För knappt två månader sedan skrev jag här på bloggen om att  butiken Skoaktiebolaget i Stockholm gjort klart med ett till märke, italienska Enzo Bonafe. Nu har den första leveransen av skor kommit till butiken.

 

De har bara köpt in fyra modeller som test den här omgången, men räknar med att utöka med betydligt fler till hösten. De modeller som kommit in nu är en ljuvlig chukkaboot i djup burgundy med tåmedaljong, en handrandsydd derbyboot med ljusbrunt slät nederdel och grain-ovandel och norvegese-konstruktion, och en norvegese split toe-derby i ljusbrun grain. Ytterligare en modell kommer inom ett par veckor, en magisk äkta spat-boot, som kommer föräras ett eget inlägg senare.

Som sig bör i den här prisklassen: ritsnedläggning och en välvd midja.
Enzo Bonafe tillverkas i Bologna och görs helt och hållet för hand. Priserna på skorna de tre modeller de fått in nu är alla 5500 kronor, alltså ingen extrakostnad för norvegese-skorna, vilket är trevligt. Jag har än så länge inte ägt ett par av dem själv, men intrycket är mycket gott, både material- och konstruktionsmässigt. Många klassificerar de som precis under det absoluta toppskiktet bland RTW-skor, vilket med andra ord gör de riktigt prisvärda.
Chukkasen med tåmedaljong, i en mycket vacker burgundy-ton.
Och, nu till det riktigt trevliga: Enzo Bonafes made to order-program. Här finns det riktigt mycket möjligheter att välja bland, och priserna är även de förnämligt låga. Extrakostnaden för MTO är bara 15 procent, alltså drygt 800 kronor för vanliga modeller, och det räcker med att beställa tre par för att slippa extrakostnaden helt. Det är betydligt lättare att få med sig två andra än fem till, för standardnivån på sex par för att slippa MTO-kostnad som är vanligast. Det finns också mängder med olika lädertyper och tillägg att välja mellan (se bilder nedan). Enzo Bonafe har också väldigt många olika typer av modeller och läster. Här har vi dock det största problemet med märket, att det inte finns någon riktigt bra överblick någonstans (mig veterligen) över vilka läster de har. Bonafes hemsida har bara bilder på ett fåtal olika modeller och läster. Förhoppningsvis kommer Skoaktiebolaget kunna lösa detta på ett bra sätt, om inte annat får vi se fler möjligheter när de beställer in fler modeller till hösten, och så får man väl helt enkelt fråga. Hur de olika lästerna är storleksmässigt är ett annat aber, och då internet inte direkt svämmar över av jämförelser med andra välkända läster gör det inte saken lättare. Men vi får tänka att ju fler som beställer skor från dem, desto fler upplevelser och jämförelser får vi.
Alla vanliga lädersorter som går att välja mellan för en MTO. Vanligt kalvläder, mocka, nubuck, grain och foderläder. Till detta kommer också exempelvis alla exotiska lädertyper som Bonafe har som lite av ett specialområde. Skapligt gott om valmöjligheter med andra ord.
Enzo Bonafes skor är tillverkade helt för hand (förutom då ovanlädret som sys med maskin, men det är väl typ bara  Zonkey Boot som gör även detta moment för hand).
Split-toe derbyn på foten.
Närbild på norvegese-sömmen.
Och till sist, ännu en bild på burgundy-chukkan. En bild att drunkna i.
Förövrigt har Humlegårdsgatan i Stockholm verkligen blivit ”it”-gatan för alla skoconnoisseurer. Förutom Skoaktiebolaget med Bonafe, Gaziano & Girling, Edward Green och Carmina, har vi Grafford i sina hyfsat nya, stora lokaler som har ett av världens största utbud av Crockett & Jones, flertalet av de specialgjorda för butiken. Enda trista är prissättningen. Sedan mellan dessa två renodlade kvalitetsskobutiker finns Morris flaggskeppsbutik som har hela märkets uppsättning av modeller tillverkade av spanska John Spencer, och måttskrädderiet Douglas som saluför Cheaney och deras fina topplinje Imperial, Crockett & Jones, Allen Edmonds och Magnanni. Tiotalet kvalitetsskomärken inom hundra meter, inte fy skam.