Så här vintertid är det skor med gummisulor som dominerar på fötterna. Värt att tänka på då är att dessa kan behöva längre tid att torka än lädersulade skor. Nedan förklaras varför.

 

Poängen med gummisulor är så klart att de tål väta bättre än lädersulor, både att de slits mindre och att de inte släpper igenom fukt från marken. Men, att de inte släpper igenom fukt underifrån, innebär naturligtvis att det är samma sak åt andra hållet. Det är därför vissa kan uppleva att fötterna blir lite varmare och svettigare i skor med hel gummisula (kanske inte främst under vinterhalvåret dock, av naturliga skäl), än i skor med lädersula som släpper igenom fukt mer och ”andas”. Dock, i båda fallen, samlas den mesta av fukten från fötterna (i regel svettas fötterna mellan 5-10 cl per dag) i skon, och det är när vi tar av dem som de på allvar kan börja torka upp.

Skor med Wensum-gummisula.

Skor med Wensum-gummisula.

I en sko med hel gummisula har dock fukten ingen möjlighet att dunsta bort undertill, vilket den har på en sko med lädersula. Gummit gör att all fukt antingen måste bege sig ut åt sidorna eller inåt i skon för att dunsta bort. Om du sköter dig och har skoblock i tar det ytterligare lite längre tid för skorna att torka (det är en felformulering när man säger att skoblock i trä gör att skorna torkar snabbare, det skoblock gör är att de ser till att skon behåller formen medan de torkar, och trä låter fukten släppas ut och kan absorbera en del, men en sko utan skoblock torkar snabbare dock med stora problemet att lädret då drar ihop sig).

Är skorna riktigt fuktiga och har gummisula kan det krävas lite tid för att bindsula, korkfyllning etc ska hinna torka upp helt och hållet. Ibland längre tid än den dag man brukar säga att en sko ska vila mellan användning. Har man möjlighet kan det med andra ord vara idé att låta de gummisulade skorna som används långa dagar på vintern få vila två dagar innan de används igen (precis på samma sätt som en lädersulad sko som gått i regn kan behöva extra dag för att torka helt), för att de inte ska riskera att gås med fuktiga vilket ökar slitaget. Som alltid, ingen fara om det sker emellanåt, men kan vara bra undvika göra för ofta om man kan.

Elegant variant av den sultyp som oftast kallas Dainite-gummisula, dock är Dainite egentligen ett märke, och hos dem kallas sulan för "studded" för ringmönstret.

Elegant variant av den sultyp som oftast kallas Dainite-gummisula. Dock är Dainite egentligen ett märke, och hos dem heter sulan ”studded” för ringmönstret.