De här chelseabootsen från RM Williams som fanns i en second hand-butik är ett bra exempel på hur illa det kan bli om man använder billiga spiralskoblock (ursäkta dåliga bildkvaliteten). Här har blocken totalt deformerat hälkappan som sticker ut som en stor bulle, och skon är mer eller mindre förstörd då det inte är någonting som enkelt går att rätta till.

 

Spiralblocken har dels en alldeles för stark fjäder som töjer skon alldeles för mycket, och gör det dessutom på fel ledd i den främre delen av skon där den lyfter vertikalt istället för trycker ut horisontellt, som bättre tvådelade träblock gör. Trycket uppåt  från spiralblocken gör att även främre delen lätt kan bli deformerad när de används länge.
Det kan sägas också att det faktum att RM Williams använder hälkappor i läder (dock plasttåhättor) gör att det är mer känsligt för trycket från spiralblocket, här hade en plasthälhätta kanske hållt emot lite bättre. Det säger dock mer om hur dåligt plasthättan formar sig efter hälen än något annat, det man vill att den ska göra, och är väl enda läget den kan vara en fördel jämfört med naturliga läderhättor.