Hem › Forum › Diskussioner – Skor › Allt om Cordovan
- Detta ämne har 36 svar, 19 deltagare, och uppdaterades senast för 9 år, 4 månader sedan av M.L..
-
FörfattareInlägg
-
2014/01/14 kl. 7:52 e m #2981JonasDeltagare
Ser att det saknas en tråd om skor i cordovanskinn. Tänkte att vi kan diskutera allt som rör cordovan: skötsel, vad man ska tänka på vid köp, bra och dålig cordovan och så vidare.
Själv funderar jag starkt på ett par Carmina, de har två plain toe derbys, som finns dels i en version för Paul & Friends (tror jag att det var) och i en för Skoaktiebolaget. Tyvärr finns de bara i UK 7 och jag behöver 6,5. Aldens är också snygg, men den har tyvärr lädersula (vill ha en riktig året-runt-sko).
2014/01/14 kl. 7:58 e m #2983RolleFCDeltagare2014/01/14 kl. 8:24 e m #2985JonasDeltagareDe sista var sjukt snygga! Vad går ett par cordovanskor från AE på i Sverige? Och hur är kvaliteten på AE i stort?
2014/01/14 kl. 9:08 e m #2989David WästbergDeltagareHar fyra par Cordovanskor. Två från Alden ochbtvå från Carmina. Tycker att skinnkvalliteten är betydligt bättre på de från Alden. De från Carmina är ganska känsliga för regn och vatten medan Aldenskorna är betydligt tåligare. Dessutom har båda paren från Carmina fått lämnas in till Beckmans för att fixa slarv i produktionen. Det ena paret hade en trasig geleck och på det andra började klacken lossna efter två användningar.
Mina Alden har varit tämligen problemfria även om klacken är av ganska dålig kvalitet. Den är mjuk och under hösten blir den lätt lite svampig och det fastnar extremt mycket blöta löv där.
Men Carmina gör enligt min mening betydligt snyggare skor.
2014/01/14 kl. 9:27 e m #2991Jesper IngevaldssonKeymasterHar fyra par Cordovanskor. Två från Alden ochbtvå från Carmina. Tycker att skinnkvalliteten är betydligt bättre på de från Alden. De från Carmina är ganska känsliga för regn och vatten medan Aldenskorna är betydligt tåligare. Dessutom har båda paren från Carmina fått lämnas in till Beckmans för att fixa slarv i produktionen. Det ena paret hade en trasig geleck och på det andra började klacken lossna efter två användningar.
Mina Alden har varit tämligen problemfria även om klacken är av ganska dålig kvalitet. Den är mjuk och under hösten blir den lätt lite svampig och det fastnar extremt mycket blöta löv där.
Men Carmina gör enligt min mening betydligt snyggare skor.
Alden behandlar ju sin cordovan på ett speciellt sätt, vilket ska göra att de är extra tåliga. Därför är Horween cordovan inte alltid likadant mellan olika tillverkare.
Amerikanerna verkar vara riktigt kassa på klackar alltså. Allen Edmonds använder masonit i sina klackar, vilket knappast är idealiskt, och Aldens verkar inte heller vara hundra då.
2014/01/14 kl. 9:39 e m #2992RolleFCDeltagareDe sista var sjukt snygga! Vad går ett par cordovanskor från AE på i Sverige? Och hur är kvaliteten på AE i stort?
Jag har köpt mina i USA för åtta-nio år sen. Kostar där $525 idag så under 3500kr. Man kan inte köpa AE i Sverige, de är gräsligt överprissatta här.
Cordovan-skorna har lite högre standard än kalvläder, bl a så använder JR lädersulor.Instagram: @RolleFC
2014/01/15 kl. 6:34 f m #3003JonasDeltagareJag har köpt mina i USA för åtta-nio år sen. Kostar där $525 idag så under 3500kr. Man kan inte köpa AE i Sverige, de är gräsligt överprissatta här.<br>
Cordovan-skorna har lite högre standard än kalvläder, bl a så använder JR lädersulor.Okej, misstänkte nästan att AE var lite väl dyra i Sverige.
Har fyra par Cordovanskor. Två från Alden ochbtvå från Carmina. Tycker att skinnkvalliteten är betydligt bättre på de från Alden. De från Carmina är ganska känsliga för regn och vatten medan Aldenskorna är betydligt tåligare.
Är alla lädersulade? Har funderat lite på det här med cordovan och vatten, hur tåligt är cordovan egentligen? Jag tänker, kan man få de där upphöjda vattenfläckarna på cordovan?
2014/01/15 kl. 7:59 f m #3004RolleFCDeltagareAlla mina är lädersulade. Jag tycker att pratet om hur lättskött och slitstarkt det är med cordovan är klart överdrivet. Yes, man får/kan få de upphöjda fläckarna av vattendroppar. Mer på vissa skor än på andra, varför vet jag inte. I mitt fall mer på AE än på Alden. De är inte permanenta dock, utan försvinner vid skovård.
Instagram: @RolleFC
2014/01/15 kl. 3:52 e m #3026Andreas WeinåsDeltagareCordovan och vatten är en problematisk fråga. Det finns få om ens något material som kan bli så dränkt utan att på lång sikt bli förstörda men samtidigt ser cordovan som nyligen blir utsatt för vatten mindre kul ut.
Skinnet blir väldigt matt, strävt och mörkt i vattenfläckarna vilket gör det sisådär roligt om man är på väg till en tillställning och hamnar i ett skyfall. Att det sedan utan större problem kan borstas och putsas upp till nyskick är något helt annat.
Sen har jag hört att det är enorm skillnad mellan olika garverier av Cordovan men även mellan olika batcher från samma garveri. Color 8 från Alden kan t ex skifta emellan nästan svart till ljust vinrött. Lite av charmen men svårt att veta vad man får.
2014/01/15 kl. 10:58 e m #3070Adam NohlborgDeltagareJag la precis en beställning på mitt första par cordovanskor, ett par Alden cap toe derbys. Jag sticker väl ut lite från mängden med att inte alls uppskatta Color 8, har överlag svårt för rödtoner i skor, så jag satsade på ett par svarta istället.
Jag kände att jag behövde en riktig odödlig beater, jag bor ju trots allt i Göteborg. Trots att cordovan, precis som Andreas säger, kan se fördjävligt ut efter att ha ”varit ute i elementen” så går det ju att i de flesta fall fixa i ordning dem igen.
Det ska hur som helst bli riktigt kul att få se om Horween lever upp till hypen och om de tål vårt underbara Göteborgsväder!
Chalmersstudent med ett skointresse som sträcker sig långt över vad CSN tycker är en bra nivå. Arbetar även på Spiga 3 i Göteborg.
Instagram: @adamnohlborg
Tumblr: ilpiaceredivestirsi.tumblr.com / spiga3.tumblr.com2014/01/20 kl. 4:47 e m #3341Adam NohlborgDeltagareMina första cordovanskor, ett par cap toe derbys från Alden:
Spontant känns det som att jag kommer gilla cordovan, det känns riktigt gediget!
Chalmersstudent med ett skointresse som sträcker sig långt över vad CSN tycker är en bra nivå. Arbetar även på Spiga 3 i Göteborg.
Instagram: @adamnohlborg
Tumblr: ilpiaceredivestirsi.tumblr.com / spiga3.tumblr.com2014/01/20 kl. 6:56 e m #3345JonasDeltagareMina första cordovanskor, ett par cap toe derbys från Alden:
Spontant känns det som att jag kommer gilla cordovan, det känns riktigt gediget!
Snygga! Gillar formen på lästen. Är det samma läst som deras plain toe derby?
2014/01/20 kl. 8:01 e m #3346FredagsbluesDeltagareJag har endast ett par cordovanskor och de har blivit mina favoritskor, även om de är något stora. Det som är tacksamt med cordovan är den enkla skötseln, torka av med våt trasa och torka av med en torr trasa och de är släta och fina.
Mina första cordovanskor, ett par cap toe derbys från Alden:
Är det datorskärmen som spelar mig ett spratt eller är skorna svarta?
2014/01/20 kl. 8:10 e m #3347Adam NohlborgDeltagare<div class=”d4p-bbt-quote-title”>Adam Nohlborg wrote:</div>
Mina första cordovanskor, ett par cap toe derbys från Alden:Spontant känns det som att jag kommer gilla cordovan, det känns riktigt gediget!
Snygga! Gillar formen på lästen. Är det samma läst som deras plain toe derby?
Tack! De är på Aberdeen-lästen, deras vanliga plain toe tror jag är på Barrie om jag inte missminner mig.
Jag har endast ett par cordovanskor och de har blivit mina favoritskor, även om de är något stora. Det som är tacksamt med cordovan är den enkla skötseln, torka av med våt trasa och torka av med en torr trasa och de är släta och fina.
<div class=”d4p-bbt-quote-title”>Adam Nohlborg wrote:</div>
Mina första cordovanskor, ett par cap toe derbys från Alden:Är det datorskärmen som spelar mig ett spratt eller är skorna svarta?
Nej då, skärmen ljuger inte, de är svarta som natten! 🙂
Chalmersstudent med ett skointresse som sträcker sig långt över vad CSN tycker är en bra nivå. Arbetar även på Spiga 3 i Göteborg.
Instagram: @adamnohlborg
Tumblr: ilpiaceredivestirsi.tumblr.com / spiga3.tumblr.com2014/01/22 kl. 11:18 e m #3418GelänkDeltagareOm man köper en Cordovan-känga och använder den i den svenska vintern så behöver man inte vara orolig över att inte få putsa dem så ofta. Här har jag gett dem en omgång med benet och putsat upp dem lite efter de blivit helt matta efter en dags användning.
2014/01/25 kl. 10:07 f m #3547JonasDeltagareJag har nu i två skilda sammanhang sett/hört ordet karduan, bägge gångerna handlade det om läder. Kan det vara så att karduan är det svenska ordet för cordovan? Jag tror att första gången jag såg ordet var på Wikipedia, och jag tycker mig minnas något om att det var ett kraftigt läder. I går hörde jag det på Vem vet mest? och svaret på vad karduan är, var läder.
- Det här svaret redigerades för 11 år sedan av Jonas.
2014/01/25 kl. 10:25 f m #3549TimDeltagareJag har nu i två skilda sammanhang sett/hört ordet karduan, bägge gångerna handlade det om läder. Kan det vara så att karduan är det svenska ordet för cordovan? Jag tror att första gången jag såg ordet var på Wikipedia, och jag tycker mig minnas något om att det var ett kraftigt läder. I går hörde jag det på Vem vet mest? och svaret på vad karduan är, var läder.
Karduan är getskinn (ibland bock) och ordet kommer från franskan tror jag, ej att förknippa med cordovan.
2014/01/25 kl. 11:05 f m #3550Jesper IngevaldssonKeymasterJag har nu i två skilda sammanhang sett/hört ordet karduan, bägge gångerna handlade det om läder. Kan det vara så att karduan är det svenska ordet för cordovan? Jag tror att första gången jag såg ordet var på Wikipedia, och jag tycker mig minnas något om att det var ett kraftigt läder. I går hörde jag det på Vem vet mest? och svaret på vad karduan är, var läder.
Karduan är getskinn (ibland bock) och ordet kommer från franskan tror jag, ej att förknippa med cordovan.
Det är rätt intressant det där, för på ett sätt ska det absolut förknippas med cordovan. I spanska staden Cordoba utvecklade man ett nytt fint sätt att garva läder, och när tekniken kom till Sverige döptes den om till karduan. I bl.a. Sverige var karduansmakare länge en välkänd yrkestitel på ”fingarvare”, och ordet karduan blev sedermera synonymt med just garvningsmetod av bock- eller getläder.
På andra sidan Atlanten i USA utvecklades samma typ av garvningsteknik åt ett annat håll och blev namnet på tekniken för framställning av Shell Cordovan, eller bara cordovan, där man då garvar hästrumpa på ett speciellt sätt.
Så det är riktigt att karduan och cordovan idag syftar på olika saker, men de har exakt samma ursprung.
2014/01/25 kl. 11:49 f m #3553JonasDeltagareKarduan är getskinn (ibland bock) och ordet kommer från franskan tror jag, ej att förknippa med cordovan.
Det är rätt intressant det där, för på ett sätt ska det absolut förknippas med cordovan. I spanska staden Cordoba utvecklade man ett nytt fint sätt att garva läder, och när tekniken kom till Sverige döptes den om till karduan. I bl.a. Sverige var karduansmakare länge en välkänd yrkestitel på “fingarvare”, och ordet karduan blev sedermera synonymt med just garvningsmetod av bock- eller getläder.
På andra sidan Atlanten i USA utvecklades samma typ av garvningsteknik åt ett annat håll och blev namnet på tekniken för framställning av Shell Cordovan, eller bara cordovan, där man då garvar hästrumpa på ett speciellt sätt.
Så det är riktigt att karduan och cordovan idag syftar på olika saker, men de har exakt samma ursprung.
Okej, kul att få det uppklarat! Men cordovan är alltså garvat på ett speciellt sätt, och kan då inte användas för allt hästskinn?
2014/01/25 kl. 12:28 e m #3557Jesper IngevaldssonKeymasterOkej, kul att få det uppklarat! Men cordovan är alltså garvat på ett speciellt sätt, och kan då inte användas för allt hästskinn?
Ja precis, det finns hästläder som är garvat på annat sätt och inte kallas cordovan.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.