Idag blir det allt vanligare med slipning av läder, främst för att ta bort sprickor, men ibland också för att släta ut veck eller för att ta bort färg innan man gör patina. När man tar bort det övre lagret på grainytan blir lädret emellertid känsligare, vilket man måste vara medveten om. Här är bilder och en film för att bevisa detta, och en del läderkunskap som bonus.
Det är inte en ny sak att slipa ner läder. Det har gjorts i hundratals år när du reparerar en skadad yta av full grainläder med sprickor och grejer, och den kan sedan återställas för att se snygg ut igen. När man gör denna typ av renovering har folk varit fullt medvetna om att även om man kan återställa utseendet, så har lädrets egenskaper skadats, du kommer att ha ett par skor eller läderprodukter som är sämre än vad de en gång var. Om du vet att detta är fallet kan du fatta ett välgrundat beslut om vad som är bäst, en mindre känslig men mindre snygg läderprodukt eller en snyggare men känsligare. Inget fel i detta.
In i internet-eran, med ett gäng ”experter” som sprider budskapet om hur lätt det är att slipa ner läder och få allt att se bra ut igen, och ungefär som med viskleken, börjar det förvanskas på YouTube, i forum, sociala medier och så vidare och folk börjar slipa även de minsta sprickorna, eller för att ta bort vanliga veck eller till och med bara bli av med färg innan de ska färga skorna. Allt detta utan att nämna det faktum att en av de viktigaste egenskaperna hos full grain-läder, dess motstånd och hållbarhet, kommer att skadas.
När ett full grain-läder garvas och slätas ut kommer det att resultera i en övre del av grainen som är tätare och mer solid än skinnets mitt. Det är extra tydligt på detta läder här, där färgen bara har trängt igenom den här delen, vilket du kan se på bilden nedan. Om du har ett full grain-läder kan du känna hur mitten är lite mer porös, med det övre området som känns nästan som en separat, tätare del ovanpå resten av skinnet. Det är i detta som du kan se porerna. Och det är denna yttre grainyta som står för mycket av motståndet, anledningen till att du inte behöver använda impregneringsspray eller liknande (och inte bör göra det, eftersom det förhindrar de återfuktande ingredienserna i skokräm att tränga in nästa gång du putsar skorna, vilket kommer att skada lädret på lång sikt när det inte får den vård som behövs, det kommer att ”torka ut inifrån”) som på till exempel nubuck eller mocka som inte har detta. Och det är denna skyddande del som du tar bort stora delar av när du slipar lädret.
För att visa upp problemet med slipning av full grain-läder gjorde jag mitt eget ”experiment”. Jag klippte ut fyra bitar från två olika hudar från det franska garveriet Annonay. En av var och en slipades ner med mycket fint sandpapper, en bara mycket lätt, medan en mer ordentligt, vilket liknar mer vad man gör när folk gör dessa ”restaureringar” av läder. Den lättare slipningen är främst fallet när exempelvis skomakare reparerar på kraftiga revor och applicerar en speciell typ av reparationspasta. För att detta ska fästa måste de rugga läderytan.
Efter detta behandlas alla fyra läderbitar på exakt samma sätt, med två lager skokräm (även om det ska nämnas att den slipade absorberar mycket mer kräm än de orörda) och två lager vaxpolish. Jag använde Boot Black för de mörkbruna bitarna, Saphir Medaille d’Or för de ljusbruna. Jag stänkte sedan vatten på dem och lät det ligga i 15 minuter innan jag torkade bort vattnet och lät dem torka.
Som du tydligt kan se på bilden ovan och filmen nedan är det tydligt att den kraftigt slipade läderbiten absorberar vattnet snabbare än alla andra. Den lätt slipade är egentligen ingen skillnad mot de orörda, det är så lite av det yttre grainen som har rörts, så det är mer eller mindre intakt. Den mest slipade biten får också ganska stora märken från vattnet, som mycket stora vattenfläckar, jämfört med de mindre märkena på de andra bitarna. Efter att de har fått torka helt kan du se hur tre av bitarna är mer eller mindre tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd, här har grainytan skyddat skinnet fint, medan den kraftigt slipade biten har mörknats och fått en del missfärgade fläckar. Nu var det bara vatten, föreställ dig vad något mer skadligt ämne kan åsamka när grainens skyddande yttre yta har tagits bort.
Om du ska slipa ner läder, av en eller annan anledning, tänk igenom om det är värt det. Och om du gör det kan det vara värt att täcka det med en mer skyddande produkt som kan ersätta det du har tagit bort. Det finns olika produkter tillgängliga, vilka kommer att skapa något som liknar corrected grain (och det är i princip hur corrected grain-läder i garverier görs också, lädret slipas och täcks sedan med en ny yttre yta). Det viktiga är att kunna fatta ett välgrundat beslut.
Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hode! Jeg mener, en skade kan man helt fint behandle med sliping, men jeg ville aldri ha slipt ned et helt overlær! Et skadet område kan også behandles med Casein, altså tilnærmet hva en transparent anilin hud er behandlet med fra garveriet. Deretter voks og polering. Uansett, snakker vi ”My” her, altså tusendels millimeter. Du kommer kanskje gjennom en standard anilin top-finish med varsom sliping. Når det er sagt, kan jeg ikke huske sist det var behov for sliping i forbindelse med vedlikehold. Trender og fashion på internet er noe annet. I prinsippet har du rett i det du skriver.
Jan P. Myhre: Absolut, ju mindre du slipar desto mindre risk lädret försvagas. Och det finns lägen där det är bästa alternativet, så länge man vet vad det kan innebära och hur man ska göra. Casein är vad jag förstår inte jättelätt att få tag på för lekmän, och lite svårhanterligt, så inget tog upp här.
Fast Nubuck är ganska trevligt ändå =)
Lano: Mjo, men då köper man helst skor i nubuck från början.. 🙂