Acme The Marvel

Det kinesiska premiummärket Acme Shoemaker har lanserat ett nytt sortiment av mer skor i lite lägre prissegment. Skorna är fortfarande handpinnade, handrandsydda med helt handsydda sulsömmar – men en enklare tillverkning gör att de kan erbjudas för 9 500 kr. Det ser ut att vara mycket skor för pengarna.

 

De som följer Shoegazing vet att jag har två par från Acme Shoemaker, en lazyman och en plain toe derby, båda MTM, som jag är väldigt nöjd med. Läs mer i den här köpguiden och den här bildspecialen av det andra paret. Deras vanliga RTW-, MTO-, MTM- och bespokeskor tillverkas alla enligt samma mycket höga standard. När de introducerades för ett par år sedan var priset ganska spektakulärt, men i takt med att ryktet växte har de höjt priserna till mer rimliga nivåer. Detta har gjort Acme mindre tillgängligt. Men nu håller de på att ändra på detta.

Black brogued cap toe balmoral oxford, part of The Marvel range.

Svart brogued cap toe balmoral oxford, del av The Marvel-linjen.

Med det nya RTW-sortimentet The Marvel tar de steget in i ett nytt prissegment. Till en början finns tre oxfords tillgängliga – en svart punched cap toe balmoral på en läst med rund tå, en adelaide och balmoral wingtip i mörkbrunt på en mjukt mejslad läst – men fler modeller kommer att introduceras. Lästerna är nya och mer klassiska i formen, inte lika långsträckta och något bredare än deras vanliga RTW-sortiment.

Fully hand stitched soles.

Fully hand stitched soles.

Som nämnts är skorna fortfarande handpinnade, handlästade och har en helt handsydd 270 graders sulstygn. Där de skiljer sig från de vanliga RTW/MTO-modellerna, som tillverkas enligt riktiga bespoke-standard, är förstärkningar (jag tror celastic i tån och kortare mer basic riktigt läder i hälen), mindre uppbyggd midja som inte är blind welted, lite lägre spi-sulstygn och något mindre tajt skurna och mindre avsmalnande klackar. Med det sagt behöver du bara titta på bilderna här för att se att kvalitetsnivån verkligen är mycket hög för priset på cirka 9 500 kr (900 dollar).

Balmoral wingtip model. Om det finns något att kritisera kan det vara att de ser ganska mycket ut som skor från Fukuda och G&G, den egna "Acme identiteten" finns kanske inte där med dessa.

Balmoral wingtip modell. Om det är något jag fortfarande saknar kan det vara att de ser ganska mycket ut som skor från Fukuda i två fall och G&G i ett, deras egen ”Acme-identitet” finns kanske inte där med dessa.

Waist isn't blind welted, yet clean make.

Midjan är inte blind welted, men clean.

Lovely soles.

Verkligen vackra sulor. Bilder: Acme Shoemaker