Dags för ännu en ny inläggsserie här på bloggen, och nu handlar det om att lyfta fram flera duktiga skomakare som vi har här runt om i landet. Lite då och då, när tillfälle för besök ges, kommer inläggen dyka upp. Och vi börjar i Elfsborgs, Pinnocchios och regnets Borås.
Han började i skomakeriet som 15-åring, då var det hans pappa som drev det. Först tänkte han bara jobba där extra i något år, för att sedan plugga vidare för att bli ambulansförare. Men han fastnade.
– Dels fascinerades jag av jobbet, och dels var det väldigt trevligt att få hyfsat med pengar att röra sig med, säger Jörgen.
Han håller just nu på att bli klar med en renovering av skomakeriets butiksdel. Det har blivit mer utrymme för försäljningen av skor – Crockett & Jones och John Spencer i nuläget – och tillbehör. Mer av butikskänsla än bara skomakeri. Jörgen menar att intresset för kvalitetsskor har exploderat den senaste tiden. Han märkte av att det började hända något för cirka tio år sedan, och sedan de senaste fem åren har utvecklingen rusat. Det gör inte bara att han får sälja mer skor, utan också göra fler roliga reparationer än bara limma på en ny gummiklack på en sko med fastlimmad helgjuten gummibotten.
Man kan säga att det är lite av en revansch på gummisulorna och de massproducerade skorna. Under den första halvan av 1900-talet hade en mycket stora delar av åtminstone den manliga halvan av befolkningen lädersulade skor, och skomakarna hade mängder att göra. Ett par skor kostade kanske från 3000 kronor och uppåt översatt i dagens valuta, och var en investering som man sedan tog hand om. I Borås, som då var en väldigt liten stad, fanns det på 1950-talet ett 50-tal skomakerier. På Hojs jobbade det som mest 13 skomakare.
– De satt ihopträngda nere i källaren här, med öppna burkar med lösningsmedlet tolyen som de penslade på sulorna för att limmet skulle släppa, berättar Jörgen.
– Jag tvingas använda det ibland när det är riktig kraftigt lim, och då blir jag snurrig på tio sekunder trots att jag sköter det i dragskåpet, så jag fattar inte hur de klarade av det. Det var en annan arbetsmiljö på flera sätt på den tiden.
Men 20 år senare, på 70-talet, såg det helt annorlunda ut. Då hade de massproducerade gummisulade skorna tagit över världen, och i Borås fanns bara Hojs och något till skomakeri kvar.
Ett antal olika typer av skor som är under pågående arbete. |
Skomakeriets källarplan, där inte mindre än 13 skomakare satt ihopträngda och jobbade under Hojs storhetstid kring 1950. |
Idag går det dock bra för Hojs. Jörgen jobbar visserligen ensam, men ekonomiskt går det klart skapligt. Många tänker nog att skomakare är ett tungt knegarjobb som man med nöd och näppe klarar sig på. För många är det mer än så.
– Jag har inte någon Ferrari i garaget direkt. Men jag kan unna mig goda viner och resa en del, jag klagar absolut inte, säger Jörgen.
Han menar också att han är den typen av skomakare som hellre tar lite mer betalt, och lägger ner mer tid på arbetet och får ett bättre slutresultat. Och det är inga tvivel om att Jörgen Stålborn kan sina grejer.
Han har vunnit Skomakar-SM två gånger, och har ytterligare fyra pallplaceringar. Senaste vinsten var i årets SM, och vinnarskon visar prov på ett fantastiskt hantverk. Tävlingen går till så att deltagarna ska reparera en hyfsat hårt åtgången sko, och byta sula, klack samt hälfoder. Man reparerar bara den ena skon, och har med sig den andra slitna skon för jämförelse. En jury tittar sedan på hur arbetet är utfört och bedömer slutresultatet. Men allt arbete är alltså gjort i förhand på hemmaplan, så att säga.
På den sko som Jörgen nu vann med har han gjort en ritsnedläggning som är oerhört imponerande. Trots att jag verkligen närgranskar sulan är det i princip omöjligt att se var skåran för sömmen är lagd. Något som är extra svårt att åstadkomma när man gör en tvåfärgad sulfinish som Jörgen gjorde på vinnarskon.
– Jag vill inte skryta egentligen, men arbetet på den här skon håller faktiskt världsklass. Jag är väldigt nöjd med hur den blev.
De tre delarna som ska göras till Skomakeri-SM-tävlingen är alltså att byta sula, klack och hälfoder. Här syns resultatet av det sista momentet. |
Skomakar-SM avgörs i samband med Skomakarförbundets kongress som hålls vartannat år, och sedan några år tillbaka håller Jörgen workshops under kongressen. Där delar han med sig av sina kunskaper till andra skomakare, och har på så sätt brutit en mentalitet som funnits inom branschen i årtionden.
– Skomakare har alltid varit väldigt hemliga med sina metoder, hur de utför olika arbeten och vilken limblandning som används och så vidare. Jag tycker att det är synd att det är så, och vill skapa ett öppnare klimat där vi alla kan lära oss av varandra och bli så bra skomakare som möjligt. Det tror jag både vi och kunderna tjänar på i längden.
Mycket intressant! Skall bli roligt att få följa denna serie av inlägg.
Ett fantastiskt trevligt och välskrivet inlägg om en av de mest sympatiska och kunniga herrar inom området.
Jag rekommenderar alla som har möjligheten att lägga 200kr extra och gå till HOJS om man skall sula om sina dyrgripar och inte km skicka dem tillbaka till tillverkaren
//Andreas, Kingmagazine.se
Tack så mycket båda två!
Kul att du väljer att uppmärksamma Jörgen, han är mycket service minded och väldigt skicklig. Har gjort allt ifrån ditsättning av tåjärn och slitsulor till utlästningar och omsulningar hos Jörgen, man är alltid lika nöjd med det jobb han utför. Rekommenderar starkt ett besök för den som har vägarna förbi.
//lano
That good work.
I just repaired the shoes I make, and constantly come to me asking welt shoes people who can fix them. I really do not know where to send them, shoemakers do not normally do this work, and destroy the blake stitched welt.
well-done
Enrile
Väldigt trevligt inlägg!
Lano: ja han håller hög klass på alla sätt. Är du från Borås alltså?
Antonio: He is a very skilled craftsman indeed. Nice to see that a professional like yourself also consider his work to be well made.
Anonym: Tack!
En gratistidning i XtraBorås hade en intervju med honom för ett nummer sedan. Går att läsa här: http://www.e-pages.dk/xtraboras/89/
David
En gratistidning i Borås, ska det ju stå
Nej, ursprungligen från Mälardalen, men har bott där i nästan två år 🙂 Charken vägg i vägg håller för övrigt också världsklass, passa på att bunkra upp nästa gång du har vägarna förbi!
Okej, klädindustrins Mecka drog dig till sig alltså. Jag jobbade i Borås i ett par år nyligen, så då var jag hos Jörgen en del. Nu åker jag dit ibland ändå när jag har mer avancerade jobb, då jag tycker att han är klassen högre än även de bättre skomakarna i Göteborg.
Schysst att han fick förstasidan också.
Rekommenderar han Vagabond och Ecco???
Ja, det var väl så det blev. Sannolikt kommer jag också göra som du i framtiden, de lite mer krävande jobben överlåter jag till Jörgen. Kul initiativ iaf, att uppmärksamma skickliga skomakare. Kul också att höra att de har goda tider, det borde betyda att folk tar hand om sina dyrgripar.
//lano
Keep up the good work.
Fantastic shoe repairshop.
Namnet HOJS är en förkortning av Holm och Johanssons Skomakeri. Min morfar, Bertil Johansson, och Leander Holm ägde skomakeriet tillsammans!
Camilla: Roligt!