Självklart blir det super trunk i Stockholm igen i höst, närmare bestämt lördagen den 28 september, den sjätte upplagan i ordningen. En hel del nytt på utställningsgolvet i år, CNES Shoemaker, Sons of Henrey, Zeb Shoes och Skomaker Dagestad med bland andra Miyagi Kogyo och Foster & Son RTW, plus trotjänarna Skolyx (Skolyx/Yanko/TLB Mallorca) och Gaziano & Girling. Dessutom med bland annat SM i skoputsning, minikurs i att färga om skor, skopatinering live samt en återkomst av fjolårssuccén Shoegazing Market – en second hand-marknadsplats för försäljning och köp av begagnade kvalitetsskor.

 

Eventet finns som Facebook-evenemang här, markera gärna deltagande där så får vi ett hum om antalet besökare tidigt, och sprid mer än gärna till era skointresserade vänner.

Read the English version of this post here.

 

Datum: Lördag 28 september

Plats: Scandic Anglais, Humlegårdsgatan 23, Stockholm

Schema för dagen:

10.00-18.00 Trunk show öppen för allmänheten, INGEN REGISTRERING KRÄVS
  • Utställningar med CNES Shoemaker, Skolyx (Skolyx/Yanko/TLB), Sons of Henrey, Zeb Shoes och Skomaker Dagestad (Miyagi Kogyo, Foster & Son RTW, Dagestad by Santari).
  • Också utställningar med eventets huvudpartner Paul Brunngård (skovårdsprodukter och skotillbehör), och eventets partners Granqvist (slipsar och accessoarer), Blugiallo (måttsydda kostymer och skjortor) och J. Hopenstand (bälten).
  • Shoegazing Market, en second hand-marknadsplats där du kan sälja och köpa begagnade kvalitetsskor eller kraftigt nedsatta nya, mer information nedan.
  • Utställning med de tre podiumplacerade skorna från VM i skotillverkning samt vinnarskorna från VM i skopatinering.
  • Under dagen kommer det också bli patinamålning live med Michael Håkansson från Magic Mike Patina.
14.00-14.30 SM i skoputsning, i samarbete med Paul Brunngård, 1:a pris 3 000 SEK och skor från Loake.
16.00-16.45 Minikurs i hur man färgar om skor, med Michael Håkansson från Magic Mike Patina.
20.00 Middag (på Jamie’s Italian i anslutning till hotellet, anmäl på shoegazingblog@gmail.com innan 25 september).
Det är alltid bra drag med folk på super trunken.

Det är alltid bra drag med folk på super trunken.

En hel del nya bekantskaper är det som kommer möta besökarna vid årets Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm. Eventet som varje år lockar mellan 700-900 skointresserade besökare, och som vanligt hålls precis vid Stureplan på Humlegårdsgatan 23, i Scandic Anglais största konferensrum på andra våningen. Scenen är precis utanför. Och som vanligt arrangeras eventet av mig tillsammans med Joakim Berggren, Roland Olsson och Adrien Combier Hogg.En av de utställare som jag är mest glad över att få hit är CNES Shoemaker, det är Vietnamns största tillverkare av Goodyear-randsydda skor och har mycket gott renommé, mycket skor för de cirka 2 000 kronor de kostar. Skolyx är en gammal bekanting, min arbetsgivare numera och som har dels egna linjen spansktillverkade Goodyear-randsydda skor för drygt 2 000 kronor, dels prisvärda Yanko som ligger på 2 600, och så TLB Mallorca med bland annat nya linjen Artista som jag varit med och utvecklat, riktigt mycket skor för de 4 300 kronor de kostar. Sons of Henrey är belgisk-spanskt mellanprismärke med riktigt läckra läster och modeller, pris cirka 3 800 kronor. Zeb Shoes från Kroatien erbjuder Made to Measure, där basläster modifieras efter kundens fötter och där man kan välja modell och material fritt, som startar så lågt som 5 000 kronor, de är med ihop med sin svenska partner The Noble Shoe. Sist men inte minst kommer mycket välrenommerade norska butiken Skomaker Dagestad hit med suveräna japanska Miyagi Kogyo, cirka 6 000 kronor, brittiska bespokeskomakaren Foster & Sons nya RTW-linje tillverkade i egna nystartade fabriken, drygt 8 000 kronor, plus en helt ny mycket intressant linje från Japan, som presenteras senare.

Vietnamesiska budgetmärket CNES gör skor som ser betydligt dyrare ut än de cirka 2 000 kronor de kostar.

Vietnamesiska budgetmärket CNES gör skor som ser betydligt dyrare ut än de cirka 2 000 kronor de kostar.

Skolyx erbjuder bland annat TLB Mallorcas nya, mycket prisvärda Artista-linje.

Skolyx erbjuder bland annat TLB Mallorcas nya, mycket prisvärda Artista-linje.

Punched cap toe i mörkbrun mocka.

Punched cap toe i mörkbrun mocka från Sons of Henrey.

Häftiga kängor från Zeb Shoes.

Häftiga kängor från Zeb Shoes.

Split toe derby från japanska Miyagi Kogyo, ett av tre märken som Skomaker Dagestad tar med sig.

Split toe derby från japanska Miyagi Kogyo, ett av tre märken som Skomaker Dagestad tar med sig.

Självklart ställer också de partners som gör super trunken möjlig ut. Vi har huvudpartnern Paul Brunngård, Sveriges största grossist för skovårdsprodukter och skotillbehör, som är inne i en omvandling av varumärket och fortsätter vidareutveckla sina produkter, senast i raden fina sneakersvårdserien Shoe Shame. Partners är två till antalet. Dels Granqvist som har ett brett utbud av italienskt tillverkade slipsar och accessoarer av fina italienska och brittiska tyger. Dels populära Blugiallo som erbjuder en gedigen Made to Measure-tjänst för kostymer, kavajer, byxor och skjortor, och även kan bidra med övrigt för garderoben.

Skovård från Paul Brunngård.

Skovård från Paul Brunngård.

Slipsar från Granqvist.

Slipsar från Granqvist.

Blugiallo har fått mycket fina omdömen för sin prisvärda MTM-tjänst.

Blugiallo har fått mycket fina omdömen för sin prisvärda MTM-tjänst.

Vi kommer också ställa ut de tre topplacerade skorna i VM i skotillverkning, fantastiskt hantverk som ni verkligen bör ta chansen att titta närmre på, och vinnarskorna i första VM:et i skopatinering. De kommer sedan att befinna sig hos Skoaktiebolaget i ett par veckor, så där har man chansen se dem också.

Topptrion i VM i skotillverkning, från vänster skon av 1:a placerade Daniel Wegan, 2:an Christophe Corthay, 3:an Eiji Murata.

Topptrion i VM i skotillverkning, från vänster skon av 1:a placerade Daniel Wegan, 2:an Christophe Corthay, 3:an Eiji Murata.

Undersidorna.

Undersidorna.

Återkommer gör Shoegazing Market, som var en riktig succé förra året med mängder med skor till salu, och många som såldes. Här kan vem som helst ta med sina begagnade kvalitetsskor, man kan sälja nya skor i fel storlek som man vill bli av med, eller butiker får sälja av nya skor om de är nedsatta med minst 50% från ordinarie pris, och ställa ut dem för försäljning till super trunkens hundratals besökare. På köp och sälj-delen på Shoegazings forum säljs det mängder av second hand-skor varje år, det här är som en fysisk fortsättning av denna. Klassiska skor av bra kvalitet som inte använts allt för hårt fungerar utmärkt att sälja vidare, och ge glädje till nya ägare istället för att skorna bara står eller i värsta fall slängs. Förra året hade vi 30-talet säljare som ställde ut cirka 100 par skor till försäljning, många av de som sedan såldes, vi hoppas på något liknande i år. Möjligheten att prova ut skorna är så klart utmärkt även när man köper begagnat, och vi har ett system som ska göra det lätt för er besökare att ta med skor som blir del av marknadsplatsen. Längre ner i inlägget beskrivs det närmre hur det går till.

Shoegazing Market var det som mötte besökare först när man kom till Scandic Anglais vid Stureplan förra helgen.

Shoegazing Market-avdelningen förra året.

På scenen blir det som vanligt final i SM i skoputsning, i samarbete med Paul Brunngård, där tre finalister har 20 minuter på sig att putsa en Loake Aldwych i mahogany så vacker som möjligt. Finalen går av stapeln klockan 14.00. Vinnaren får 3 000 kronor samt skon som putsats och dess syskon. Mer info nedan, och i nästa veckas inlägg där vi öppnar upp för kvalificeringen.
Klockan 16.00 kommer Michael Håkansson från Magic Mike Patina hålla en minikurs i hur man färgar om skor. Många har skor hemma som man kanske inte använder så mycket på grund av färgen, och man kan relativt enkelt färga dem i en ny nyans, särskilt om det handlar om att gå från ljusare till mörkare. Här kommer Michael att gå igenom grunderna i hur det går till och visa lite tips och trick. Michael kommer också vara på plats hela dagen och måla skor, där kan man se mer avancerade grejer och gärna ställa frågor.

Finalen av SM i skoputsning 2018.

Finalen av SM i skoputsning 2018.

På kvällen efter klockan 20.00 har vi en middag som är öppen för alla, en trevlig mötesplats för utställare, branschfolk och besökare att snacka under mer avslappnade och lugna former. För att slippa förskottsbetalningsproceduren har vi som i fjol middagen på Jamie’s Italian, som ligger på markplan i anslutning till Scandic Anglais lobby. Bra här är då också att man kan anmäla sig ända fram till 25 september.För de som inte kan besöka eventet kommer scenprogrammet livestreamas i lite enklare form här på bloggen, vi återkommer kring detta. Nedan mer information om utställarna och programpunkterna.

 

 

TRUNK SHOW

Från 10.00-18.00 pågår trunk showen med alla utställarna. På plats när man kommer in genom den stora entrén på Scandic Anglais går man rakt framåt upp för trapporna, och väl uppe svänger man till vänster där eventet kommer att husera. Ha överseende med att det vid vissa tidpunkter kan bli lite väntetid och lite rörigt framför vissa av utställarnas bord, hjälps åt med att lämna tillbaka provade skor och att hålla stämningen god så brukar det bli utmärkt. Betalning sker med kort och/eller PayPal, i vissa fall Swish.

Vi hoppas att tillställningen ska fortsätta vara en schysst mötesplats för skointresserad allmänhet och branschfolk, gärna från så stora delar av Sverige som möjligt ihop då med våra internationella gäster. Passa gärna på ta en weekend i Stockholm i samband med eventet. Under dagen kommer det finnas en bar med enklare servering som kaffe, te, fika, öl, vin och så i anslutning till utställningsytan.

Här lite mer information om de olika utställarna:

 

CNES Shoemaker

Uppställning med CNES skor.

Uppställning med CNES skor.

CNES Shoemaker är Vietnams största tillverkare av Goodyear-randsydda skor. På hemmaplan är de giganter i sammanhanget, med egna butiker i många städer, och även på andra marknader i Asien som Singapore och Sydkorea är de etablerade. Nu börjar man också titta mot Europa, och märkets första framträdande på europeisk mark sker trevligt nog på super trunken i Stockholm.

Austerity brogue i ljusbrunt.

Austerity brogue i ljusbrunt.

Man har ett mycket brett utbud av skor, både väldigt dressade och eleganta modeller, ibland patinerade, men också mer casual modeller och kängor. Jag har aldrig sett skorna själv, men de ska vara riktigt fina för sin prislapp på kring 2 000 kronor, med ritsnedlagda sulor och välvda midjor med mera. Blir förhoppningsvis en väldigt trevlig bekantskap för er besökare.

Mycket läckra sulor för att vara budgetrandsytt.

Mycket läckra sulor för att vara budgetrandsytt.

Fin split toe derby med handsydd tåsöm. Bilder: CNES Shoemaker

Fin split toe derby med handsydd tåsöm. Bilder: CNES Shoemaker

 

 

Skolyx

Plain cap toe i mörkbrunt från Skolyx egna linje.

Plain cap toe i mörkbrunt från Skolyx egna linje.

Göteborgsbaserade Skolyx, som ju är min arbetsgivare numera, är en av Sveriges största nätbutiker för skor och skovård. I skoväg har de numera tre olika märken i utbudet. Sin egna linje instegsskor för 2 200 kronor, Goodyear-randsydda på Mallorca med hälkappor i salpa (leather board) och en slitstark citygummisula på samtliga modeller, allt från klassiska oxfords till casual derbys och loafers. Riktigt bra alternativ i budgetprisklassen.

Chukka boot från Yanko.

Chukka boot från Yanko.

Yanko är väletablerad vid det här laget, pris på 2 600 kronor med ritsnedlagda lädersulor och fina modeller. Sedan TLB Mallorca med standardlinjen för 3 500 som har mycket fin finish och hyllade, bekväma läster. TLB har också nya linjen Artista, som jag varit med och tagit fram, där vi verkligen gått in för att pusha vad man kan få i mellanprissegmentet för Goodyear-randsydda skor, med oerhört smala midjor, välvning som går in under klacken, hälkappor i riktigt läder med mera, bland det mesta bang for the buck du kan få på marknaden. Pris för Artista är 4 300 kronor.

Oerhört smäckra sulor på  TLB Mallorca Artista.

Oerhört smäckra sulor på TLB Mallorca Artista.

Austerity brogue från Artista-linjen.

Austerity brogue från Artista-linjen. Bilder: Skolyx

 

 

Sons of Henrey

Punched cap toe från Sons of Henrey.

Punched cap toe från Sons of Henrey.

Bakom märket Sons of Henrey ligger belgaren Tom Brone, en ung skoentusiast som tidigare sysslat med proxy-verksamhet för Vass och sedermera sålt märket genom nätbutiken Jeeves, men som nu sedan en tid arbetat med sitt egna märke i mellanprissegmentet.

Adelaide med så kallad peak heel counter.

Adelaide med så kallad peak heel counter.

Framför allt två riktigt trevliga läster utgör basen för märket. En med mjukt fyrkantig tå, en mer klassiskt rund tå, båda relativt nätta.Skorna är Goodyear-randsydda med svagt välvd midja och ritsnedläggning, med ett pris på cirka 3 900 kronor (€355). Förutom stomutbudet så har man regelbundet olika limiterade grupp-MTO-modeller ifrån de många mindre batchar av läder som Tom köpt på sig från olika garverier runtom i Europa.

Riktigt fin split toe derby.

Riktigt fin split toe derby.

Chukka boot i llama calf. Bilder: Sons of Henrey

Chukka boot i llama calf. Bilder: Sons of Henrey

 

 

Zeb Shoes

Kängor från Zeb Shoes.

Kängor från Zeb Shoes.

Zeb Shoes är grundat av Bojan Zeb i Kroatien. Han driver företaget vid sidan av ett vanligt jobb, vilket möjliggör betydligt lägre marginaler, och därmed riktigt låga priser på skorna. Zeb Shoes erbjuder mycket prisvärd Made to Measure, MTM, alltså där standardläster modifieras efter dina fötter. Normalt måttar man själv efter instruktioner från Zeb, men här kommer han alltså själv att ta måtten vilket så klart innebär större chans blir bra direkt.

Derby i blått.

Derby i blått.

Man kan välja mellan sex olika basläster i olika varianter. Det är främst mer casualmodeller som Zeb fokuserar på, men det finns även möjlighet för mer dressat. Valmöjligheterna för modeller och läder är mycket stort. Priset börjar på endast cirka 5 000 kronor för mockaskor, och man kan få skor i Horween cordovan för kring 8 100 kr. Zeb är på super trunken med sin svenska partner The Noble Shoe.

Läcker loafer i Horween #4 cordovan.

Läcker loafer i Horween #4 cordovan.

Rejäl känga. Bilder: Zeb Shoes

Rejäl känga. Bilder: Zeb Shoes

 

 

Skomaker Dagestad

Några av modellerna som Skomaker Dagestad erbjuder från märket. Bild: Skomaker Dagestad

Några av modellerna som Skomaker Dagestad erbjuder från japanska Miyago Kogyo.

Det norska skomakeriet, numera kanske främst skobutiken, Skomaker Dagestad i Oslo brukar räknas som en av de främsta butikerna för klassiska skor i världen. Med mängder av olika märken i utbudet, och ofta också tidiga på saker. Till super trunken kommer man ta med sig japanska Miyagi Kogyo som man är första europeiska återförsäljaren för, riktigt fina skor i övre mellanprissegmentet, med läder från franska Annonay, pris börjar på cirka 5 900 kronor.

Klart trevlig derby från Northamtons nyaste skofabrik, som tillhör Foster & Son.

Klart trevlig derby från Northamtons nyaste skofabrik, som tillhör Foster & Son.

Dagestad är också en av de första som säljer den anrika bespokefirman Foster & Sons nya premium-RTW linje som de tillverkar i sin egna nyöppnade fabrik i Northampton. Klassiskt brittiskt med mycket noggrann nivå på hantverket och bra material för pengarna. Kostar ca 8 200 kronor.
Sist men inte minst kommer man inom kort lansera en helt ny egen linje premiumskor, som tillverkas i Tokyo. De är handlästade, handrandsydda med handsydd midja för riktig fiddle back, med maskinsydd sulsöm fram. Lästen de görs på har Dagestad tagit fram själva, en riktigt fin klassiskt rund läst. Priset kommer ligga kring 14 000 kronor för dessa skor av absolut högsta klass.
Man kommer kunna prova och beställa från Dagestad på plats, sedan skickas dem utan kostnad tullade och klara, så det är dessa priser som kommer gälla.

Dagestads nya premiumlinje från Japan kommer bli något alldeles extra.

Dagestads nya premiumlinje från Japan kommer bli något alldeles extra.

Fler godbitar från Foster & Son. Bilder: Skomaker Dagestad

Fler godbitar från Foster & Son. Bilder: Skomaker Dagestad

 

 

Paul Brunngård

Nya serien sneakersskovård som Brunngård lanserat.

Sneakersskovårdserien Shoe Shame.

Paul Brunngård är en av Europas största leverantörer av skovårdsprodukter och skotillbehör. Man har de senaste åren satsat hårt på att utveckla sin egen produktkatalog, bland annat under märket Springyard där toppserien är den miljövänliga Springyard Shoe Therapy. Senaste tillskottet är en ny serie med produkter speciellt för vård av kvalitetssneakers, något som allt fler ser behovet av när man också lägger pengar på finare sådana, Shoe Shame heter serien. Utöver de rena vård- och skydd-produkterna finns det inom Paul Brunngårds utbud exempelvis borstar, sulor, ilägg, gummigaloscher och så vidare. Inte minst deras serie med högkvalitativa uppbyggda fotbäddar i vegetabiliskt garvat kalvskinn kan vara intressant att titta närmre på för super trunk-besökarna.

Produkter från Springyards miljövänliga linje.

Produkter från Springyards miljövänliga linje.

Brunngård som fortsätter satsa och utveckla företaget, är mitt inne i en större omgörning av företaget (vilket bland annat namnbytet från bara Brunngård till Paul Brunngård är en del av), med mycket intressant på gång. Paul Brunngård är det företag som varit med från starten med super trunken, först som enda partner och sedan som huvudpartner de fyra senaste åren, och är en stor del i att vi haft möjlighet att genomföra de här eventen.

Delar av Brunngårds egna miljövänliga skovårdsserie Springyard Shoe Therapy.

Paul Brunngård är ett av Europas största företag för skovård. Bilder: Paul Brunngård

 

 

Granqvist

Slipsarna tillverkas i södra Italien.

Slipsarna tillverkas i södra Italien.

Slipsar, flugor, näsdukar, scarves och andra accessoarer samt skjortor är stommen i svenska Granqvist utbud, som var med även på förra årets event. Inte minst deras riktigt fina grenadine-slipsar är oerhört populära, men har egentligen precis alla sorters slipsar du kan tänka dig. De är handgjorda i södra Italien i en fabrik som också tillverkar för flera erkända märken runtom i Europa. Priserna börjar ändå inte på mer än 700 kronor. Utöver de redan nämnda produkterna har Granqvist också bälten, strumpor, skjortor och väskor med mera.

Granqvist välfyllda bord från förra årets event.

Granqvist välfyllda bord från förra årets event.

Slipsar och accessoarer är Granqvist specialitet.

Slipsar och accessoarer är Granqvist specialitet.

 

 

Blugiallo

Ledigt men välklätt från Blugiallo.

Ledigt men välklätt från Blugiallo.

Framgångsrika svenska måttsömnadsföretaget Blugiallo har ambitionen att föra samman traditionellt hantverk och kundupplevelse med dagens moderna, digitala verktyg. Konceptet fungerar så att man träffar Blugiallo för en första måttagning, och får då också en heltäckande stilkonsultation samtidigt som man tittar på potentiella plagg att beställa. Efter det har man alla sina mått sparade i deras digitala system, där man enkelt kan gå in och beställa nya plagg, beställa hem tygprover, få service, och så vidare. De jobbar med de främsta garverierna i världen och plaggen får fina omdömen av kunderna. Priserna börjar på cirka 6 000 kronor för en måttsydd halvkanvaskostym. Kontakta Blugiallo på event@blugiallo.com om du vill boka tid under super trunken.

Olivgrön bomullskostym.

Olivgrön bomullskostym.

Blugiallo har mycket gott renommé hos folk som använt dem, på super trunken har du chansen kolla in deras grejer närmre.

Blugiallo har mycket gott renommé hos folk som använt dem, på super trunken har du chansen kolla in deras grejer närmre.

 

 

Topp-3 VM i Skotillverkning

Topptrion från VM i skotillverkning.

Topptrion från VM i skotillverkning.

I samband med Londonversionen av super trunken som hölls i mars genomfördes det andra VM:et i skotillverkning, där över 40 bespokeskomakare från hela världen gjorde en mörkbrun full brogue oxford, som betygsattes av en jury med välrenommerade bespokeskomakare och skoexperter. Vinnarskon gjordes av svenske Daniel Wegan, tvåa blev Christophe Corthay från Frankrike, och tre japanen Eiji Murata. De tre topplacerade skorna samt vinnaren i VM i skopatinering, som målades av fransmannen Stephan Villette, är nu på en turné runt om i världen, för att visas upp för så många skointresserade som möjligt. I skrivande stund befinner de sig i Shanghai hos butiken Medallion Shoes. De kommer visas upp under super trunken för er besökare, mycket givande spana in det fantastiska hantverket närmre. Därefter kommer de finnas hos Skoaktiebolaget i två veckor.

Stephan Villettes vinnarskor i VM i skopatinering, som målades under några timmar vid finalen i London i mars.

Stephan Villettes vinnarskor i VM i skopatinering, som målades under några timmar vid finalen i London i mars.

 

 

Shoegazing Market

Succén från förra året är tillbaka. Här kan alltså vem som helst sälja av skor till super trunkens hundratals besökare. Du kan ta med dina begagnade kvalitetsskor, nya skor i fel storlek som man vill bli av med, och även butiker kan sälja av skor om de är nedsatta med minst 50% av ordinarie pris (maxtak också på 20 par per säljare). En fysisk version av Shoegazing-forumets köp och sälj-del kan man säga. Både där och på exempelvis Ebay, StyleForum med mera har det bevisats att det finns en marknad för second hand-klassiska skor av bra kvalitet. Bra också för miljön, och säljaren får in nya pengar som man kanske kan köpa ett nytt par av från utställarna på trunken. Vi såg också ifjol att intresset var stort från både säljare och köpare.

För den som vill sälja skor så mailar man shoegazingblog@gmail.com, skriv Shoegazing Market i ämnesraden, så kommer man få lite mer information om det praktiska. Men för att sammanfatta så kommer man få ett säljarnummer som man ska märka varje sko med, på lappen ska också stå storlek och pris. Man lämnar sedan in skorna till eventet mellan klockan 09.00-11.00 den 28 september, och hämtar upp eventuella icke-sålda par helst efter klockan 17.30 på lördagen, eller under måndagen den 1 oktober. Vi kommer att ta 5% av försäljningskostnaden, främst för täcka transaktionsavgifter. Man kan betala med Swish eller kort. Eventuella kvarlämnade skor kommer att skänkas till välgörenhet.

Möjligheten att prova ut skorna är så klart utmärkt även när man köper begagnat, och att få möjligheten att fynda bland kraftigt nedsatta nya skor är så klart också trevligt. Så passa på att rensa i garderoben och få pengar att kanske göra nytt inköp från utställarna på plats.

 

 

SCENPROGRAM

SM i skoputsning

Vinnarskon putsad av Michael Håkansson, som också driver patineringstjänsten Magic Mike Patina.

Förra årets vinnarsko, jämfört med en oputsad dito.

Återigen är det dags att kora en svensk mästare i skoputsning, en tävling som hålls i samarbete med Paul Brunngård. De står för prispengarna på 3 000 SEK till vinnaren, som också får ett par skor från Loake. En oerhört populär tävling publikmässigt, det brukar vara proppat med folk i lokalen och god stämning under tävlingen. Den hålls klockan 14.00, och upplägget är precis detsamma som tidigare. Nästa vecka öppnar en kvalificering där man får skicka in en bild på ett par skor man putsat, där jag och forumets moderatorer tillsammans med Anders Sundström från Paul Brunngård (och tidigare svensk mästare) och Filip Hallerfelt från Loake kommer välja ut de tre bästa bidragen.

Alltid mycket folk i publiken.

Fullt med folk i publiken under finalen.

Personerna bakom dem får sedan göra upp om titeln live under eventet. Där är reglerna att man får ha en burk polish, en putstrasa, nylontrasa, gethårsborste och vatten, och sedan har 20 minuter på sig att putsa upp ett par Loake Aldwych i mahogany till ett så snyggt stadie som möjligt. Inte nödvändigtvis mest glans vinner, utan det är helheten som bedöms av samma jury som valde ut finalisterna. Vinnaren får förutom prispengarna också den Loake Aldwych som man putsat upp och dess syskon i förstapris. Inte sällan uppmärksammas vinnaren också i media, bland annat lokaltidningar, Sveriges Radio, TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon har lyft fram deltagare och svenska mästare i skoputsning.

Svenske mästaren i skoputsning 2018, Michael Håkansson.

Svenske mästaren i skoputsning 2018, Michael Håkansson. Michael kommer att få åka till Tokyo i september för att delta i Shoe Shining Champion of Champions, vilket planen är att en mästare från kommande tre åren ska få göra för nästa upplaga. Gratisresa till Tokyo kan med andra ord också ligga i potten för vinnaren.

 

 

Minikurs i hur man färgar om skor

Skor målade av Magic Mike Patina.

Skor målade av Magic Mike Patina.

Klockan 16.00 kommer fjolårets svenske mästare, som nämns ovan, Michael Håkansson från Magic Mike Patina hålla en minikurs i hur man färgar om skor. Det är en rätt vanlig fråga jag får, kring hur man gör för att färga om skor. Många har skor hemma som man kanske inte använder så mycket på grund av färgen, som man relativt enkelt kan färga dem i en ny nyans, och då särskilt om det handlar om att gå från ljusare till mörkare. Under den här minikursen kommer Michael att gå igenom grunderna i hur det går till när man tvättar och färgar om ett par skor med läderfärg, och visa lite tips och trick. Michael kommer också vara på plats hela dagen och måla skor, där kan man se mer avancerade grejer och gärna ställa frågor.

Michael Håkansson i målartagen.

Michael Håkansson i målartagen.

 

 

MIDDAG

När trunk showen är slut vid klockan 18 blir det en paus på två timmar, där man antingen kan ta sig en paus eller gå till hotellbaren, innan vi bjuder in till middag på Jamie’s Italian, Scandic Anglais egna restaurang. Då vi sedan förra året flyttat det till restaurangen blir vi mer flexibla, då man beställer både mat och dryck själva (då vi blir många får alla sannolikt inte in maten samtidigt, men det funkade fint ifjol). Man kan också anmäla sig betydligt senare, innan 25 september mailar du till shoegazingblog@gmail.com. Meny hittar du på länken ovan. Middagen är ett fint tillfälle att fortsätta prata skor, stil och annat med representanter från de olika tillverkarna och branschfolket, oss arrangörer, och så klart andra besökare.

Buffé.

Mat och trevligt sällskap.

 

Det ska som alltid bli trevligt med en ny Shoegazing Super Trunk Show, och hoppas att ni är peppade också! Trunk showen finns som Facebook-event här, anmäl gärna där om ni planerar komma, och bjud gärna in vänner och dela informationen om eventet. Varmt välkomna!

Hoppas vi ses 29 september!

Hoppas vi ses 28 september!