Nyhet - Yanko stitchdown-linje

Skolyx, det företag jag arbetar för, har just introducerat ett nytt sortiment av casual kängor och skor från det spanska märket Yanko. En typ av skor som är mjuka och flexibla, billiga men ändå lätta att sula om, en bra inkörsport till bättre skor för många som är vana vid bara limmade grejer, liksom för dem som älskar randsydda skor men som också behöver mer avslappnade skodon.

 

Randsydda skor är fantastiska på många sätt, men de är naturligtvis inte ”den ultimata skoonstruktionen” i alla situationer. Durksydda skor eller Bologna-konstruktioner är mycket mer flexibla och lättare att göra nätta, vilket naturligtvis är något att eftersträva i vissa situationer, inte minst för lättare sommarskor. Att det är en enklare och därmed billigare konstruktion kan självklart också ses som ett plus. Ett annat alternativ som kan är en simplare konstruktion, vilket håller priset nere, men som ändå kan sulas om enkelt är stitchdown-konstruktionen.

Desert chukka boot in sand suede.

Desert chukka boot in sand suede.

Här viks det övre lädret utåt och sys till en mellansula av läder. I de mest grundläggande versionerna av stitchdown limmar man sedan bara en yttersula och en klack till den, ofta en kilsula eller som i fallet med de här Yanko-skorna i crepe-naturgummi. Man kan också göra en andra rad sömmar som fäster en yttersula i gummi och läder för ytterligare styrka, vilket ofta förekommer på workwear-kängor och liknande. För en tydlig fördel med detta är att det är mycket vattentåligt, till skillnad durksydda skor, till och med mer vattentätt än vanliga randsydda skor.

De har en sula i crepe gummi som gör dem mjuka och flexibla, även om de har ett skaft för stabilitet, till skillnad från många andra liknande modeller.

De har en sula i crepe-gummi som gör dem mjuka och flexibla, även om de har en gelänk för stabilitet, till skillnad från många andra liknande modeller.

Det nya Yanko-sortimentet för Skolyx består av fyra lägre ankelhöga stövlar, två chukkas, en split toe-känga och en chelsea, plus en apron derby-sko, i olika nyanser av Charles F. Stead Repello gum oil suede. Lästen har en avslappnad rund tå, mycket lämplig för den här typen av stil. Priset är  1 900 kr.

Yanko förkläde derby tillverkad med stitchdwon konstruktion.

Apron derby med naturlig crepe-gummisula, tillverkad med stitchdown-konstruktion.