Det här blir lite av ett systerinlägg till det förra. För vid ett par tillfällen under de första dagarna efter öppningen av Skoaktiebolaget hade de besök av Daniel Wegan från Gaziano & Girling (G&G), som förutom att berätta mer utförligt om G&G:s ready to wear-utbud för kunderna också var där som företrädare för företagets bespoke-verksamhet.
Daniel Wegan är lästmakare hos Gaziano & Girling. Han har varit hos företaget i Kettering i Northampton i tre och ett halvt år, och gått bredvid och lärt sig av Tony Gaziano själv. G&G hade en större bespoke-verksamhet för några år sedan, men efter att ha sett över verksamheten, låtit ett par personer som inte höll måttet gå, har man numera en nedbantad bespoke-organisation som enligt Daniel också höjt nivån på hantverket. Nu tillverkar man inte fler än 80-90 par om året, kanske en tiondel av vad exempelvis Cleverley gör, och nästan 70 procent av kunderna hos G&G:s bespoke är japaner.
Fyra par bespoke-skor från Gaziano & Girling, som Daniel Wegan hade med sig för att visa upp i Stockholm. |
Gaziano & Girling har inte det system som är vanligt bland bespoke-tillverkare att första paret kostar mer då tillverkningen av lästen ingår där, för nästkommande par används sedan bara samma läst, utan alla Gaziano & Girling par man beställer går på samma pris. Det är inte några problem om man vill modifiera lästen från första beställningen och till exempel ha en annan form på tåpartiet på nästa par, då tillverkar Daniel Wegan en ny läst med utgång från den gamla och man kan sedan beställa skor på båda lästerna i fortsättningen.Tillverkningstiden på ett par Gaziano & Girling bespoke varierar, särskilt om man vill ha fittings i Sverige då det hänger lite på när det fungerar för Daniel Wegan att komma över. Men har man väl tagit steget till att beställa ett par bespoke-skor är ett par månader hit eller dit sällan det som stjälper en beställning.
Det i mina ögon finaste bespoke-paret Daniel Wegan hade med sig var denna helt fantastiska semi-brogue i vacker röd cognacsfärg. |
En wholecut med tåmedaljong och en rundare formad tå. |
Midjan och fiddle waisten på bespoke-skorna kan göras ännu mer aggresiva än på företagets RTW-modeller. |
Daniel Wegan berättar att en lärling hos Gaziano & Girling ofta går bredvid och lär sig under ett par år innan man når en nivå som tillåter att jobba ensam på ett par skor för försäljning. För att anses fullärd krävs att man har tillverkat ungefär 30 par skor varav de sista tio paren måste hålla en riktigt hög nivå. Lärlingen får ingen ersättning från G&G, det de erbjuder är sin tid, kunskap och material. Kvalificerade personer som vill gå som lärlingar är inte lätt att hitta, dels för att intresset är relativt litet, dels för att många har svårt att fixa finansiering av flera års obetalt arbete. I vissa fall kan Gaziano & Girling ha haft en lärling i över ett år, men inser då att han eller hon inte kommer att hålla måttet och får låta personen sluta. Så är det bara för företaget att börja om med en ny lärling.
Daniel Wegan på Gaziano & Girling. |
Hej, du har nämnt tredelade skoblock i två inlägg nu. Men jag har aldrig hört talas om det förut, kan du förklara skillnaden och fördelar med tredelat skoblock jämfört med vanligt tvådelat fjäderskoblock.
Hej! Tredelade skoblock är som namnet låter gjort i tre delar, som är lösa men oftast hänger ihop med varandra i ett snöre (finns bild på dem i Vass-inlägget). Fördelen med dessa är att de fyller ut hela skon, även delen längst upp vid plösen, på ett bättre sätt än vanliga skoblock. På denna bild syns detta tydligt: http://i281.photobucket.com/albums/kk214/gw205/076.jpg
Kul blogg du startat, man kan aldrig få för mycket skokunskaper! Jag tror det som gör skor så intressant, är att det är det mest krävande att tillverka vad gäller herrkläder (kanske med undantag av kostymer). Ett par skor ska utsättas för slitage mot asfalt, vatten, svett, rörelse etc och ändå se bra ut. Det är helt enkelt ett helt annat hantverk än att tillverka byxor eller strumpor.
Mina nästa par skor blir den ankelhöga mockaskon från Italigente, en passande sko så här års.
Trevligt och informativt inlägg, man tackar! Intressant det här med att det finns en svensk skomakare som gör bespokeskor, det hade jag ingen aning om.
/Brummel
Tack båda! Och Italigentes mockachelsea är fin, höll på att slå till på ett par själv förra rean.