En av de äldsta fortfarande återstående tillverkarna av randsydda skor i Japan är Central Shoes. Grundat 1949 och huserar fortfarande i samma byggnad mitt i Asakusa, Tokyos skodistrikt. Shoegazing fick en rundtur i lokalerna.

 

Asakusa är en av mina favoritplatser i världen. För skointresserade är det en fantastisk upplevelse att vandra runt i stadsdelen, där du genom de öppna fönstren hör sulor som hamras och vagnar med skor rullas över de klinkersbelagda. Detta är centrum för skotillverkning i Japan, och alla typer av skor görs här idag, i ofta små fabriker eller verkstäder. Under början av 1900-talet var detta Tokyos underhållningscentrum, men området bombades hårt av amerikanerna under andra världskriget, och efter det tog Shinjuku över den rollen för staden och Asakusa utvecklades istället i en helt annan riktning, där ett ben har varit ett centrum för hantverk i allmänhet och skodon i synnerhet.

Ingång till Central Shoes fabrik.

När du går här passerar du grossister som säljer material till skor, många kontorsbyggnader innehåller bås där frilansnåtlare och andra specialister arbetar, och i söder nära det populära turistmålet Senso-ji-templet är det full av skobutiker av alla de slag. På detta sätt påminner området mer om till exempel det italienska skodistriktet Marche, snarare än sådana som Northampton i England eller Almansa i Spanien, där det finns fler storskaliga fabriker. Precis som i Marche är det också ett stort utbud av skotyper som tillverkas här, från billiga tofflor till klassiska bespokeskor av högsta klass sätts samman i husen här.

Central Shoes påminner om Marche-fabrikerna också på ett annat sätt, de ganska trånga och röriga lokalerna, men där arbetarna hittar bland alla verktyg och material utan problem. Fabriken ligger på flera små våningar och separata byggnader, inte den mest praktiska layouten, men det har blivit så när fabriken har utvecklats genom åren, sedan den grundades för 71 år sedan. Idag drivs den av Yoshiaki Nakazawa, en gammal man som har arbetat här sedan han var 18 år gammal.
– Vi kan konstatera att jag känner mig rätt hemma här vi det här laget, säger Yoshiaki med ett leende.

Yoshiaki Nakazawa, VD på Central Shoes, där han har arbetat sedan han var 18 år.

Skor tillverkade i fabriken uppradade.

Fin single monk strap.

Handsydd split toe.

Plain cap toe oxford.

Undersida med välvd midja.

Central Shoes tillverkar olika typer av skor, men fokus ligger på Goodyear-randsydda i mellanpris och lägre premiumsegmenten. Ganska klassisk gammaldags stil när de görs under sitt eget märke, men nuförtiden är en majoritet av produktionen för andra märken som Sanyo Yamacho, Trading Post och Tomorrowlands private label. De tillverkade också handrandsydda skor, men just nu tillverkas bara med maskin.
– Kvaliteten på produktionen sjönk för cirka 50 år sedan, vi gjorde mer finare skor då. Vi arbetar för att nå den nivån igen, säger Yoshiaki Nakazawa.
Han tar fram ett gammalt dammigt prov som ser riktigt snyggt ut, som ett exempel på vad han vill göra mer av, och säger också att han drömmer om att ha en bespoke-avdelning en dag, liknande det som till exempel Otsuka Shoes har.

När du har begränsat utrymme måste du använda allt du kan. Skokartonger lagrade längs trappan ner från kontorsutrymmet på översta våningen.

I fabriken.

Färgar in delar till ovanlädret.

Nåtling av ovandelarna.

Gamla symaskiner.

När jag går runt bland de olika tillverkningsstationerna i fabriken slår det mig hur unga de flesta i personalen är. Vanligtvis är det tvärtom i skofabriker, både här i Japan och i England, Spanien, Italien och så vidare. Majoriteten av personalen brukar vara äldre personer som har arbetat i årtionden, och det är en utmaning att få in en yngre generation. Central Shoes har redan lyckats med denna förändring och har utbildat ett nytt ungt garde av personal som gör dem framtidssäkra.
Idag arbetar de runt 18 personer i fabriken och de producerar drygt 150 par i veckan i regel. Deras egna märke ligger på en bit över 5 000 kronor, vilket verkligen är bra för den nivå de håller, priset för de andra märkena de gör här varierar beroende på specifikationer etc.
– Jag hoppas att vi kan börja göra fler av våra egna skor framöver, och det skulle också vara väldigt intressant att introducera dem i Europa i framtiden, nu när frihandelsavtalet mellan EU och Japan är på plats. Vi får se hur saker och ting utvecklar sig, säger Yoshiaki Nakazawa.

Korkplattor.

Blandning av handpinning och maskinpinning.

Pinnar hälpartiet.

Tån pinnad.

Sulsömmen görs.

Materiallager.

Skor på väg genom fabriken.

Trimning av kanterna.

Färdigt, första steget.

För Central Shoes fortsätter med att slipa för hand, vilket inte hör till vanligheterna i mellanprissegmentet.

Det här var en av de delar jag var mest imponerad av i fabriken, att de hade fler handgjorda moment i finishen än vad som är standard i deras prisklass.

Här färgas ovansidan av randen med en borste.

Sedan görs resterande del av kanterna med en svamp.

Närmre titt.

Burk med färg som stått ett tag.

Bränner in kanterna.

Fudge wheel-märken görs för hand.

Färgar sulan.

Skor för kedjan Trading Posts private label som väntar på att få sista finishen.

Vilket görs här.

Ser till att ingen spik riskerar vara nära foten.

Vi avslutar med lite mer titt på färdiga skor.

Adelaide med medaljong, för Sanyo Yamacho.

Fin midja.

Närbild.