Midas Bootmaker

För ungefär ett år sedan introducerade svenska återförsäljaren Skolyx två linjer av workwear boots, helt handgjorda från den indonesiska tillverkaren Midas Bootmaker och Goodyear-randsydda från det spanska märket Yanko. Nu är det dags för lansering av ett gäng nya modeller från båda märkena – service boots, moc toe boots och NST-kängor – där de från Midas dessutom är i samarbete med den hajpade sultillverkaren Dr. Sole.

 

Först den obligatoriska ansvarsfriskrivningen, som de flesta läsare redan vet arbetar jag själv för Skolyx, så det är sagt. Jag har varit mycket involverad i arbetet med båda dessa workwear boots-linjer som vi säljer, och glädjande nog var mottagandet förra året riktigt bra, vilket innebar att det var en självklarhet att både fylla på lager (andra påfyllningen för vissa Midas faktiskt, eftersom produktionen är liten och efterfrågan hög) och utöka utbudet.

Så från Midas Bootmaker (lär dig mer om Midas, Winson Shoemakers workwear-del, och deras arbete i den här artikeln) har vi två nya servicekängor som är tillverkade med en handrandsydd Veldtschoen-konstruktion. För dem som inte vet är detta i princip samma sak som en vanlig handrandsydd sko, men den främre delen av ovanlädret viks utåt (medan fodret fortfarande är fäst vid bindsulan med randsömmen) och läggs ovanpå randen, och fästs ihop med den handgjorda sulsömmen. Detta resulterar i en av de mest vattentäta skokonstruktionerna som finns. Dessa kommer i två bruna nyanser av det hyllade pull-up-läder vi använde förra omgången, som veckar sig snyggt och utvecklar en fantastisk karaktär.

A very well-balanced service boot.

En mycket välbalanserad service boot.

Skorna är helt och hållet handgjorda: handgjorda, handgjorda Veldtschoen, handsydda yttersulor. Allt är gjort på mycket hög nivå, riktiga klassstövlar.

Skorna är helt handgjorda: handpinnade, handrandsydda Veldtschoen, handsydda yttersulor. Allt är gjort på en mycket hög nivå, riktiga klasskängor.

De är tillverkade på Edlyn-lästen, med en rund tå som är perfekt för service boots. Förra året använde vi riktigt läder för både häl- och tåkappor, till skillnad från celastic som normalt är standard för Midas. Eftersom lästen är utvecklad för tunnare celastic-kappor resulterade detta dock i att tåpartiet upplevdes som ganska bulliga av vissa. Så från och med nu gör vi dessa med celastic-tåkappor för att få rätt balans, men hälkapporna är naturligtvis fortfarande av riktigt läder eftersom det är där som det här materialvalet spelar störst roll.

Sulorna på service bootsen är de hela Supergrip-sulorna från det taiwanesiska företaget Dr. Sole. De grundades av Chao-Yung Lin, med inspiration från gamla militärsulor och är kända för sina utmärkta gummiblandningar. De har gjort ett stort avtryck i workwear boots-världen under de senaste åren (läs den här fina intervjun med Lin på Stitchdown). De hela Supergrip-sulorna är lite mindre vanliga än de halva, och en del av samarbetet med Dr. Sole är att visa upp fler av deras erbjudanden för en bredare publik.

De utmärkta Supergrip-sulorna, utmärkt grepp och dragkraft, men ändå hållbara.

Supergrip-sulorna, utmärkt grepp, men ändå hållbara. Och snygga.

Wedge sole.

Kilsula.

Det gäller även den mjuka men ändå riktigt slitstarka kilsulan som vi använder för den andra nya Midas-modellen, en moc toe boot (en modell som är exklusiv för Skolyx och som vi har utvecklat tillsammans) på den höga tåen Landshaker-listen, som är en ganska speciell modell. Överlädret här kommer från samma vän till Midas grundare som gör pull-upen, som köper sina egna hudar och hyr en trumma på ett garveri, där han garvar lädret själv. Detta är ett naturligt semi-vegetabiliskt garvat läder som kombinerar den fantastiska patina och karaktär som man får från vegetabilisk garvning, och smidigheten och den prydligare veckbildningen från kromgarvning – det bästa av två världar. Midas-kängorna kostar nu 5 000 kr, men på grund av nuvarande växelkurser och höga fraktkostnader måste vi höja priset med 10 procent, vilket kommer att ske på måndag den 17 oktober, så det är ett slags lanseringserbjudande nu. Vi har också fyllt på lagret med moc toe booten i brun pull-up igen.

Det naturliga semi veg tan lädret är blekt redan från början, och här visar provexemplaret till vänster hur det ser ut efter en månad som bara legat ute, och det högra utsätts för mer under en längre tid.

Det naturliga semi veg-garvade lädret är blekt från början, och här visar provet till vänster hur det ser ut efter att ha legat utomhus i en månad och det högra har utsatts för mer under en längre tid (det har dock inte krympt, det var mindre från början).

Vidare till de nya grejerna från Yanko, det prisvärda spanska märket. Vi har en ny läst, W934, som är en mer klassisk rund tå för service boots som vi har tre sådana make-ups gjorda på. En är i mellanbrun pull-up, och sedan en mörkbrun och en vinröd chromexcel-version, det populära lädret från det amerikanska garveriet Horween. Goodyear-randsydda på Vibram-gummisulor.

Four new boots from Yanko.

Fyra nya kängor från Yanko.

Det finns också en mörkbrun chromexcel-version av NST-kängan, en utmärkt allround-känga för många tillfällen. Vi har även fyllt på med ett gäng av de tidigare modellerna av workwear boots från Yanko. Priset för Yanko-kängonra är 3 000 kr, de två Shell cordovan-stövlarna ligger på 5 000. Vi har nu 17 workwear-modeller som erbjuds på Skolyx, vilket är ganska hyfsat efter ett år i den här sfären (lägg därtill nästan 40 andra randsydda kängor, och man har mycket att välja mellan).

Classic NST boot, great stuff.

Klassisk NST boot, bra grejer.

Burgundy chromexcel service boot.

Vinröd chromexcel service boot.