Vid London Super Trunk Show den 7 april anordnar vi återigen VM i skoputsning i samarbete med Saphir, där tre finalister kommer att ha 20 minuter att putsa en sko så vacker som möjligt. Tävlingen är öppen för amatörer och proffs, och vi drar nu igång kvalificeringen för finalen där du skickar en bild av ett välputsat par skor. Också kort om en intervju med mig om skovård i Sveriges största radioprogram, P4 Extra.

 

Mästerskapet äger rum under London Super Trunk Show, som hålls lördag 7 april på The Music Room, 26 South Molton Lane, mitt i Mayfair. Här samlar vi 10 mycket intressanta skoutställare: BarbaneraClematis GinzaJ. FitzPatrick Footwear, Jsep, Japan Shoes Export Platform (MatsumotoMiyagi Kogyo, Kanpekina och Kiten), Mario BemerMyrqvistNorman VilaltaPaolo ScaforaThe Sabot (Meccariello, Yohei Fukuda, Andrés Sendra och Joe Works) samt Skolyx (med nya märket TLB). Huvudpartner för eventet är skovårdsmärket Saphir. Evenemanget är öppet för alla mellan 11.00-19.00, men vi har också en VIP-öppning för 150 förregistrerade redan klockan 10.00 (maila supertrunkvip@gmail.com för att reservera en plats för dig och dina vänner). Del av evenemanget är prisutdelningen för VM i skotillverkning och alla 43 tävlingsskor kommer att visas upp.

Och så sker naturligtvis det som vi fokuserar på den här artikeln, VM i skoputsning. Det hölls första gången förra året, där Anders Ericson, Sverige, Pete Bultitude, England och Yuya Hasegawa från Japan gjorde upp i finalen, med den sistnämnde som vinnare. Yuya Hasegawa har använt sig som världsmästartiteln när han turnerat runt olika platser i Asien och varit med i tv och tidningar. Verkligen en ambassadör för konsten att putsa skor.

Från förra årets VM-final. Bild: Milad Abedi

Från förra årets VM-final. Bild: Milad Abedi

VM i skoputsning, i samarbete med Saphir, där vinnaren får ett par skor från Loake, hålls kl 15.00 på evenemangsdagen. Under finalen ska en Loake 1880 Aldwych i mahogany (ny färg från i fjol) putsas så vacker som möjligt. Vi tittar inte bara på högsta glansen, utan det är det vackraste putsarbetet som belönas. Finalisterna kommer att ha en burk Saphir Medaille d’Or Pate de Lux i en färg de valt själva, vatten, en borste, en putsduk och en nylontrasa, och de har 20 minuter på sig för att putsa skon. Ni som sett SM eller förra årets VM vet att det blir imponerande resultat även om tiden är mycket kort. Vinnaren kommer att tituleras världsmästare i skoputsning 2018, och får behålla skon han eller hon har putsat och dess syskon, samt får ett skovårdskit från Saphir.

Det som ska skapa magin. Bild: The World of Shoes

Det som ska skapa magin. Bild: The World of Shoes

För att kvalificera dig till finalen skickar du in en bild av ett par välputsade skor. Det kan vara av ett helt par, bara av tånpartiet, skon i profil, vad som helst är okej. Vad som kommer att bedömas är hur väl paret är putsat, alltså inte nödvändigtvis bara den högsta glansen utan även andra parametrar kommer att beaktas, djupet i putsningen, eventuella färgvariationer etc. Endast en bild per tävlande kan skickas in, och det ska endast vara ett par skor i bilden (till exempel inte en skokollektion med putsade skor). Skorna i bilden ska ha putsats av den som skickar in bidraget, och personen måste kunna delta i finalen i London den 7 april. Det är öppet för både professionella och amatörer, så att båda patinamålare eller professionella skoputsare samt vanliga skonördar kan delta i tävlingen. Det är tillåtet att göra mindre justeringar i bilden i till exempel Photoshop, men mer betydande förändringar eller filter etc är inte tillåtet. Vi har en professionell fotograf som kommer att granska alla bidrag, och om vi misstänker att dessa regler har brutits kommer den tävlande att diskvalificeras. Och observera, det hur bra putsjobbet är som bedöms, inte hur fin bilden är.

Avels VD Marc Moura med förra årets vinnare Yuya Hasegawa.

Avels VD Marc Moura med förra årets vinnare Yuya Hasegawa.

Juryn består av Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, Marc Moura, VD för Avel (ägare av Saphir) och Filip Hallerfelt från Loake. Alla kommer att välja sina fem favoriter, och de tre bidrag som får flest röster kommer att vara kvalificerade för finalen. Jesper Ingevaldsson kommer att vara den enda som vet vilken bild som är från vem, övriga kommer att rösta utan någon information om vem som har skickat in bidragen. Om det blir lika antal röster, kommer Justin Fitzpatricks röst vara avgörande. Juryns beslut kan inte överklagas.

Skicka in ditt bidrag till shoegazingblog@gmail.com senast 1 mars. Skriv “World Championships in Shoe Shining” i ämnesraden. I ditt mail, skriv också vilken färg av Saphir Pate de Lux du skulle vilja ha i finalen (här kan du se alla tillgängliga färger, klicka “See colors” och du får upp en färgkarta) och vilken storlek du har i Loake Aldwych på Capital-lästen (det är en stor läst, om du väljer mellan två ta den mindre). Lycka till!

Den färg på sko som används i år.

Den färg av Loake Aldwych som används i år.

 

 


 

 

Förra veckan var jag med i en intervju i Sveriges Radios största program, P4 Extra. Det handlade om skovård och jag gav lite grundläggande tips i ämnet. Lyssna kan man göra här.

-