Från att ha varit en relativt ovanlig företeelse, särskilt utanför Frankrike och Italien, har patinering av skor fullkomligt exploderat under det senaste decenniet. Idag finns möjligheten att få sina skor målade från mängder av håll, och på många olika sätt. Bilden ovan är på skor från franska märket JM LeGazel, där mittenskon är i omålad crust, de två bredvid är några av de i princip oändliga antal patineringsalternativ som erbjuds.
Hos JM LeGazel väljer du först en modell i crustläder, därefter vilken patinering du vill ha skon målad i, och sedan efter några veckor hämtar du ut skorna. En affärsmodell som är rätt vanlig i framför allt Frankrike. Det är också här som det sägs tekniken att måla skor på det här sättet föddes, när Olga Berluti började experimentera med att försöka återskapa de färgskiftningar och djup i nyanserna som väl använda gamla skor kunde ha. I en tid där vi människor inte vill vänta på saker och ofta strävar efter att vara unika är patinering av skor självklart briljant.
”[…]princip patineringsalternativ som erbjuds.” ska möjligen vara ”[…]princip öändliga patineringsalternativ som erbjuds.”
Patinerade skor kan vara riktigt snyggt, min erfarenhet är dock tyvärr att slitstyrkan, i form av märken/hack, blir kraftigt reducerad vid patinering i jämförelse med genomfärgat läder. Jag köpte ett par patinerade kängor, det var inte helt genialt måste jag tillstå, eftersom viss motståndskraft mot hack och repor är att föredra.
Meaculpa: Tack, korrigerat nu!
Absolut, skor i crustläder kan vara känsligare för hack och repor än anilinfärgat läder (antar det är det du menar, genomfärgat läder är väldigt ovanligt nuförtiden, det tar för lång tid att färga in). Samtidigt kan crustläder klara regn bättre än en vissa anilinfärgade som lättare får droppmärken.
Jesper: Helt rätt, anilinläder menar jag; lite synd att genomfärgat inte erbjuds i större utsträckning, i vart fall på kängor och stövlar.