Från att ha varit en relativt ovanlig företeelse, särskilt utanför Frankrike och Italien, har patinering av skor fullkomligt exploderat under det senaste decenniet. Idag finns möjligheten att få sina skor målade från mängder av håll, och på många olika sätt. Bilden ovan är på skor från franska märket JM LeGazel, där mittenskon är i omålad crust, de två bredvid är några av de i princip oändliga antal patineringsalternativ som erbjuds.

 

Hos JM LeGazel väljer du först en modell i crustläder, därefter vilken patinering du vill ha skon målad i, och sedan efter några veckor hämtar du ut skorna. En affärsmodell som är rätt vanlig i framför allt Frankrike. Det är också här som det sägs tekniken att måla skor på det här sättet föddes, när Olga Berluti började experimentera med att försöka återskapa de färgskiftningar och djup i nyanserna som väl använda gamla skor kunde ha. I en tid där vi människor inte vill vänta på saker och ofta strävar efter att vara unika är patinering av skor självklart briljant.