Att bedöma läderkvalitet är en egen vetenskap, och många gånger förväxlar människor lädrets kvalitet med specifika egenskaper hos olika typer av läder. Här en ambition att reda ut vad skillnaderna är mellan de två termerna, för att ge dig en uppfattning om när du har skor med läder av lägre kvalitet och när du har skor som bara har en egenskap som du misstar för dålig kvalitet.

 

Till att börja med finns det ett antal saker som ofta felaktigt definieras som läderkvalitet. Smidighet, flexibilitet, hur lätt det är att putsa, hur det utvecklar patina och så vidare. Alla dessa är i allmänhet ”egenskaper” hos lädret, attribut, egentligen inte ”kvalitet”, som när ordet hänvisar till ”standard för något mätt mot andra saker av samma slag; graden av excellens hos något”, som det beskrivs i en ordbok. De kan vara den senare, men i allmänhet är de bara lädrets egenskaper, attribut. Till exempel, ett vegetabiliskt garvat tjockt chromexcel-skinn från Horween är verkligen inte glänsande och lätt att putsa jämfört med, till exempel, ett Vocalou-kalvskinn med kaseinfinish från garveriet Annonay, men det är inte tänkt att vara det heller, det är två olika typer av läder, med olika egenskaper, och båda kan vara av god eller dålig kvalitet vid sidan av att ha dessa egenskaper. Å andra sidan är saker som märken, ärr, vener och så vidare i allmänhet kvalitetsfrågor (inte i alla fall, men i dressade skovärlden är det verkligen fallet), detta är inte egenskaper.

I den här artikeln kommer jag dock att fokusera på veck, det som många definierar läderkvalitet med och vad många spenderar stora summor för att undvika, och tänker att så länge man betalar höga priser kommer jag att få läder som veckas mycket lite. Det faktum att passform påverkar hur skor veckar sig är uppenbart, jag skriver en del om det i den här artikeln om hur skor veckar sig, nu ska jag utveckla den del där vi tittar på hur läder veckas på grund av hur det faktiska lädret är, inte passformen, oavsett om du använder välsittande skoblock eller inte, etc.

Ett skinn är uppdelat i olika delar, där de bästa delarna för bra ovanläder i allmänhet kommer från böjningar och rumpor, närmast djurets ryggrad. Bild: The Shoe Snob Blog

När skotillverkare köper läder får de som regel massor av hudar uppdelade i tre olika kvalitetsnivåer. 1st grade-läder har minst antal märken, vener och ärr, tät narv på stora delar av skinnet etc., klass 2 har fler problem och 3 ännu mer. Men på hudarna varierar det också mellan delarna, så en del av skinnet nära ryggraden med få märken på en grade 2-hud kan vara mycket bättre än en hud med märken, vener och lös narv nära magen på en 1st grade-hud. Och så vidare. Så både kvaliteten på skinnet och var du skär, och i sin tur hur mycket du använder av hudarna kommer att avgöra mycket av kvaliteten på tillverkarens ovanläder. Men de allmänna egenskaperna hos lädret skiljer sig inte mycket, om alls, mellan grade 1 och grade 3 tre-hudar. Om det är garvat och behandlat för att vara glansigt och smidigt kommer alla hudar att ha dessa egenskaper.

I allmänhet så gäller att ju mer som används av hudarna desto mindre fina veck får du. Och ju mer du använder lägre läderklasser, desto fler problem får du. Det är därför billigare skor tenderar att ha mer av detta än dyrare skor. Och när vi pratar om dåliga veck, är de viktigaste till exempel det som vanligtvis kallas ”loose grain”, vilket sker på grund av att de olika delarna av lädret har olika konsistens, och om kvaliteten och/eller garvningen inte är hundra släpper delarna från varandra, och det översta lagret, narven (grain på engelska), släpper med tydliga veck som följd.  En annan typ av dåliga veck är när du får ett slags spindelväv med små sprickor/veck på stora delar av skorna, som om lädret har ett tätt hölje som spricker också i områden som inte rör sig mycket när du går. Eller om du har tydliga vener längs lädret, som inte kan döljas med skokräm etc.

Här ett tydligt exempel på ”loose grain”. Bild: Horween

Subs från John Lobb Paris, med många tydliga vener, vilket gör att de nästan ser ut att var tigermönstrade.

Här är ett par där den högra skon är gjord av en fin del av lädret, medan den vänstra skon kommer från ett område närmare magen som är lösare och får mer hafsiga veck. Samma hud garanterat, men olika områden, vilket resulterar i olika kvalitet.

Eftersom ovanlädret är en så viktig del av utseendet på skor, och det också är relativt enkelt för en bra clicker (den som skär ut hudarna / markerar vad en lasermaskin ska skära ut) att bestämma kvalitetsnivån på hudar och vilka delar av hudarna som är bra och inte, detta är något som i allmänhet tas i beaktande relativt tidigt i prisstegen. För att fortsätta generaliseringen, så är tillverkarna redan i mellanprisnivån ganska bra på att bara använda läder av hög kvalitet åtminstone för de viktigaste delarna av skorna som vamp, tå och utvändig siddel, bara med genvägar på till exempel inre siddel och plösen som inte är så synliga, och när du kommer up i premiumprisklasser, säg från 10 000 kronor eller så, vare sig det är RTW eller bespoke, använder i princip alla bara de bästa kvalitetsskinnen som finns tillgängliga (för dem att komma över åtminstone, för vissa, som mindre bespokeskomakare, kan det vara svårt att alltid få tag på de bästa hudarna) och de bästa delarna av dessa skin för skorna (låt dig inte luras av ”bara ett par per hud”-grejen som ofta påstås, om du har ett bra skinn det skulle vara ett enormt slöseri att inte använda mer, och du kan enkelt få ut tre par av toppnivå om det är en högkvalitativ hud och du har mönster som är i mindre delar. Också delar som inte används för slutprodukter används till något, det kastas inte i soptunnan). När du tar så mycket betalt för skor och spenderar den tid du gör i dessa prisklasser, är läderkostnaden så liten andel att det bara är dumt att ta genvägar här.

Okej, så betyder det att om du köper skor som kostar mer än 10 000 kr får du alltid skor som veckas minimalt (om de passar)? Definitivt inte. Eftersom olika läder veckar sig olika, hur de veckas också en del av lädrets egenskaper. Jag tänkte att jag skulle visa detta med bilder av några skor jag har från olika bespokeskomakare, som verkligen är kända för sin höga kvalitet. Allt i olika kalvläder, ingen tvekan om att de använder de bästa materialen, men som det kommer att framgå finns det många skillnader i hur de veckas, vilket bevisar att det kan skilja sig mycket mer mellan par från en tillverkare än mellan tillverkare, det är helt ner till egenskaperna hos det läder som användas.

Detta par från Yohei Fukuda har en ganska standard, högkvalitativ crust-läder (när det bara är färgat på ytan) som har relativt fina veck, och som många crust-läder får de något ljusare veck (klicka på bilderna för att se större versioner).

Detta par från Fukuda är tillverkat i ett lätt matt (men kan fortfarande få glans på tårna, som synes) vintage boxkalv (när den färgas i trummor så att färgämnet tränger in mer av lädret) utan finish från det italienska garveriet Ilcea, det har fina små veck.

Lädret i detta par har också ganska fina små veck, men om du tittar nära ser du också att dess yta har typ av mikroveck/sprickor också i ”fel” riktning, inte de dåliga ”spindelnät”-sprickor/veck som nämns ovan, bara lite av en speciell karaktär av narvytan.

Det här är mitt senaste par från Yohei Fukuda, som gjordes i ett vintagekalvläder från det nu stängda tyska garveriet Freudenberg (en del personal och recept flyttade till Polen och startade Weinheimer, dock olika saker). Det är supermjukt och lent vid beröring, men väldigt tunt, även om Yohei använde tjockare foder läder känns de som tofflor. Detta betyder också att det, som många tunna hudar gör, får mycket tydliga veck, inte för att det är ett dåligt läder, men eftersom detta är lädrets egenskaper. Några av Freudenbergs hudar var så här de sista åren av dess existens, äldre Freudenberg-hudar var tjockare och tätare (se nedan).

Från Main d’Or var mitt första par gjort i ett äldre vintagekalvläder från italienska garveriet Zonta. Rätt standard, högkvalitativ boxkalv med fina veck.

Detta par är gjord i ett äldre vintage Freudenberg-kalvskinn, mer normal tjocklek för kalvläder, men ändå tätt med små porer (liknande det vi idag kallar babycalf) och glaserat, däligt lätt att få till glans och får liknande mycket fina veck som vintage Ilcea kalvlädret på chestnut-färgade skorna från Fukuda.

Mitt senaste par från Main d’Or är också tillverkat i ett vintage Zonta boxkalvläder, men det skiljer sig ganska från mitt första par, lite tjockare och får också fina men ganska djupa veck.

Slänger in mitt par från kinesiska Acme Shoemaker, vars franska kalvläder veckar sig väldigt likt paret från Main d’Or ovan.

Mitt första par från Hiro Yanagimachi gjordes i Annonays boxkalvläder Vocalou. Klassiska egenskaper för anilinfärgat läder, som veckar sig fint och som också kan få denna typ av små ”vågor” på den yttre narvytan, du kan se det om du tittar nära på tårna.

Detta par är tillverkat i ett babycalf-läder, tätt med mycket små porer, som veckar sig ungefär som en blandning mellan fina små veck och samma typ av ”vågor” som cordovan.

Ett läder med ganska speciell karaktär på detta par från Hiro, ett oljat läder med en matt yta, som fortfarande kan putsas glansigt. Fina, normala veck men också det övre lagret av mikroveck som kastanjeparet från Fukuda. Värt att notera, eftersom det är ett ämne som ofta kommer upp, som du kan se på många par ovanför, finns det veck på tåhättan. Detta betyder inte att något måste vara fel, alla dessa skor passar bra, men för att inte tåkapporna ska skära in i mina tår eller ha superkorta tåhättor är tåkapporna är kortare än hättorna, vilket resulterar i detta. Helt normalt, trots att många hävdar att veck på hättan alltid betyder att något är fel.

Så, även om vi har skor från några av de bästa bespokeskomakarna i världen, och passformen är ungefär densamma mellan par, varierar veckbildningen mycket beroende på lädrets ”egenskaper”, som alla är av hög ”kvalitet”. Om du tycker att något av lädren ovan är problematiska, när du går upp i de här prisnivåerna handlar det mer om att se till att hitta märken eller få tillverkare som använder läder som har egenskaper som du föredrar, än om att ett märke använder bättre läder än andra.