Inte helt ovanligt är att folk i vissa skor upplever ett visst obehag över fotens insteg, under plösen. Det kan vara svårt att förstå vad det beror på, men ofta handlar det om att plösen är relativt tunn, vilket gör att snörningen trycker igenom och blir ”vass” för foten. Här hur man kommer till rätta med problemet.

 

Många kommer säkert känna igen sig nu. Efter en tids användning av ett par skor börjar man uppleva ett svagt obehag under skons plös, som efter ytterligare lite tid blir ännu skarpare, i vissa fall tydlig smärta. När du släpper på snörningen blir det bättre, men då sitter å andra sidan skorna inte åt som de ska.
Anledningen att det blir så här är alltså ofta att själva plösen är tunnare än normalt, antingen att fodret är lite tunt men oftare egentligen att skorna gjorts med ett tunt ovanläder. Är egentligen inget fel det här, och inte så att alla får ovanstående problem med dessa skor, men det är inte ovanligt. Det kan också kännas på skor där plösen egentligen är normaltjock, av olika anledningar. Särskilt de med beniga fötter kan uppleva detta.

Känner man det här trycket, det lite vassa, vid plösen som då beror på att snörningen pressar igenom finns det ett par olika vägar att få bukt med det. Dels kan man prova att ändra hur skorna snörats, ändra vilken del av underliggande snörningen som ligger närmast plösen exempelvis, eller skifta snörteknik så det inte fortsätter skära in på samma plats på plösen. Oftast är hjälper detta bara tillfälligt dock, då det ju snart kommer bli samma märken på nya stället, då kan man prova en snörning där alla underliggande delar bara löper på kanten. Sällan lika praktisk, och du kan behöva byta till kortare snören, men trycket från snörningen kan minska på det här sättet.

En snörningsmetod som kan göra att man undviker att snörningen trycker genom plösen. Bild: Ian's shoelaces

En snörningsmetod som kan göra att man undviker att snörningen trycker genom plösen. Bild: Ian’s shoelaces

Om inget ovan hjälper så är lösningen att vaddera plösen. Är det en oxford där snörningen redan är relativt öppen, alltså att glipan är stor, får man gå till en skomakare som kan sätta in ett tunt foder. Har man utrymme att göra glipan större så kan en vadderad självhäftande plöskudde fungera utmärkt (på Skolyx har vi en sådan i läder från Pedag). När plösen förstärks och blir tjockare kan inte snörningen trycka igenom och obehaget eller smärtan försvinner förhoppningsvis.

Mina Italigente for Shoegazing-skor har ett tunt ovanläder, som gör att jag får obehag från snörningen genom plösen. Efter att ha satt dit plöskuddar i läder har det försvunnit.

Mina Italigente for Shoegazing-skor har ett tunt ovanläder, som gör att jag får obehag från snörningen genom plösen. Efter att ha satt dit plöskuddar i läder med avlastande skumgummi i mitten har det försvunnit.