Förra året lanserade svenska nätbutiken Skolyx sin första egna kollektion med Goodyear-randsydda skor i budgetsegmentet, då handlade det om ett antal lite mer dressade, nätta modeller. Nu kommer en ny kollektion med mer casual modeller, som jag tänkte presentera närmre här och också berätta mer om tillkomsten för. Också kort om en Shoegazing After Work i Göteborg nästa onsdag.

 

Som jag skrivit om tidigare började jag jobba för Skolyx här efter sommaren. När jag tidigare jobbade på Kavat och hade hand om Italigente skrev jag artikelserien Italigente Uncovered som berättade en del om arbetet bakom kulisserna där. Jag kommer inte göra en lika strukturerade grej denna gång, men det kommer bli några nedslag då och då när det finns intressanta saker att berätta.

Som nu då, när vi precis lanserat en ny kollektion för egna märket, med lite grövre, mer casual modeller. Det var en av de första grejerna jag ville dra igång när det blev klart att jag skulle börja någon gång sent i våras, och jag och Emil som driver Skolyx började direkt prata med den fabrik på Mallorca som tillverkar Skolyx egna private label-skor. Det mesta här handlar om de fyra lågskorna ska sägas, kängan tillkom lite separat kan man säga, mer om det längre ner. Inspiration kommer mycket från de gamla amerikanska skotillverkarna, dels har vi tittat på givna såsom Alden, men också gamla modeller från mitten av förra seklet gjorda av Florsheim och Nettleton. Sajter som Vcleat, Vintage Shoes Addict och Classic Shoes for Men (som alla varit med som webbtips här på bloggen) är alla utmärkta källor för den som vill se och lära om vintageskor, inte minst amerikanska.

Läst med rund relativt rymlig tå, men som också synes här fortfarande en ganska snäv hålfot. En profil som många gamla amerikanska skor hade.

Läst med rund relativt rymlig tå, men som också synes här fortfarande en ganska snäv hålfot. En profil som många gamla amerikanska skor hade.

Dels handlade det om att få fram en läst med en rundare, rymligare tå men fortfarande med samma fina passform i hålfoten som många upplever att vanliga Skolyx-skorna har. Här hittade vi ganska snabbt rätt, med en lästform som är väldigt traditionell men ändå inte för klumpig. Ben, heter lästen. Modellerna för Skolyx egna linje är alltid riktiga basics, så även här. Vi kör på en Plain Toe Blucher i brun mocka och mörkbrunt slätpressat läder, och en longwing-modell i svart och mörkbrun grain. Bland äldre amerikanska skor finns för den sistnämnda två skolor, en där man kör på en riktigt grov broguemönstring med stora hål och kraftig gimping (de taggade kanterna längs läderdelarna), en där man har en mer standardvariant av dessa som gör de lite mindre grova i uttrycket. Vi valde det sistnämnda.

Att det skulle vara stormrand och så kallad 360°-rand (när randen och sulsömmen löper runt hela skon) var givet i detta fall, lite klurigare var det att få till tjockleken på sulan så det inte blev för fjösigt eller för klumpigt. En kombination av stormrand, tunn mellansula i läder och den slitstarka gummisula som sitter på de tidigare Skolyx-modellerna blev utmärkt.
Allra största bekymren stötte vi på med lädersourcingen, vilket tyvärr också gjorde att skorna blev ett par månader sena mot vad som först var planerat (är så klart inte idealt att lansera en skokollektion i mitten av december, inte det som var tänkt med andra ord). Dels ville vi ha en lite varmare brun mocka som vi hade svårt att hitta rätt, tillslut hittade vi det vi letade efter från ett italienskt garveri, men det drog ut en del på tiden innan fick leverans. Även grainlädret som är från franska Du Puy var delar av det försenat.

Longwing i svart grainläder. Här ser ni den räfflade, slitstarka gummisulan.

Longwing i svart grainläder. Här ser ni den räfflade, slitstarka gummisulan.

Första Skolyx-modellerna ligger på 1 995 kronor, och just tvåtusenkronorsribban var något vi väldigt gärna ville hålla oss under här med. Problemet är att modellerna vi ville göra kräver rätt stora läderbitar vilket innebär högre materialkostnad, och stormranden och dubbla sulan gör att kostnaden blir högre för produktionen, och marginalerna på Skolyx-skorna är redan rätt hårt pressade, då fokus är på erbjuda så mycket skor som möjligt för pengarna. En utmaning, med andra ord. För materialet kunde vi med lite smart mönsteranvändning behålla den nätta look som en wholecut PTB har och full longwing, men som ni ser om ni tittar närmre med skarvar på dess insidor för att man ska kunna använda mindre läderstycken. Man skulle kunna ha kostnaden samma för hela bitarna, men då behöva använda sämre kvalitet på lädret, vilket vi inte ville. Kostnad för stormrand och mellansula fanns också kvar här. Vi hade kunnat välja att spara in på andra håll som exempelvis att använda hälkappor i plast istället för salpa/leather board, men det var inget vi ville göra, så istället fick vi tillslut inse att de behövde bli ett par hundralappar dyrare, 2 195 kronor ligger de alltså på nu. Fortfarande väldigt mycket skor för pengarna, vågar jag utlova.

Chelsea-booten i grainläder ligger på 2 695 kronor, och den är framtagen ihop med Måns Zelmerlöw (som älskar chelsea boots tydligen) och Alexander Wiberg som driver sajten/TV-programmet/podden Chevaleresk. Här är det fortfarande en enkel citygummisula som gäller, med 270° avlappssöm, gjord på samma läst, Ben, som lågskorna.

De som bor i Göteborg kan kolla närmre på kollektionen (och andra skor från Skolyx och TLB) hos Rob & Co på Grönsakstorget 3, eller besöka Skolyx showroom i Mölnlycke på Metallvägen 5 på torsdagar.

PTB i mocka.

PTB i mocka.

Versionen i slätpressat läder.

Versionen i slätpressat läder.

Longwing i mörkbrun grain.

Longwing i mörkbrun grain.

Klassisk "scotch grain"-prägling.

Klassisk ”scotch grain”-prägling.

Chelsea boot, även den i mörkbrunt grainläder.

Chelsea boot, även den i mörkbrunt grainläder.

 


 

Nästa vecka är det sent omsider, dags för säsongens obligatoriska Shoegazing After Work i Göteborg. Så ta en paus i julstressen och varva ner med lite skosnack, på onsdag efter klockan 17 på Kungstorgets Brygghus, mittemot Hotel Avalon. Hoppas vi ses där, göteborgare!