Köptips - Ichigo Ichie Shoemaker RTW

Ichigo Ichie Shoemaker har inrättat ett eget team i Vietnam för att tillverka en linje helt handgjorda RTW-skor, som nu till en början erbjuds till den imponerande priset på 5 000 kronor . Ett bra tillfälle för dem som vill prova något som är tillverkat på ett annat sätt än vanliga fabrikstillverkade Goodyear-randsydda skor.

 

Det är ett ämne som ständigt återkommer här på Shoegazing, det faktum att vi lever i en guldålder när det gäller alternativ av bra skor för kunder över hela världen. Visst, för 100 år sedan eller så var mängden kvalitetsskor som tillverkades mycket högre, men de var inte lika tillgängliga som de är idag. Inte ens för dem som bodde i världens största städer fanns samma alternativ som internet har gett oss i dag.

Black adelaide.

Black adelaide.

Mellanprissegmentet är kanske det som blivit mest trångt med massor av bra alternativ att välja mellan, där du har allt från de gamla klassiska märkena med ett långt arv som i allmänhet ger dig riktigt gedigna saker, som Crockett & Jones, Cheaney eller Alden, de nu etablerade ”nykomlingarna” av prisvärda Goodyear-randsydda fabrikstillverkade skor, som Carmina, J FitzPatrick eller TLB Mallorca, och de nya utmanarna från Asien som kan konkurrera med mer handgjorda delar tack vare lägre löner, som Xibao, Yearn eller CNES.

Ichigo Ichie's shoes are hand welted, also the RTW.

Ichigo Ichies skor är handrandsydda, även deras RTW.

Senare i processen, när ramarna är fastsatta och bottenfyllningen klar. Lite enklare jämfört med MTO och bespoke, som endast har kork framtill och sedan helt läder.

Senare i processen, när ränderna fästs och bottenfyllningen är klar. Lite mer basic jämfört med MTO och bespoke, som endast har kork framtill och sedan bara läder.

Till den sistnämnda gruppen hör nu Ichigo Ichie Shoemakers nya RTW-sortiment. Varumärket är grundat av vietnamesen Lee Trung, som har bott i Japan i många år där han lärde sig hantverket och började erbjuda mycket prisvärda bespoke-, MTM- och MTO-skor (som jag skrev om i den här artikeln). För RTW-sortimentet är han dock tillbaka i sitt hemland där han har satt ihop ett litet team av etablerade skoarbetare som kommer att producera linjen.

Snygg saddle oxford i brun mocka.

Snygg saddle oxford i brun mocka.

Många delar är hämtade från hur Lee Trung tillverkar sina bespokeskor, men vissa saker är förenklade för att hålla nere priset. De är handpinnade, handrandsydda och med handsydda sulor med 10 spi (stygn per tum). Midjan är relativt tajt och rundad, men ingen blind welt. Häl- och tåkappor är gjorda av läder, men tåkapporna kommer förmodligen att bytas ut mot celastic i framtiden. Nu har först en adelaide och en saddle oxford introducerats, därefter kommer tio andra modeller inklusive derbys och loafers, och redan nästa vecka en monkstrap och kängor. De tillverkas i läder från garverier som Annonay, Weinheimer och Horween. För tillfället beställer man via mail, men alla kommer att finnas tillgängliga i nätbutiken inom kort.

För de 50 första beställningarna (där redan ett gäng är borta) är priset så lågt som drygt 5 000 kr ($500), men detta kommer sedan att revideras, förmodligen en bra lösning för att samla intresse och dessutom ska teamet förbättra saker och ting lite mer när saker och ting trimmats in. Om ens storlek/modell inte finns i lager är det bara ett par veckors väntetid.

Ridge fiddle back waist with a special made metal toe tap, which one can add at an up-charge.

Ridge fiddle back waist med specialgjort tåjärn, som man kan välja till för en extra kostnad.

Midjan sedd från sidan.

Midjan sedd från sidan. Bilder: Ichigo Ichie Shoemaker