Skor i Perfettos fabrik i Tokyo

En av flera japanska tillverkare av riktigt fina Goodyear-randsydda skor i mellanprisklassen är Vinaseikos fabrik, med sitt huvudmärke Perfetto samt Kanpekina och Fugashin. Det är ett exempel på ett företag som framgångsrikt arbetar med en egen fabrik i Sydostasien för att tillverka skor med ett högt pris- och kvalitetsförhållande. Shoegazing har gjort ett besök.

 

Matsudo är ett distrikt nordost om Tokyo, en del av Chiba, som ligger cirka 40 minuter med tåg från centrala Tokyo. Jag har varit här mycket, eftersom tio minuters taxiresa från stationen har Eiji Murata från Main d’Or sitt showroom och verkstad. Den här gången är jag på väg till en annan del av Matsudo, för att besöka Vinaseiko-fabriken. Väldigt få känner till namnet Vinaseiko, men Perfetto är ett starkt varumärke i Japan, Kanpekina är känt särskilt i Frankrike och Fugashin känner många japaner till och det är förmodligen det mest kända märket internationellt. Många tänker på Fugashin som ett vietnamesiskt märke, men det är ett samägt märke mellan den japanska fabriken och en vietnamesisk fabrik. Många japanska märken tillverkar vissa linjer och / eller delar av vissa linjer i andra delar av Asien, detta gäller Otsuka, Oriental, Union (läs mer om dem i detta reportage) och andra. Kunskapen från japanerna har betytt mycket för möjligheterna för dessa fabriker att blomstra, och de japanska tillverkarna kan erbjuda ett större utbud av skor till ett lägre pris än om de vore helt tillverkade i Japan.

En ödmjuk ingång till huvudbyggnaden i Vinaseikofabriken utanför Tokyo.

En diskret ingång till huvudbyggnaden i Vinaseiko-fabriken utanför Tokyo.

Ett avlångt, starkt upplyst fabriksgolv.

Ett avlångt, starkt upplyst fabriksgolv.

Yttersulor och klackar som väntar på att sättas fast på skorna.

Yttersulor och klackar som väntar på att sättas dit på skorna.

Makoto Shimamura.

Makoto Shimamura.

Vinaseiko-fabriken är utspridd i olika byggnader, och jag guidas in i huvudbyggnaden av Makoto Shimamura. Han driver verksamheten tillsammans med sin far, Bunshin Shimamura, den charmiga gubben med hatt som de som besökte super trunken i Stockholm 2018 eller London Super Trunk Show samma år kanske minns.
– Jag hade inga planer på att ge mig in i skobranschen, säger Makoto Shimamura. Jag arbetade för ett litet flygbolag som andrepilot, när företaget var tvunget att lägga ned sin verksamhet. Jag var på väg att gå till ett annat flygbolag, men min pappa behövde hjälp med skoverksamheten. Detta var 2004, och här är jag fortfarande. Uppenbarligen väldigt olika saker, men jag saknar egentligen inte min gamla karriär, jag tycker mycket om detta.
Här i Matsudo-fabriken arbetar tio personer, tillsammans med sju på kontoret. Produktionen är relativt liten, ungefär 1 000 par i månaden, plus-minus beroende på hur det aktuella läget ser ut. Vilka delar som tillverkas här varierar lite, all nåtling av ovanläder görs i den vietnamesiska fabriken, och vanligtvis pinnas och randsys de där särskilt om de är handrandsydda, sedan görs resten av bottningen och finishen här. För den japanska marknaden är Goodyear randsydda skor den huvudsakliga verksamheten, även om de också har introducerat ett toppsortiment som är handrandsytt.

Här använder de korkplattor för fyllning, istället för den vanligaste korkpastan.

Här använder de korkplattor för bottenfyllning, istället för den vanligare korkpastan.

Plattan slipas slät.

Plattan slipas slät.

Korkplattan slipad.

Färdig.

Sole hammared tight to the welt.

Sulan bankad tajt mot randen.

Waiting for the outsole stitching.

Väntande på sulsöm.

Som nämnts ovan är Perfetto det huvudsakliga märket för den japanska marknaden, men även en del under märket Fugashin Tokyo säljs här (medan de skor som tillverkas helt och hållet i Vietnam är märkta Fugashin Saigon, men dessa säljs inte i Japan). Kanpekina är Perfettos internationella varumärke, som de har arbetat i många år för att införa i Europa.
– Vi började ställa ut på stora mässor som Pitti Uomo för många år sedan och även varit på många mindre lokala skomässor i olika europeiska länder, bland annat Stockholm och Köpenhamn. Men det är främst i Frankrike som Kanpekina har etablerat sig, med försäljning hos till exempel Upper Shoes och i Printemps varuhus. Vi fokuserade till en början på mer djärva make-ups som tilltalade deras kunder, säger Makoto.
Sedan Fugashin har börjat göra sig ett namn internationellt verkar fokus dock skifta till detta för den globala marknaden, och här har de bland mycket annat riktigt häftiga handrandsydda sömlösa wholecuts och andra speciella saker.

Arbetstagare som försöker åtgärda ett problem med en Rapid sole stitching machine.

Arbetare försöker åtgärda ett problem med en Rapid-sulsömmaskin.

Snygg sulorställning.

Snygg sulsöm.

Cutting away excess.

Skär bort överflöd.

Edge trimming.

Kanttrimning.

I Japan är denna vackra rundade form relativt vanlig, något som jag önskar att vi kunde se mer på europeiska skor också.

I Japan är denna vackra rundade form relativt vanlig, något som jag önskar att vi kunde se mer på europeiska skor också.

I Japan kostar Perfetto cirka 50-60 000 yen (cirka 3 800-4 500 SEK), vilket är ett riktigt bra pris för välgjorda Goodyear-randsydda skor med stängda sulkanal och lätt välvda midjor, i europeiskt läder. Konkurrensen är dock hård i Japan, både från andra inhemska märken och internationella märken. Och från andra typer av skor.
– Högre prissatta dressade är tyvärr på tillbakagång i Japan, liksom på många andra platser i världen. Att vara en tillverkare av klassiska Goodyear randsydda-skor i Japan i dag är svårt för de flesta av oss, men vi fortsätter kampen och förhoppningsvis kommer det att vara värt det.

Tapered heels.

Inåtludande klackar.

Dags för skokräm och polering.

Dags för skokräm och polish.

Shoe care products.

Skovårdsprodukter.

Gamla Perfetto-skor som en kund har skickat in för en ny sula.

Gamla Perfetto-skor som en kund har skickat in för omsulning.

Färdiga bilder av färdiga skor från fabriken, här är en smal midja med bakre fiddle back.

Fler bilder av färdiga skor från fabriken, här är en smal midja med det som brukar kallas ”fiddle back”.

Split toe derbys från det japanska märket Perfetto.

Snygga split toe derbys.

Fugashin seamless wholecut.

Fugashin sömlös wholecut.