Läderconditioner test

Nyligen genomförde en användare på Goodyear welt-forumet på Reddit ett riktigt ambitiöst test där han lät läderremsor från fyra olika lädertyper hänga utomhus i två år, där alla typer av läder inte fick något eller en varierande mängd av olika typer av konditioneringsmedel. Resultatet är ganska intressant.

 

Man undrar ofta hur olika skovårdsprodukter påverkar ens skor, och vissa kan till och med ifrågasätta om de gör någon nytta överhuvudtaget. Användaren Varnu på Reddit-forumet Goodyear welt bestämde sig för att göra ett test på några läderconditioners, och det som började som en enkel fundering slutade med ett mycket grundligt, systematiskt test som säkert kan sägas visa på riktiga bevis på saker och ting. I testet har han fyra sorters läder – vegetabiliskt garvat sadelläder, Alden tan calf, Red Wing Teak Featherstone och brun Chromexcel. Dessa har utsatts för väder och vind och böjts regelbundet, medan olika remsor har fått conditioner regelbundet, sällan eller inte alls, för att se conditionerns långtidseffekt på läder.

Leather conditioner test, leather strips

Brädan med remsan, som har legat där i två år. Gångjärnet finns där så att de kan böjas medan de fortfarande är på plats.

Resultatet är i de flesta fall ganska logiskt, men ändå intressant. Du kan läsa sammanfattningen på Reddit här, och kolla in det längre dokumentet med foton här. Men i allmänhet är det tydligt att conditioner gör mycket nytta och både förhindrar missfärgning och framför allt sprickbildning. I alla fall visar de vårdade bättre resultat än kontrollremsan som inte har behandlats alls, det varierar lite vilka produkter som visar bäst resultat och i vissa fall har de som har behandlats regelbundet blivit väl mättade, och det är de som har fått vård ibland som visar bäst resultat.

Vegansk garvad läderremsa, test av balsam

Vegetabiliskt garvat läder, där den vänstra är kontrollremsan som förvarats i en låda, den mellersta är det bästa resultatet med sällan använt neatsfoot-olja, och den högra med många sprickor är remsan som inte behandlats alls.

Man måste tänka på att det är conditioner som testas här, och att en del av lädret skulle behöva till exempel pigment från skokräm som tillsätts för att inte blekas, särskilt om det utsätts för starkt solljus (conditioner, särskilt vissa, ger främst återfuktning men skyddar inte). Och det är naturligtvis inte en realistisk situation som läderremsorna utsätts för. Vilket inte heller är riktigt ambitionen, och som testaren anger är testet mest intressant på veg-garvat läder eftersom endast balsam även under extrem belastning är vanligt förekommande för dessa, och det är också mindre känsligt för solljus och har olika reaktion för omfattande sådan jämfört med kromgarvat läder (medan kromgarvat har fördelen att vara mindre känsligt för att vara mycket böjning, inte testat här på samma sätt). I vilket fall som helst värt kolla in testet om du är intresserad av att lära dig mer om detta ämne.

Alden tan calf leather strips, conditioner test

Alden tan calf klarade sannerligen inte av att vara ute i sol, vind och regn alla dagar under så lång tid, även om det behandlades med conditioner. Det hade varit intressant att se hur en remsa av denna typ av läder skulle ha sett ut om den behandlats regelbundet med en väldigt pigmenterad skokräm.

Chromexcel leather strips, conditioner test

Chromexcel är ett läder som har ganska mycket oljor och vaxer i sig, vilket visar sig i att det ser mer likartat ut utan behandling och spricker inte heller i stor utsträckning oavsett vad. Vänster kontrollremsa förvarad i lådan, mitten behandlad med Venetian Leather Balm, höger obehandlad. Alla bilder: Varnu / Reddit