SM i skoputsning finalister 2022

De tre finalisterna som gör upp om att bli svensk mästare i skoputsning 2022 är utsedda. Vid Shoegazing Super Trunk Show lördag 24 september i Stockholm kommer de ha 20 minuter att putsa upp en sko så vacker som möjligt. Dessutom om ett nytt märke som ställer ut, Yearn Shoemaker, samt påminnelse om möjligheten sälja skor second hand på Shoegazing Market under eventet.

 

För de som eventuellt missat så är det äntligen dags för super trunk igen, efter två års uppehåll på grund av pandemin. Som vanligt är vi på Scandic Anglais på Humlegårdsgatan 23 mitt i Stockholm. Nya utställare i år kinesiska Acme Shoemaker med skor i absolut toppklass, indiska Bridlen med prisvärda klassiska mellanprisskor, Catella Shoemaker som är svenske världsmästaren Daniel Wegans egna bespoke-märke. Dessutom ersätts Modum Shoes med kinesiska Yearn Shoemaker med deras europeiska partner Arteron London, Yearn gör riktigt läckra handrandsydda skor i mellanprisklassen, strax under 5 000 kr landar de på, läs mer här i den här artikeln. Återkommer gör Vietnams största tillverkare av budget-randsydda skor CNES Shoemaker som också har ny handrandsydd linje, samt min arbetsgivare Skolyx som egna märket, spanska Yanko och TLB Mallorca samt helt handgjorda Midas Bootmaker.

Hundratals skointresserade samlas årligen för den härliga tradition som super trunken blivit.

Hundratals skointresserade samlas årligen för den härliga tradition som super trunken blivit.

Huvudpartner som också ställer ut är svenska skovårdsgrossisten Paul Brunngård. Partners är slips- och accessoarmärket Granqvist och Blugiallo som erbjuder Made to Measure av kostymer, kavajer, byxor och skjortor.
Det blir återigen Shoegazing Market, en second hand-marknadsplats där du kan sälja och köpa begagnade kvalitetsskor eller kraftigt nedsatta nya. Missa inte chansen att sälja egna skor här, man lämnar in dem på förmiddagen vid eventet och de ställs ut för de hundratals besökarna, maila shoegazingblog@gmail.com så får du all info du behöver, skriv Shoegazing Market i ämnesraden. Det blir också utställning med de tre podiumplacerade skorna från VM i skotillverkning. Under dagen kommer det också bli spit shine-workshop med Anders Sundström, tidigare svensk mästare, som jobbar för Paul Brunngård, som också ha en minikurs i hur man färgar om skor. Allt om super trunken i det här inlägget, och här finns eventet på Facebook, sprid gärna!

Så, över till SM i skoputsning då. För att kvalificera sig till finalen av SM i skoputsning skulle man skicka in en bild på ett par välputsade skor, som granskas av juryn bestående av mig och medarrangörerna Roland Olsson, Adrien Combier Hogg och Joakim Berggren samt Anders Sundström, Paul Brunngård, och Filip Hallerfelt, Loake. Av de tiotalet bidrag vi fick in i år valde vi sedan våra tre favoriter var (jag är den enda som vet vilka som ligger bakom bidragen, för övriga i juryn är de anonymiserade), och de som fick flest röster fick en finalplats. Det var som alltid jämnt, men dessa är årets tre finalister (som för första gången samtliga varit finalister tidigare, med en tidigare mästare):

Tobias Bjöörrn

Tobias Bjöörrn, Mariefred. Här har ett par Yanko dubbelmunkar i burgundy fått en suverän glans, där han skickligt nog också sett till att göra en spit shine på spänndelen över insteget som inte den böjer sig nämnvärt vid användning. En klassisk vink i tåglansen fick han med också.

Anders Ericsson

Anders Ericsson, Falun. SM-vinnaren från 2016 gör comeback, och det är tydligt att han fortfarande kan putsa skor. Skorna är ett par Church’s Consul, från början ljusbruna men ommålade till mörkbrunt av Björkmans Skomakeri, och så har Anders då fått till en mycket hög jämn glans över skon.

Alexander Glansholm

Alexander Glansholm, Stockholm. Mannen med det passande namnet, tidigare anställd på Skoaktiebolaget, har en mer klassisk användbar puts på sina Yanko austerity brogues. I mina ögon en helt perfekt övergång från gångvecken fram till den extremt glänsande tåspetsen, som också har en liten burnishing.

Klockan 14.00 den 24 september går finalen av stapeln, som då arrangeras i samarbete med Paul Brunngård, och där får alltså varje deltagare en Loake Aldwych i färgen Mahogany, en burk Paul Brunngård-vaxpolish i valfri färg, en burk Paul Brunngård spit shine-polsih, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Om deltagarna vill får de ha egen putsduk, annars erbjuder vi vanlig bomullsputsduk. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna, och det vi lärt oss från tidigare år är att duktiga putsare hinner med imponerande mycket på den korta tiden.

Vi i juryn kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, om man ska fokusera på få till en fin spit-shine på tåhättan eller jobba med mer jämn glans över hela skon, om man vill få till någon sorts antiqueing, och så vidare. Den som utses till svensk mästare vinner 3 000 kronor, den putsade Loake-skon och dess “syskon”, en guldmedalj samt ett paket med Paul Brunngård-skovårdsprodukter. Besöker ni super trunken så se till att vara med i publiken under finalen, det brukar bli klart underhållande. Vi vill också tacka er som skickade in bidrag men som inte kvalificerade er, hoppas ni försöker igen kommande år.