Som utlovat kommer här ett inlägg om ett antal europeiska bespoke-tillverkare som är förhållandevis billiga. Alltså långt ifrån de kring 30 000 och uppåt som är standard hos de stora brittiska bespoke-makarna som GJ Cleverley, John Lobb Ltd. eller Gaziano & Girling. Här börjar priserna så lågt som 4000 svenska kronor, men kostnad för resor för måttagning och eventuella fittings tillkommer naturligtvis.

Tänker ändå att det kan vara intressant, ska man ändå ut och semestra så kan man ju lika gärna ta två weekends i en stad som råkar ha en billig bespoke-makare i krokarna. En brasklapp dock för att alla priser bara är ungefärliga, i vissa fall har det exempelvis varit svårt att hitta prisuppgifter som inte är flera år gamla, och de har inte heller svarat på mail. Dessutom så skiljer det sig i vad för material och vad som ingår i utgångspriset. Tanken är mer att det ska ses som en överblick och inspiration till några subjektivt utvalda tillverkare, snarare än en komplett guide, och att man själv kan ta reda på mer om den eller de tillverkare man kan tänkas bli intresserad av.

Så, dags för en Europa-tour mellan olika bespoke-tillverkare, och vi börjar på samma gata som förra inläggets Jan Kielman.

Polen
Tadeusz Januskiewicz är ännu en erkänd bespoke-makare i Polen och Warszawa, som dock är betydligt mindre och inte lika internationellt inriktad som Kielman. Januszkiewicz är känd för att göra väldigt bekväma skor, mycket tack vare att han ortopediskt utbildad, och precis som Kielman kan han tillverka i princip vilken typ av skor som helst. Som alla polska bespoke-makare används inte fittings, så det räcker med en tur till Warszawa för själva måttagningen. Det allra trevligaste är dock priserna, där ett par bespoke-skor börjar på drygt 4000 svenska kronor. Tyvärr pratar han inte engelska, så ska man beställa från honom rekommenderas någon form av tolkning från en polsk bekant eller dylikt.

Ett par punched cap toe oxfords från Januszkiewitz, på en smärt läst.

 

En hylla i den lilla kombinerade butiken och verkstad. Båda bilderna: Permanent Style

Samma språkliga barriär återfinns lyckligtvis inte hos nästa Warszawa baserade bespoke-tillverkare: Brunon Kaminski. Också en mindre tillverkare, som gör allt ifrån högklackade damskor till norweigian-sydda herrmodeller. Priserna är något högre än kollegan Januszkiewicz, med start kring 5000 kronor.

Brunon Kaminski i sin workshop. Bild: Gentleman’s Gazette

Österrike
Den ”austro-hungarianska” skomakartraditionen är minst lika anrik som den brittiska, även om den är en annan typ av skola. I Österrike finns flera riktigt stora bespoke-makare. Många kostar en hel del, men det finns också några som håller en lägre prisnivå. En sådan firma är Maftei, som på senare år uppmärksammats en hel del för sina RTW-modeller, men grunden hos märket är fortfarande bespoke. Företagets grundare Alexander Maftei flydde från Rumänien under kommunisttiden och hamnade i Wien, där han blev lärling hos legendariska skofabrikören Rudolf Scheer. I mitten av 90-talet startade Alexander sitt egna företag. Ungefär 8000 kronor börjar handrandsydda bespoke-skor hos Maftei på, medan träpeggade går att få en tusenlapp billigare. Samtliga av de tre tillverkare som nämnts hittills har en sak gemensamt, tillverkningen går snabbt, max ett par månader. Hos Maftei inkluderar det även tillverkningen av en testsko och en fitting med den.

Mafteis skor är rena konstverk, vilket inte minst ovanstående är ett bevis på.

 

Fin aningen tweakad double monk strap i ljus tan. Det kalvskinn Maftei använder är bara högklassigt fransk box kalv, och de erbjuder precis som de flesta bespoke-makare en rad olika exotiska läder. Bilder: Claymoor

Materna är en annan Wien-baserad skofabrikör, vars specialitet är bulliga och klumpiga Budapester-modeller, men som också gör mer eleganta skor. Ren bespoke kostar från ungefär 9000 SEK, men det går också att göra ”turist-bespoke” där Materna mäter dina fötter och modifierar en befintlig läst efter dina mått, och skickar sedan skorna hem till dig, till ett något billigare pris.

Ett par bespoke-Materna som har något år på nacken. Klassiskt rund och klumpig läst.

Ungern
När dagens skotradition började ta form kring förra sekelskiftet var grannländerna Österrike och Ungern förenade i en gemensam monarki, och har därför en gemensam skotradition. Tyvärr har Vass på senare år slutat med regelrätt bespoke, och kör nu bara på en sorts semi-bespoke där man gör modifieringar på ursprungliga läster. Men det finns andra bespoke-makare i landet, en av dem mest välkända är Budapest-belägna Koronya. Märket drivs av Marcel Mrsan (läs mer om hans blogg i det här inlägget), en mycket skicklig hantverkare med sinne för skodesign. Han är väldigt anpassningsbar och kan efter måttagning hos honom sedan skicka både testsko och den färdiga skon hem till en, och där han jobbar efter kundens beskrivning och avtryck i testskorna när han gör den färdiga skon. Bäst är dock så klart om man kan vara på plats för åtminstone en fitting. Priserna börjar på drygt 10 000 kronor.

Mycket vackra wholecuts i en burgundy-ton med svart tåhätta och sidor.

 

Marcel Mrsan jobbar med fiddle-waisten på ett par bespoke-skor. Bilder: Koronya

Italien
Tvärtemot vad många verkar tro finns det många billiga bespoke-tillverkare i Italien. Några av dem finns i Florens, som Mannina. Märket leds idag av Antonio Mannina, son till upphovsmannen Calogero. Antonio sägs vara gammaldags i sin approach och gör ofta förhållandevis konservativa skor för att vara italienare. Bespoke-priserna börjar på ungefär 8500 SEK.

En hylla hos Mannina i Florens. Bild: Claymoor

Betydligt mer känd bland de florentinska skomakarna är Roberto Ugolini. Delvis beror detta kändisskap på att han gjort bland annat U- och F-lästerna som Vass använder, men Ugolini har naturligtvis mer att vara känd för än så. Han och hans kollegor i den lilla workshopen tillverkar mycket eleganta bespoke-skor med material av absolut högsta kvalitet. Trots det är priserna på nästan exakt samma nivå som ovannämnda Mannina, med utgångspriser kring 8500 kronor. Ugolini tillverkar alltid ett testpar först, och kräver att man är där både för måttagning och fitting av testskorna. Då trycket är ganska stort är tiden från måttagning till färdig sko relativt lång, uppåt ett år.

Ett par i mina ögon helt sanslöst vackra derbys med två snörhålpar, gjord i ryskt renskinn som hämtats upp från havsbotten ur ett 1700-tals vrak. Lästen är karaktäristiskt mejslad, typisk för Ugolini.

 

En extremt smal midja. Bilder: Styleforum

En bit söderut i Italien i Neapel hittar vi det här inläggets sista skotillverkare: Paolo Scafora (läs om märkets RTW-skor som säljs i Göteborg här). Scafora är främst känd för sin patinering som är något utöver det vanliga. De har på senare år fokuserat mer och mer på sina Ready to Wear-skor, men fortfarande har man en bespoke-verksamhet där de handrandsydda skor börjar på kring 10 000 kronor.

Ett par bespoke-balmorals från Paolo Scafora, med för tillverkaren relativt återhållsam patinering, men däremot med Scaforas ”hus-tå”, en riktigt fyrkantig en. Bild: Styleforum