De tre finalisterna som gör upp om att bli svensk mästare i skoputsning 2019 är utsedda. Vid Shoegazing Super Trunk Show lördag 28 september i Stockholm kommer de ha 20 minuter att putsa upp en sko så vacker som möjligt.

 

För de som eventuellt missat så hålls årets super trunk som vanligt på Scandic Anglais på Humlegårdsgatan 23 mitt i Stockholm. Utställare i år är Vietnams största tillverkare av budget-randsydda skor CNES ShoemakerSkolyx som säljer egna märket, spanska Yanko samt TLB Mallorca med nya Artista linjen, belgisk-spanska mellanprismärket Sons of Henrey, Zeb Shoes från Kroatien som erbjuder billig Made to Measure, samt norska butiken Skomaker Dagestad med japanska Miyagi Kogyo, brittiska bespokeskomakaren Foster & Sons nya RTW-linje samt egna japanska premiumskorna Dagestad by Santari. Huvudpartner och andra utställare är svenska skovårdsgrossisten Paul Brunngård. Partners är slips- och accessoarmärket Granqvist och Blugiallo som erbjuder Made to Measure av kostymer, kavajer, byxor och skjortor.
Det blir åter Shoegazing Market, en second hand-marknadsplats där du kan sälja och köpa begagnade kvalitetsskor eller kraftigt nedsatta nya. Utställning med de tre podiumplacerade skorna från VM i skotillverkning. Under dagen kommer det också bli patinamålning live med Michael Håkansson från Magic Mike Patina, som också ha en minikurs i hur man färgar om skor. Allt om super trunken i det här inlägget, och här finns eventet på Facebook, sprid gärna!

För att kvalificera sig till finalen av SM i skoputsning skulle man skicka in en bild på ett par välputsade skor, som granskas av juryn bestående av mig och medarrangörerna Roland Olsson, Joakim Berggren och Adrien Combier Hogg samt Anders Sundström, Paul Brunngård, och Filip Hallerfelt, Loake. Av de tiotalet bidrag vi fick in i år valde vi sedan våra tre favoriter var (jag är den enda som vet vilka som ligger bakom bidragen, för övriga i juryn är de anonymiserade), och de som fick flest röster fick en finalplats. Det var som vanligt jämnt, men dessa är årets tre finalister:

Tobias Bjöörn.

Tobias Bjöörn. Ett par rödbruna Wildsmith har fått sig en ordentlig glansputs, där färgen fått extra djup med vad som ser ut att vara en del svart vax. Ett bevis på att välputsade välanvända skor är oerhört läckert. Tobias är den enda debutanten i årets tävling.

Johan Olsson. Fjolårsfinalisten är tillbaka för revansch, kvalificeringsbidraget är ett par Loake dubbelmukskor som har en riktigt läcker puts med fina övergångar både färg och glansmässigt.

Jacob Mattsson.

Jacob Mattsson. Tredje gången gillt för Jacob, som tagit sig till final två gånger tidigare men där fallit på målsnöret. Hans bespoke Clematis lazyman har fått sig en mycket hög glans på tåpartiet, som ackompanjeras av väl avvägd finish på övriga skon.

Klockan 14.00 den 28 september går finalen av stapeln, som arrangeras i samarbete med Paul Brunngård, och där får alltså varje deltagare en Loake Aldwych i färgen Mahogany, en burk Collonil 1909-polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Om deltagarna vill får de ha egen putsduk, annars erbjuder vi vanlig bomullsputsduk. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna, och det vi lärt oss från tidigare år är att duktiga putsare hinner med imponerande mycket på den korta tiden. Vi i juryn kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, om man ska fokusera på få till en fin spit-shine på tåhättan eller jobba med mer jämn glans över hela skon, om man vill få till någon sorts antiqueing, och så vidare. Den som utses till svensk mästare vinner 3 000 kronor, den putsade Loake-skon och dess “syskon”, en glasplakett samt ett paket med Collonil 1909-skovårdsprodukter. Besöker ni super trunken så se till att vara med i publiken under finalen, det brukar bli klart underhållande. Vi vill också tacka er som skickade in bidrag men som inte kvalificerade er.

fd

Vem bli svensk mästare i år? Svaret får vi sista helgen i september.