Tidigare i veckan lanserades belgisk-spanska märket Sons of Henrey, med fokus på eleganta klassiska Goodyear-randsydda skor där man också erbjuder en rad olika intressanta läderval, främst genom kommande Grupp-MTO:er.

 

Bakom märket ligger belgaren Tom Brone, en ung skoentusiast som tidigare sysslat med proxy-verksamhet för Vass och sedermera sålt märket genom nätbutiken Jeeves, men som nu sedan en tid arbetat med sitt egna projekt som resulterat i skomärket Sons of Henrey. Tillsammans med brittiska läst- och skoblockstillverkaren Springline och en lästmakare kopplad till den spanska Almansa-baserade fabrik som han arbetar med har han utvecklat tre olika läster, där framför allt två utgör basen för märket. En med mjukt fyrkantig tå, en mer klassiskt rund tå, båda relativt nätta och ser klart trevliga ut.

Punched cap toe i mörkbrun mocka.

Punched cap toe i mörkbrun mocka.

Initialt består modellutbudet av en punched cap toe oxford, en adelaide, en split toe derby och en chelsea boot, några av dem i olika läderval. De är Goodyear-randsydda med svagt välvd midja och ritsnedläggning, med ett pris på cirka 3 600 kronor (€355). Fler modeller och ett par andra läster kommer framöver. Men förutom det ganska lilla stomutbudet så kommer man regelbundet erbjuda olika limiterade grupp-MTO-modeller ifrån de många mindre batchar av läder som Tom köpt på sig från olika garverier runtom i Europa.

Adelaide med så kallad peak heel counter.

Adelaide med så kallad peak heel counter.

Split toe derby i grainlädret Utah calf.

Split toe derby i grainlädret Utah calf.

Skorna görs i en fabrik i spanska skoregionen Almansa. Bilder: Sons of Henrey

Skorna görs i en fabrik i spanska skoregionen Almansa. Bilder: Sons of Henrey