Guide - Hur man förebygger och tar bort saltfläckar från skor

Saltfläckar är en plåga som många som bor på kallare platser måste kämpa med. Saltet är hårt mot läder och riskerar att orsaka allvarliga skador. Här är en guide som går igenom hur du i första hand kan förebygga saltfläckar, och hur du tar bort dem om du ändå står där med salt på dina skor.

Det här är en uppdaterad version av en gammal artikel på Shoegazing.

 

Varför vägsalt är dåligt för läderskor

Vägsalt används för att sänka fryspunkten för snö och is till under 0 grader celsius, vilket innebär att du får vatten istället för hal snö och is till ännu lägre temperaturer. Även saltade vägar och trottoarer fryser, men vid dessa lägre temperaturer är luften så torr att ytan blir mindre hal. Det är alltså logiskt att man använder vägsalt i kallare områden, eftersom det förhindrar att vägar och trottoarer blir hala, vilket förhindrar många typer av olyckor.

Vägarsalt - bra för att förhindra hala gator, dåligt för skor. Bild: Bild: Lab Manager

Vägarsalt – bra för att förhindra hala gator, dåligt för skor. Bild: Lab Manager

Med det sagt är vägsalt dock frätande på många material, som olika metaller (dåligt för bilar och cyklar) och läder, vilket är dåligt för skor. När saltet hamnar på dina skor kommer det först att skapa en fläck som ser illa ut, men den största skadan är det faktum att det torkar ut lädret så med tiden kommer det att spricka. Det är den senare delen som är det allvarligaste för läder, vilket är anledningen till att du alltid ska se till att ta bort salt från läderskor även om det redan har skapat en fläck.

 

Hur man förebygger fläckar av vägsalt på läderskor

Naturligtvis går det inte att komma runt att använda skor under vintern, och när det gäller skomaterial har läder – ett helt naturligt material till skillnad från petroleumbaserade GoreTex-membrantyg och liknande – så många fördelar som kompenserar för det faktum att det är känsligt för salt. Om du följer råden i den här guiden bör du dock kunna hålla dig borta från allvarliga problem med salt på dina skor eller kängor.

Det bästa sättet att undvika saltfläckar och uttorkat läder är att se till att saltet aldrig får sitta på dina skor. Det gör du genom att göra det till en vana att alltid torka av skorna när du kommer in efter att ha varit ute på saltade ytor (även när det är blött tidigt på våren finns det ofta salt kvar på gatorna, även om snön redan är borta). Det bästa är att använda en vanlig disktrasa eller liknande (bäst är att ha en sådan för just detta ändamål på din arbetsplats), men om du inte har det går hushållspapper bra. Fukta trasan/pappret med varmt vatten och börja torka av skorna.

Torka från topp till botten. Bild: Bild: Slipsar

Torka av uppifrån och ner. Bild: Slipsar

Ett mycket vanligt misstag som görs här är att folk bara flyttar runt saltet på skorna (de flesta av er känner nog igen att ni har torkat bort saltet och att allt ser bra ut, bara för att upptäcka enorma saltfläckar på dem nästa morgon). Vad du behöver göra är att torka i en riktning, från toppen ner mot sulkanent (så att du tar de mest saltåsamkade delarna sist), och fortsätta att byta område på trasan. Ta en sista omgång på området nära sulans kant och igen, i en riktning från baksidan framåt. Skölj trasan i varmt vatten eller ta nytt papper och upprepa, minst ett par gånger, särskilt på de områden där du har märkt av salt. På så sätt bör du kunna få bort saltet från skorna, inte bara flytta runt det på dem.

 

Hur man tar bort saltfläckar från läderskor

Skulle du ändå hamna i en situation där du hittar dessa hemska vita saltfläckar på skorna, frukta inte. Vad du behöver är något som löser upp salt. För detta finns det vissa produkter, som Saphir salt- och snöfläckborttagare, eller så kan du använda en blandning av tre lika stora delar vatten, vinäger och citronjuice.

Citron, vatten och vinäger.

Citron, vatten och vinäger – den perfekta blandningen för att lösa upp salt.

Fukta en trasa med blandningen och torka av skorna på samma sätt som beskrivs ovan, i en riktning uppifrån och ner mot sulkanten, och byt kontinuerligt ut del av trasan, avsluta med att gå längs sulkanten bakifrån framåt. Skölj trasan i varmt vatten för att avlägsna allt eventuellt salt i den, pressa den så att den inte är för blöt, och applicera produkten eller blandningen igen och upprepa samma process. Om skorna är av mocka kan man gå över skorna med en påföringsborste. Avsluta med en fuktig trasa med endast vatten och torka i samma riktning.

Detta bör avlägsna allt salt, se till att de torkar ordentligt och kontrollera om det finns några vita rester. Observera att du fortfarande kan ha fläckar på lädret som saltet har skapat, även om du har lyckats ta bort allt salt. Men generellt, om du inte ser något vitt salt bör du ha lyckats avlägsna det, i alla fall om du inte haft fläcken under lång tid och den har frätt så mycket att den har kunnat tränga djupare in i lädret. Och en annan sak som komplicerar saker och ting är att vissa läder, vanligtvis billigare, kan de kromsalter som används vid garvningen av lädret lösas upp när de blir blöta, vilket i sig ger upphov till saltfläckar. I dessa fall är det svårare.

Här har saltet avlägsnats, men det hade redan skapat en fläck som syns direkt efter rengöring. Inget vitt salt syns dock, vilket visar att det har avlägsnats ordentligt.

Här är saltet avlägsnat, men det hade redan skapat en fläck som syns efter rengöringen. Inget vitt salt syns dock, vilket visar att det har tagits bort ordentligt. Bild (även översta bilden): Skolyx

När skorna är torra och saltet borta ska du se till att återfukta lädret ordentligt igen, helst först med ett bra läderbalsam eller conditioner och sedan med skokräm och eventuellt vax (här finns en guide om hur du polerar dina skor ordentligt). Om det är mocka eller nubuck, bra med en spray som återfuktar lite grann och sedan impregnerar. Men återigen, se till att allt salt avlägsnas innan du applicerar kräm och vax eller impregneringsspray, eftersom saltet annars kommer att vara inkapslat och fortsätta att fräta på lädret.