Den välkända brittiska skotillverkaren Alfred Sargent stängs ner. Efter att ha inte kunnat betala sina skulder och blivit insolvent, försattes företaget i det som kallas ”frivillig likvidation” för två veckor sedan. Det fina företaget från Rushden, Northampton, har haft stora problem och lyckats klättra tillbaka igen tidigare, men detta är deras tuffaste situation hittills.

 

Alfred Sargent grundades 1899 av mannen med det namnet, tillsammans med hans två söner Harry och Frank. Det startades i Rushden och har stannat kvar i staden väster om Northampton stad sedan dess. De flyttade till nuvarande byggnaden 1915, då de var den första fabriken med el i byn. Efter att ha varit en av de gamla spelarna i Northampton, fick de det kämpigt runt millenieskiftet. De gick i konkurs 2009 efter den globala finanskrisen, gick in i rekonstruktion och 2012 övertogs det av det stora franska skoföretaget Manbow, ägare av märken som till exempel Bowen och Manfield. Fram tills nu drevs det av fjärde generationen Sargents, Paul och Andrew, tillsammans med de två franska bröderna Frédéric och Nicolas Thierry från Manbow.

Paul Sargent framför fabriken. Bild: Monsieur

Alfred Sargent gjorde ett bra jobb med att återuppfinna sig själva efter krisen 2009, bland annat tog de saker de hade lärt sig av när Gaziano & Girling först verkade i Sargentfabriken några år efter starten 2006 innan de flyttade till en egen fabrik, och skapade Alfred Sargent Exclusive och Handgrade-serierna. Båda var väldigt imponerande när det gäller making och specifikationer för de prisklasser de befann sig i, och har hyllats av många runt om i världen. Av någon anledning tog linjerna aldrig riktigt fart på det sätt man kunde förvänta sig, den finare Handgrade-linjen lades ned efter några år och Exclusive-serien förlorade lite av sina finare detaljer och sågs i mindre och mindre utsträckning hos återförsäljare i Storbritannien och utomlands. I stället gick mer och mer av kapaciteten i fabriken till att göra Bowen-skor särskilt för den franska marknaden, även om de naturligtvis fortsatte att göra Sargent-skor och även skor för andra företag. År 2018 gjordes cirka 60% av de 35 000 par som producerades årligen för Bowen, 20% som Alfred Sargent och resten för andra märken.

Ett fint par Alfred Sargent Handgrad ägde jag för många år sedan.

Förra året var tufft för företaget, där både corona och stundande Brexit gjorde sitt. Företaget blev insolvent, vilket innebär att det inte längre kunde betala sina skulder och den 28 januari gick det in i vad som kallas ”frivillig likvidation”, där företagets ägare inte ser någon annan lösning än att börja avveckla företaget. Enligt info till Shoegazing var den första veckan efter stängningen lite turbulent, med märken som hade skor i den låsta fabriken som inte kunde få information om situationen etc. Nu har likvidatorerna börjat sälja företagets tillgångar, enligt uppgift har ett annan brittisk skoföretag köpt maskinerna och resten av tillgångarna ska också säljas för att täcka så mycket som möjligt av företagets skulder.

De underbara midjan i Exclusive-linjen, daterad 2015.

Det finns fortfarande möjligheter för Alfred Sargent att leva vidare, på ett eller annat sätt (till exempel startades Paul Sargent Shoes Ltd. i september förra året, vad nu det kan betyda), men som det ser ut nu kan sagan som vi känner den med Sargent-fabriken i Rushden nu sluta efter 122 års tid. Det är sannerligen sorgligt.

Med tanke på ämnet påminner jag om vad jag nyligen skrev om i den här artikeln, om att hjälpa den klassiska skoindustrin.

Det enda paret från Alfred Sargent som jag fortfarande äger, här fotograferat när det var helt nytt.

NOTERA: Jag har kontaktat Alfred Sargent och företrädare för företaget flera gånger, både via e-mail och i olika sociala medier, utan att få svar på frågor om situationen. Jag har också kontaktat likvidatorerna, inte heller några svar från dem.

UPPDATERING: Anledningen till att jag inte fick några svar när jag kontaktade Sargent beror på det faktum att alla e-mailkonton och sociala medier stängdes av på likvidationsdagen, så Sargents representanter har inte längre tillgång. Detta enligt en medlem av familjen Sargent. Ingen info i artikeln verkar vara felaktig, och jag tittar på att få mer info från Sargent-familjen om situationen, som jag förhoppningsvis kommer att kunna dela på bloggen.

Information om företagets likvidation finns till exempel här på Companies House och här på The Gazette.