Foster and Son is set to start producing shoes for the wholesale market from October 26. Pictures by Kirsty Edmonds.

Imorgon 25 oktober, på skohelgonet Saint Crispins dag, öppnar anrika brittiska bespokeskomakaren Foster & Son sin nya fabrik för RTW, vilket blir den första nya skofabriken i Northampton sedan 2006. Det här i ett led i en ökad satsning internationellt på sin linje RTW-skor.

 

Foster & Son startade sin verksamhet 1840, numera inkorporerar man även bespokeskomärket Henry Maxwell, och har sin butik och verkstad på Jermyn Street i London. Sedan 2006 ägs firman av affärsmannen Richard Edgecliffe-Johnson. Fosters har under många år haft även RTW-skor i utbudet, i två priser tillverkade av främst Crockett & Jones och Edward Green. Enligt uppgift har man inspirerats av hur Gaziano & Girling lyckats kombinera en framgångsrik RTW-fabrik med bespoke, när Fosters nu öppnar den första skofabriken i Northampton sedan nämnda G&G slog upp dörrarna till sin. Med egen produktion har man betydligt bättre kontroll på både produktion och slutresultat, och bättre marginaler på skorna.

Foster & Sons nuvarande topp-RTW görs av Edward Green, men ersätts nu med egen produktion. Bild (även översta bilden): Northampton Chronicles

Foster & Sons nuvarande topp-RTW görs av Edward Green, men ersätts nu med egen produktion. Bild (även översta bilden): Kirsty Edmonds / Northampton Chronicles

Imorgon invigs fabriken, på Saint Crispin’s Day, och på den passande adressen St James Mills Road i ett industriområde precis sydväst om Northamptons centrum. Fabriken är helt ny, med åtta anställda nu inledningsvis men planer på ett sorts lärlingsskap för att träna ytterligare några. Första tiden kommer gå till att trimma i ordning fabriken, framåt årsskiftet är planen att de första skorna som ska säljas ska packas i skokartonger. Ambitionen är sedan att få ut märket hos återförsäljare runtom i världen.

Åtta anställda kommer bygga skorna i den helt nya fabriken. Bild: Northampton Chronicles

Åtta anställda kommer bygga skorna i den helt nya fabriken. Bild: Kirsty Edmonds / Northampton Chronicles

Det är RTW i absolut premiumnivå som man planerar att producera här, prisnivån beräknas ligga på cirka 12 000 kronor (£1 000). Ska bli väldigt intressant att se de färdiga skorna. Foster & Son har en tuffare period för sin bespoke bakom sig, förhoppningsvis kan den här ambitiösa satsningen på egen fabrik och ny premiumlinje också innebära ett lyft för bespokesidan, och en vändning för den gamla fina firman.

Fosters vanliga tillhåll på Jermyn Street i London.

Fosters vanliga tillhåll på Jermyn Street i London.

Läs reportage om Foster & Sons bespoke jag skrivit för Manolo här.