VM i skoputsning och skopatinering 2024 - Kvalificering

Dags att sparka igång inför finalen i VM i skoputsning och Vm i skopatinering 2024, med kvalificeringen. Tävlingarna anordnas tillsammans med skovårdsmärket Saphir och skotillverkaren Bridlen. Finalen äger rum på London Super Trunk Show lördagen den 4 maj. Patinafinalisterna kommer att måla sina skor under hela evenemanget, och skoputsarna har 20 minuter på sig att putsa en sko.

 

Snart presenterar vi uppställningen för årets London Super Trunk Show, som anordnas av Shoegazing, The Shoe Snob och nu även av Kirby Allison. Som alltid kan du förvänta dig ett gäng fantastiska märken från hela världen. Eventet äger rum lördagen den 4 maj 2024, på den vanliga fantastiska platsen, Showcase.co på 12 Regent Street, där vi samlar mer än tio skomärken, herrmodeföretag, VM i skotillverking kommer att ha sin prisceremoni och tävlingsskor visas, och mycket mer. Två av dagens höjdpunkter kommer naturligtvis att vara finalerna i de två andra VM-tävlingarna, i skoputsning och skopatieringa. Som vanligt kommer vi att livestreama från mästerskapstävlingarna och prisutdelningarna, på Shoegazings Youtube-kanal och på Shoegazing.com, samt på Saphir Medaille d’Ors Instagram, och sedan kommer artiklar här på bloggarna och videor på Kirby Allisons Youtube-kanal att komma efter evenemanget.

 

VM i skoputsning 2024

Detta är det sjätte världsmästerskapet i skoputsning, som arrangeras i samarbete med Saphir, världens främsta premiummärke för skoputsning, och det hyllade indiska skomärket Bridlen. Vinnaren får ett skopaket från Saphir, ett par skor från Bridlen och inte minst guldmedaljen. Tidigare vinnare är japanerna Yuya Hasegawa och Yuta Sugimura från Japan, och John Chung, Ash Samsudin från Singapore, och förra året Naoki Hayashida från Japan. Många av dem har använt världsmästartiteln för att till exempel resa runt på olika platser i Asien, synas i TV och tidningar, bli stora på TikTok och bygga upp sina respektive skoputsningsföretag som de driver och varit ambassadörer för skoputsaryrket.

En sak som vi verkligen hoppas på, och som gäller för alla tre VM-tävlingarna, är att tidigare vinnare ska våga ställa upp igen. Det är faktiskt bara en världsmästare, en patinavinnare, som vann och sedan försökte igen, han tog sig inte till finalen andra gången, vilket är helt okej, och han sa också att han bara kommer att försöka igen i år. Det är precis den anda vi är ute efter. Tänk dig att idrottare som vunnit VM aldrig skulle delta igen? Det skulle vara löjligt. Så jag förstår inte varför det skulle vara annorlunda här. Titeln kan aldrig tas ifrån någon, och även om man skulle bli slagen är man fortfarande världsmästare. Så kom igen, tidigare vinnare, var inte rädda för att försöka vinna en andra gång.

Världsmästare i skoputsning 2023, Naoki Hayashida.

Världsmästare i skoputsning 2023, Naoki Hayashida, från Japan.

Finalen äger rum kl. 15.00 den 4 maj, och här ska en mellanbrun plain cap toe oxford från Bridlen putsas så att den ser så vacker ut som möjligt. Juryn kommer inte bara att titta på den högsta glansen, utan det vackraste arbetet belönas, hur mycket av skon som är glänsande, och så vidare. Finalisterna får en burk Saphir Medaille d’Or Pate de Lux i valfri färg, en burk Saphir Medaille d’Or Mirror Gloss i neutral färg, vatten, en borste, en putsduk (som de får ta med själva) och en nylontrasa, och sedan har de 20 minuter på sig att arbeta på skon. Vi ser alltid riktigt imponerande resultat. Vinnaren kommer att utses till världsmästare i skoputsning 2024 och får behålla den sko han eller hon har putsat och dess syskon, får ett skovårdskit från Saphir, plus naturligtvis en guldmedalj.

För att kvalificera dig till skoputsarmästerskapen (vi vet att kvalificeringssystemet inte är perfekt, men som sagts tidigare är det den bästa lösningen vi har hittat för att verkligen göra det möjligt för alla från överallt att delta enkelt), skicka in tre bilder av ett par välputsade skor. Bilderna ska visa upp så mycket av glansjobbet som möjligt, det är deras syfte, så variera vinklarna mellan bilderna, kanske en närbild etc. Det som kommer att bedömas är hur väl skon är putsad, inte nödvändigtvis den högsta glansen utan även andra parametrar tas i beaktande, som djup i glansen, eventuella färgvariationer etc, samma saker som vi tittar på under finalen.

Endast ett bidrag (tre bilder på samma skor) per tävlande får skickas in, och det får bara vara max ett par skor på bilden (så inte en skosamling med putsade skor etc). Skorna på bilderna ska vara putsade av den som skickar in bidraget, och personen måste naturligtvis ha möjlighet att närvara vid finalen i London den 4 maj. Tävlingen är öppen för både proffs och amatörer, så både professionella skoputsare och vanliga skonördar kan delta i tävlingen.

Du får göra mindre justeringar av bilden i till exempel Photoshop, men mer omfattande ändringar eller filter etc. är inte tillåtet. Vi har en professionell fotograf som kommer att granska alla bidrag, och om vi misstänker att dessa regler har överträtts kommer personen att diskvalificeras. Och observera att det är skönheten i putsningen som bedöms, inte hur vackra bilderna är. Det är möjligt att skicka in bidrag till båda tävlingarna, om någon skulle ta sig till final i båda tävlingarna fungerar det, men det kommer att bli ett tajt schema under eventdagen.

Bidraget från en av förra årets finalister, Albert Gjukaj från Schweiz.

Bidraget från en av förra årets finalister, Albert Gjukaj från Schweiz.

Den preliminära juryn består av Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, Kirby Allison, Katia Moura, Business Development and Content Manager på Saphir, Affan Mohamed från Bridlen och Tom Beecroft, som driver skoputsnings- och patineringstjänsten på The Valet, som också stöttar eventet. Alla kommer att ge poäng till sina fem favoriter, 5-1 poäng, och de med flest poäng kommer att kvalificera sig till finalen. Jesper Ingevaldsson kommer att vara den enda som vet vilken bild som kommer från vilken person, de andra kommer att rösta utan någon information om vem som har skickat in bidragen. Vid lika röstetal kommer Justin FitzPatricks röster att vara utslagsgivande. Juryns beslut kan inte upphävas.

Skicka in ditt tävlingsbidrag till shoegazingblog@gmail.com senast söndagen den 10 mars. Ange ”VM i skoputsning” i ämnesfältet. Finalisterna kommer att tillkännages veckan därpå.

Det är 20 minuter av hårt arbete för finalisterna.

Det är 20 minuter av hårt arbete för finalisterna.

De officiella tävlingsskorna, en mellanbrun oxford från Bridlen.

De officiella tävlingsskorna, en mellanbrun oxford från Bridlen, putsades med produkter från Saphir.

 

VM i skopatinering 2024

I samarbete med Saphir och Bridlen anordnas även VM i skopatinering, där vinnaren får ett skovårdskit från Saphir, skor från Bridlen och en guldmedalj. Skopatinering har ökat mycket under de senaste decennierna, särskilt i Frankrike och Italien, men senare även på andra marknader som Japan och Storbritannien. Massor av märken erbjuder olika patina, antingen som RTW eller personligt anpassade genom MTO, och vi har professionella skopatina-målare som målar nya och gamla skor. Det finns många olika tekniker, och vi kommer sannolikt att se olika typer av patinering i tävlingen.

Skorna som ska målas är ett par strama brogues från Bridlens finaste Founders-linje.

Skorna som ska målas är ett par austerity brogues från Bridlens finaste Founders-linje. Det här är från patinauppvisningen i NYC förra året.

Förra årets vinnare, Philippe Yeong-ha Yang, från Frankrike.

Förra årets vinnare, Philippe Yeong-ha Yang, från Frankrike.

Finalen startar direkt efter öppnandet av super trunken, kl. 11.15, och avslutas kl. 17.15 med en timmes paus mellan kl. 14.45-15.45 (då skoputsfinalen tar över scenområdet). De tre finalisterna kommer att måla en Bridlen crust-läder austerity brogue i år, där lädret kommer från Annonay. De kommer att få välja fem färger av läderfärgen Saphir Teinture Francais, som de kan blanda och använda som de vill under dagen. De kommer också att få en Saphir Medaille d’Or Pommadier skokräm, en burk Pate de Luxe vax och en Mirror Gloss i de färger de önskar, plus en hästhårsborste och nylontrasa. Dessutom har de med sig egna penslar och utrustning för målning och polering, och de får måla skorna på alla möjliga sätt.

I likhet med skoputsartävlingen kommer juryn att bedöma den övergripande skönheten i målningen, men också titta närmare på patineringens kvalitet, de tekniker som använts och hur väl den är utförd. Vinnaren kommer att koras till världsmästare i skopatinering 2024 och får behålla de skor han eller hon har målat, får ett skovårdskit från Saphir samt en guldmedalj. De vinnande skorna kommer dock först att åka på en världsturné till över tio destinationer tillsammans med de tre bästa i VM i skotillverkning.

Så här ser skorna ut innan patinakonstnärerna börjar arbeta.

Så här ser skorna ut innan patinakonstnärerna börjar arbeta, med sina penslar och läderfärg från Saphir.

För att kvalificera sig till skopatina-mästerskapet ska tre bilder från olika vinklar av ett par målade skor skickas in. Det bör tas av ett helt par men alla bilder av samma skor, och det rekommenderas att visa så mycket av skorna och lackeringen som möjligt, åtminstone en bild som visar skorna i sin helhet. Det som kommer att bedömas är samma parametrar som beskrivs ovan. Endast ett bidrag (tre bilder) per tävlande får skickas in, och det får bara vara max ett par skor på bilden. Skorna på bilden ska målas och putsas av den som skickar in bidraget, och personen måste ha möjlighet att närvara vid finalen i London den 4 maj. Den är öppen för både proffs och amatörer.

Precis som med putskvalificeringen får du göra mindre justeringar av bilderna i till exempel Photoshop, men mer omfattande ändringar eller filter etc. är inte tillåtet. Vi har en professionell fotograf som kommer att granska alla bidrag, och om vi misstänker att dessa regler har överträtts kommer personen att diskvalificeras. Och även här, notera att det är patinans skönhet som bedöms, inte hur vackra bilderna är. Det är möjligt att skicka in bidrag till båda tävlingarna, om någon skulle vara finalist i båda skulle det fungera, men den 4 maj kommer att vara en mycket hektisk dag.

Juryn (preliminär) består av Tom Beecroft från The Valet, Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, Katia Moura från Saphir och Affan Mohamed från Bridlen. Alla kommer att ge 1-5 poäng till sina fem favoriter, och de tre bidrag som får flest poäng kommer att kvalificera sig till finalen. Jesper Ingevaldsson kommer att vara den enda som vet vilka bilder som kommer från vilken tävlande, de andra kommer att rösta utan någon information om vem som har skickat in bidragen. Vid lika röstetal kommer Justin FitzPatricks röster att vara utslagsgivande. Juryns beslut kan inte överklagas.

Skicka in ditt tävlingsbidrag till shoegazingblog@gmail.com senast söndagen den 10 mars 2024. Skriv ”VM i skopatinering” i ämnesfältet. Finalisterna kommer att tillkännages veckan därpå.

De sista skorna från förra årets tävling.

De sista skorna från förra årets tävling.

Vad alla strävar efter.

Vad alla strävar efter.