Nyheter - Stefano Bemer introducerar NFC-tagg i alla skor

Det italienska märket Stefano Bemer har just introducerat en ny innovation inom världen av klassiska skor, där en NFC-tagg inbäddad i skon gör det möjligt för kunderna att skanna vilken sko som helst med en smartphone och förutom vanlig produktinformation även hitta information om de specifika material som används, var de kommer ifrån och så vidare.

 

Inom kvalitetsskoindustrin har vi av uppenbara skäl inte sett mycket tekniska innovationer under de senaste årtiondena. Skorna tillverkas med traditionella konstruktionstekniker, och de flesta moderna material som införs är av sämre kvalitet och främst avsedda att sänka priset, inte att förbättra kvaliteten. Moderniserade maskiner har i vissa fall förbättrat effektiviteten utan att påverka kvaliteten, men det är inget som verkligen syns i slutresultatet. Den främsta moderna tekniken som vi har sett är användningen av 3D-skanning för att hitta rätt storlek eller för att göra modifierade eller bespoke-läster, med varierande men huvudsakligen dåliga resultat hittills.

Nu tar Stefano Bemer in modern teknik, men gör det lite annorlunda. I alla nya skor de tillverkar kommer de att ha en NFC-tagg inbäddad i tån (Santoni gjorde något liknande förra året, men då bara med NFC-klistermärken på skorna i en av deras butiker där man kunde placera dem bredvid en skärm för att få information). Detta är ett mycket litet, tunt chip som innehåller en liten mängd information som den kan dela med vilken enhet som helst som kan läsa av en NFC-tagg, till exempel en smartphone. Det innehåller inget batteri utan använder elektriciteten från telefonen, på samma sätt som trådlös laddning, vilket är anledningen till att du måste befinna dig inom 10 cm eller så för att läsa av en NFC-tagg.

Tap your phone on these shoes going forward and things will happen. Pictures: Stefano Bemer

Om du håller din telefon mot de här skorna framöver kommer det att hända saker. Bilder: Stefano Bemer

När man håller upp en smartphone mot en ny Stefano Bemer-sko kommer man till en sida som visar grundläggande information om skorna och varumärket och allt det där, med länkar till mer info om man vill, och mest intressant också information om alla material som används i skon, vad den är tillverkad av, varifrån den kommer, och så vidare. På vägen mot hållbarhet och spårbarhet, säkert en positiv sak. Kanske inspirerad av svenska Josefin Liljeqvist som gjorde de första helt spårbara skorna för ett tag sedan, som faktiskt gör sina dressade med Bemer, i det fallet är det med en kod så NFC-tagget här tar den tekniska biten ett steg längre. Ett intressant nytt tillvägagångssätt som kanske inte förändrar spelet, men som definitivt ger kunderna ett mervärde.