Instagrams betydelse för inspiration och också kunskapsinsamling fortsätter att vara omfattande. Här tio nya tips på intressanta konton som alla skointresserade borde följa.

 

Jim McCormack är en doldis för många, men bland folk i skobranschen är han ett mycket aktat namn, med flera årtionden som en hårt arbetande frilansbespokeskomakare för de stora firmorna i England. Hans instagram är en inblick i hans lilla skjul till workshop som ligger på bakgården till huset utanför London.

 

 

European Blend Noswbox tillhör en av de främsta samlarna av klassiska vintageskor i världen. Noswbox står för New Old Stock With Box, alltså gammal produkt i nyskick med låda, det allra mest eftertraktade för samlare. Både sådana och skor han själv använder samt använda skor han köper från gångna århundradet kan man inspireras av här.

 

 

Eiji Murata, alias Main d’Or, har tidigare varit en av de mer svårtillgängliga av de japanska bespokeskomakarna, utan vare sig hemsida eller sociala medier. När jag var i Japan i höstas var jag ute och åt middag med honom och annat skofolk, och diskuterade där innerligt varför han borde starta åtminstone ett Instagramkonto. Det har han nu gjort (inte bara ett utan två, då han inte kunnat lägga ut bilder från datorn på kontot ovan, så man får följa även detta). Riktigt intressant följa inte minst då han i utförliga bildserier delar med sig ingående hur han går tillväga för bygga sina mycket fina skor.

 

 

Andre Simha är en helsympatisk schweizare som har ett större skointresse än de flesta. Han köper skor från alla möjliga märken runtom i världen, och reser runt för att besöka många av dessa tillverkare, har också varit på super trunk i både Stockholm och i London.

 

 

Jean-Michel Casalonga leder arbetet i Berlutis stora bespokeverkstad i Paris. Han lägger inte upp bara skorelaterade bilder, men tillräckligt många av Berlutis läckerbitar och bilder från workshopen för att det ska vara värt att hålla ögonen på hans konto.

 

 

https://www.instagram.com/p/BbXAXsvD0e5/?taken-by=samuelnorsworthy

Sam Norsworthy är en ung förmåga som utbildar sig till nåtlare (som sätter ihop ovanlädret) hos Gaziano & Girling i Northampton. Han är en sån där typ som lägger ner oerhört mycket tid för att utvecklas, och gärna lär sig även andra delar av skotillverkningen. Intressant att följa hans resa och se hur långt han kan gå.

 

 

Style Journal Daily är ett konto som tillhör en stilig herre med en riktigt trevlig skosamling. Han tar också riktigt bra bilder som ger en bra känsla för skorna han bär.

 

 

DW Frommer II är känd inte minst för de som ofta besöker Styleforum, där han är flitig skribent. En amerikansk bespokeskomakare med många decennier i yrket, som gör både boots och skor. Det är kul att följa dessa amerikanska skomakare och få en inblick i en lite annorlunda skokultur än vår europeiska.

 

 

Noriyuki Misawa är en japan som satsat lite annorlunda än många andra, där basen egentligen är en form av skokonstverk som han ställer ut runt om i världen. Många av verken är verkligen fantastiska både estetiskt och hantverksmässigt. Han gör dock också vanliga bruksbespokeskor.

 

 

Sima Prague är ingen skotillverkare, men för den som gillar läderhantverk ändå väldigt intressant. En av världens mest välrenommerade tillverkare av läderväskor och accessoarer, där allting är sytt helt för hand. Tar också fina bilder på sina verk.

 

Tidigare inlägg med Instagram-tips finns här: Del 4del 3del 2del 1.