive mig själv, har en bild av att det är vansinnigt svårt att tillverka bespoke-skor, vilket till viss del stämmer om man går in på hur bra de ska bli, men att bara kunna tillverka ett par skor som är okej kan vem som helst klara av enligt Janne. Det som krävs är vilja och tålamod, det kanske tar lite längre tid för någon som är mindre van med att jobba med händerna, men enligt honom kan även den ohändige bli bra på att göra skor.
– Jag har flera kunder hos mig som går vidare och blir riktiga bespoke-makare, i vissa fall bara några år efter att de varit här och provat det för första gången. Det viktiga är att dels läsa på så mycket man kan, få en praktisk grundkunskap genom exempelvis en kurs hos mig eller hos någon annan som Carréducker i London eller Marcell Mrsan i Ungern/USA, och därefter bara tillverka en himla massa skor.
Janne berättar att han de senaste åren har haft kurser för åtminstone fem personer som idag är professionella bespoke-skomakare. Sedan finns det en hel del som gör det på hobbynivå på fritiden, men ändå blir så pass duktiga att de kan sälja skor till sina vänner och bekanta.
Janne Melkersson är väldigt mån om att ge bästa möjliga förutsättningar för fortsatt arbete för kursbesökarna. Det innebär bland annat att de får med sig lästerna själva, de kan beställa nya läster via honom, och de får tillgång till hela Jannes mönsterarkiv av olika modeller.
– Ofta sitter kursdeltagare uppe sent på kvällarna och kopierar och skriver av mina mönster, för att få med sig så mycket som möjligt hemåt. Jag känner att det är onödigt att alla ska uppfinna hjulet varje gång, då är det bättre att man kan ta mina mönster som grunder att börja med, och utgå från dem när man vill göra sina egna designer och så vidare, säger Janne.

Här jobbar Janne med tillskärningen av ett mönster under en av sina bespoke-kurser. Bild: Daniel Eliasson
3-eyelet derbys med naturligt färgad sula och diskret välvd midja.

I dag är antalet bespoke-makare i Sverige mycket begränsat. Det är Janne, Carina Eneroth och Åsa Rasmussen som alla jobbar under Skomakeri Framåts flagg (Carina och Åsa kan du läsa mer om här). Skomakeri Björkman i Ludvika gör en del bespoke, även om det mestadels handlar om folkdräktsskor. Sedan har vi Daniel Wegan hos Gaziano & Girling, men det är i princip alla.
– Det var annat på 50-talet, då var exempelvis Stockholm en välkänd skostad, med massvis med duktiga bespoke-skomakare. Sedan kom de limmade skorna, hela skokulturen ändrades, och det blev en massdöd bland bespoke-tillverkarna. Alla kunder lämnade landet och beställde sina skor från London istället. Tittar man på lästhyllorna hos Lobb i London är det fullt med svenska namn. Efter den tiden har det aldrig riktigt kommit igång igen, och det är svårt att vända det då vi är så få kvar, och den tid det krävs att lära upp en ny lärling är väldigt stor.
Janne säger också att i Sverige idag, eller knappt någonstans, så tjänar man några stora pengar på att jobba med bespoke-skomakeri. Det måste vara intresset som är drivkraften.
– Jag jobbar ju med det bästa jag vet. Regnar det en lördag kan jag traska bort till verkstaden och sätta mig och arbeta med någon ny typ av konstruktion jag vill lära mig, bara för att jag tycker att det är så fantastiskt roligt. Jag blir rik på ett annat sätt än pengar, säger han.

Janne Melkerssons skor anses hålla en fantastiskt hög hantverksnivå. Det är framför allt i själva finishen som han ligger en bit efter många av de lite större bespoke-makarna i England och Italien. Men han kan också göra träpeggade fiddle-waists i klass med Bestetti, och läster som får självaste Tony Gaziano att bli imponerad. Faktum är att Tony hämtat en hel del inspiration från Janne Melkersson när han skapade uppställningen av läster till deras RTW-kollektion.
– Han har berättat att han tittat en hel del på en av mina läster och tagit inspiration därifrån, vilket naturligtvis är mycket ärofyllt, säger Janne.
Trots att Janne Melkersson snart är över 60 år känner han att han har många år kvar att ge som bespoke-skomakare.
– Jag kommer nog att fortsätta med det här en bra bit över traditionell pensionsålder. Det är ju en av fördelarna med skotillverkning, det klarar även en 75-årig skröplig farbror av, säger han och skrattar.

Det här är lästen som Tony Gaziano hämtat inspiration ifrån. Den syns även längst till höger på bilden längst upp i inlägget.
Här sys en ”apron” för hand.
Det färdiga resultatet av arbetet ovan.
Damboots i fin tan-nyans.
Som sagt så kan Janne göra midjor i klass med de bästa i världen, här en fiddle-back med träpeggad midja.
Ännu ett par eleganta derbys, med vit kontrastsöm. Alla bilder där inte annat anges: Janne Melkersson